Altıparmak: 10 yılda bal pazarında dünya lideri olacağız

Türkiye endemik bitki türleri açısından dünyanın en zengin ülkelerinin başında geliyor. Dolayısıyla bal üretimi konusunda global çapta kayda değer bir yere sahibiz.

Altıparmak: 10 yılda bal pazarında dünya lideri olacağız

Her ne kadar halen açık bal satışı pazarın büyük kısmını oluştursa da bu konuda uzmanlaşmış ve dünya çapında hedefleri olan markalarımız da mevcut. Bunların en başında da markalı bal pazarının lideri  ‘BALPARMAK’ geliyor. 1980 yılında kurulan Balparmak markasının Yönetim Kurulu Başkanı Özen Altıparmak ile hem marka hedeflerini hem de Türkiye bal sektörünün geleceğini konuştuk. Balparmak Türkiye’de yakaladığı başarıyı dünyaya taşıma hedefinde. 5 yıl içinde dünya pazarında ilk 3’e girme hedefi olan Balparmak, 10 yıl içinde ise dünya lideri olmayı hedefliyor. 

Şirketinizin kuruluş hikayesini anlatır mısınız? 

Kuruluş hikayemiz aslında sadece Balparmak’ın değil, aynı zamanda Türkiye’de bal sektörünün de hikayesi sayılabilir. 1978 yılında ODTÜ İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü’nü bitirdim. Kariyer olarak nasıl ilerleyeceğimi bilmiyordum, kararsızdım. Ya bağımsız, girişimci ruhumun sesine kulak verip zor da olsa kendi işimi kuracak, ya da yaşam koşullarının zorlamasına direnmeyip bir an önce bir işe girecektim. Kendi işimi kurmak hedefiyle İstanbul’a yerleştim ve çeşitli işlerde çalıştım. Son işim bir baharat üretim ve satış şirketinin pazarlama departmanındaydı. Firma yönetimi, bir pazarlama ve dağıtım şirketi kurarak, ürünlerinin İstanbul dağıtımını benim üstlenmemi önerdi. Hemen kabul ettim ve babam Sabri Altıparmak ve kardeşim Özgür Altıparmak ile birlikte Altıparmak Pazarlama Kolektif Şirketi’ni kurduk. Balparmak olarak, kurulduğumuz 1980 yılından beri, Türkiye’de bal sektörünün gelişimine öncülük ediyor, tüketicilerimizi balın en saf ve doğal hali ile buluşturuyoruz. Sunduğumuz yüksek kalite standardının yanı sıra, bal sektöründe birçok ilki hayata geçirerek de farklılaşmayı sağlıyoruz.

Paketleme kapasiteniz nedir? Kaç kilo bal işleniyor, paketleniyor? Detay verebilir misiniz?  

Türkiye’nin dört bir yanındaki arıcılarımızdan tedarik ettiğimiz balı, farklı süreçlerde analizlerden geçirerek; doğal, saf ve sağlıklı olduğundan emin olduktan sonra paketleyip tüketicilerimize sunuyoruz. Türkiye’nin yıllık bal üretimi önde gelen araştırma şirketlerinin verilerine göre 55 bin ton civarında olup mevcut yıllık paketleme kapasitemiz 24 bin tonun üzerindedir. 

Sizin pazar payınız nedir?

Balparmak, 2016 yılı itibarıyla yüzde 55 pazar payı ile sektör lideridir. 1989 yılında Türkiye’nin en çok satılan bal markası olduk ve 1991 yılında elde ettiğimiz pazar liderliğini bugüne kadar sürdürdük. Bugün Balparmak, ulusal bal pazarının lideri, dünya ambalajlı bal pazarının ise en büyük 6’ıncı bal markası konumunda. 

Markanızın gelecek hedefleri nelerdir? 

Kendimize 5 yıl içinde dünya pazarında ilk 3’e girme, 10 yıl içinde ise dünya liderliğine ulaşma hedefini koyduk. Bu büyüme stratejimiz doğrultusunda 60 milyon TL yatırımla hayata geçirdiğimiz yeni tesisimiz, altyapı çalışmalarımızın en önemli adımıydı. 12 milyon TL’lik yatırımla kurduğumuz Ar-Ge Merkezimiz ile Türkiye’nin arı ürünleri konusunda sahip olduğu potansiyelin hak ettiği noktaya ulaşmasını sağlayacak ve ülke arıcılığının gelişmesine katkıda bulunacak projelere imza atacağız. 

İhracatınız var mı? Varsa hangi ülkelere, ne kadar?

Yüzde 90’ı Türkiye’den çıkan ve ülkemizin en önemli zenginliklerinden biri olan çam balını uluslararası pazarlarda tanıtmak ve farklılıklarını anlatmak öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu kapsamda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Yıllardır Türkiye’nin en büyük markalı bal ihracatçısı konumundayız. 1994 yılından bu yana Balparmak olarak Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Fransa, İngiltere, Çin, Azerbaycan, Singapur, Japonya gibi ülkelere ihracat yapıyoruz.

İhracatta hedef pazarlarınız nedir?

Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Fransa, İngiltere, Çin, Azerbaycan ve Japonya’ya markalı bal ihracatı yapan tek firmayız. Bugün, bu pazarda dünya lideri olan Çin’e bile bal ihraç ediyoruz. Ortadoğu ve Kuzey Amerika gibi yeni pazarlara girmeyi de hedefliyoruz.

AÇIKTA SATILAN BALLARIN GIDA GÜVENLİĞİ YOK

Hileli bal nasıl anlaşılır? Nasıl üretiyorlar? Normal bir balın olması gereken fiyatı nedir?

Hijyen ve gıda güvenliği gıdaların vazgeçilmez iki kriteri. Önce şunu sorgulamalıyız. Açıkta satılan bir ürün bu iki kriteri nasıl ve ne şekilde yerine getirebiliyor, ardında nasıl bir üretim hikayesi var? Bal gerçekten arının ürettiği bal mı yoksa bir katkı yani tağşiş söz konusu mu? Balı üretirken üreticisi ilaç kullanımında kurallara yeterince riayet etmiş mi, bal da ilaç kalıntısı var mı, bu hususlar nasıl kontrol ve analiz edilebiliyor gibi sorularımızı artırmak mümkün. Balın kalitesini ve saflığını tadarak veya her hangi başka bir duyusal özelliğinden anlamak tek başına mümkün değil. Balın doğallığından sadece uzman kadroya sahip modern laboratuvarlarda yapılan analizlerle emin olabiliriz. Açıktaki ballarda riski tüketici, ambalajlı ballarda sorumluluğu marka taşır.

ÜRETİMDE İLK 10’DAYIZ TÜKETİMDE SEVİYE DÜŞÜK

Türkiye’deki bal sektöründen bahseder misiniz?  

Ülkemizde tahmini 4 milyonun üzerinde arılı kovan, 60 bin civarında arıcı bulunuyor. Türkiye’nin yıllık bal üretimi ise 55-65 bin ton arasındadır. Türkiye flora çeşitliliği açısından oldukça zengin bir ülke. Dünyadaki endemik bitki örtüsünün 8’de 3’ü Anadolu’da yer alıyor. Türkiye kovan ve arıcı potansiyeli sayesinde, dünya arıcılığında ilk 10 aktör arasında yer alıyor. Türkiye kovan ve arıcı sayısına rağmen kovan başı verimlilikte ortalama 17 kilo ile sonlarda yer alıyor. Kanada 64 kilo, Avustralya 55 kilo Arjantin ve Macaristan 40 kilo, Çin 33 kilo ve Meksika 27 kilo ile verimlilikte ilk sıraları paylaşıyor. Almanlar yılda kişi başına 1.5 kilo bal yerken, Türkiye’de yılda kişi başına düşen bal tüketimi sadece 650 gram. 

300 MİLYON $’LIK MERDİVEN ALTI ÜRETİM

Bal sektörü ne kadar güvenilir? Merdiven altı üretim ne kadar? Markalı ürün pazarı ne kadar?

Sektörümüzün en büyük sorunlarından biri açıkta satılan ballar. Türkiye’de toplam bal ve arı ürünleri pazarı yaklaşık 500 milyon dolarlık bir hacme sahip, ambalajlı bal pazarı ise bunun ancak 200 milyon dolarını oluşturuyor. Balparmak olarak, kurulduğumuz 1980 yılından bu yana, Türkiye’de bal sektörünün gelişimine öncülük ediyor, tüketicilerimizi balın en saf ve doğal hali ile buluşturuyoruz. Yüksek kalite standardının yanı sıra, bal sektöründe birçok farklılaşmayı da sağlıyoruz.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ