Anadolu’nun ruhunu tuvale taşıyan ressam

Geçtiğimiz yıl aramızdan ayrılan dünyaca ünlü ressam Ahmet Yakupoğlu’nun 2 bin 500 yapıtı arasından en seçkin örnekler, TOKİ Kültür Yayınları tarafından iki ciltte toplandı. Anadolu’nun dört bir yanını resmeden Yakupoğlu’nun eserlerinde Türkiye’nin ruhu tuvallere yansıyor.

Anadolu’nun ruhunu tuvale taşıyan ressam

Suların ressamı olarak anılan Ahmet Yakupoğlu’nun eserleri Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nın Kültür Yayınları öncülüğünde hazırlanan çalışmada bir araya geldi. Hoca Ali Rıza Bey ve Prof. Dr. Süheyl Ünver ekolünün takipçisi olan Yakupoğlu, ressamlığın yanı sıra neyzen ve tezhip ustası olarak da biliniyordu.

TARİHİ KAYIT ALTINA ALDI

Geçtiğimiz yıl kaybettiğimiz ressamın çalışmaları zamanla betonlaşan çevreye karşılık eskiyi ve tarihi kayıt altına almaktı. Anadolu coğrafyasını, eski şehirlerimizin karakteristik görüntüsünü resimleyen Yakupoğlu, adeta Türkiye’nin ruhunu tuvallere taşıdı. 2500 parça arasından seçilen eserler Anadolu ve İstanbul olarak iki ciltte bir araya getirildi. Ömer Arısoy ve Ömer Faruk Şerifoğlu’nun yayına hazırladığı kitaptaki resimlerin büyük bir bölümü Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Arşivi’nde bulunuyor. 96 yaşında kaybettiğimiz Yakupoğlu “Anadolu” kitabında Kütahya başta olmak üzere Bursa, Konya, Amasya, Ankara, Afyon şehirlerinin farklı açılardan sokaklarını, yapılarını, dağlarını, kıyılarını resmetmiş.

Ahmet Yakupoğlu

İSTANBUL’UN İNCİLERİ

“İstanbul” cildinde ise Yakupoğlu’nun hayatı ve sanatı hakkında detaylı bilgi yer alıyor. Ayrıca Mihrabat Korusu, Kandilli, Çengelköy, Gülhane Parkı, Kanlıca Körfezi bütün ihtişamıyla öne çıkıyor.

Suların Ressamı Yakupoğlu’nun, eserlerinde tarihi ve doğal güzellikler ön plana çıkıyor. 1941 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne kabul edilen Yakupoğlu, aynı yıl hayatı ve sanatına büyük etkide bulunacak olan Prof. Dr. Süheyl Ünver ile tanıştı. Resim bölümünde Feyhaman Duran Atölyesi’ni seçen ressam, 1945 yılında İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi’nden mezun oldu. Ünver’in yönlendirmesiyle yok olan kültürel değerlerin tespiti ve kaydedilmesi için elinden geleni yaptı. Ayrıca Türk geleneksel sanatlarına da önem vererek yeni neslin tanışmasını sağlayıp öğrenci yetiştiren ressam, 96 yaşında hayatını kaybetti.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ