Alman milletvekili Lamers: Yaptığımız temaslar iki ülke arasındaki buzların erimesine vesile oldu

Alman milletvekili Lamers: Yaptığımız temaslar iki ülke arasındaki buzların erimesine vesile oldu

Almanya Federal Cumhuriyeti Meclis Komisyonu Başkan Yardımcısı Karl Lamers, İncirlik Üssü ziyaretlerinin ardından, “İki günde yaptığımız temaslar çerçevesinde Almanya ve Türkiye arasında güvenlik ve savunmapolitikaları alanındaki buzların erimesine vesile olduğumuzu ifade etmek istiyorum.” dedi.

Karl Lamers ile diğer komisyon üyesi milletvekilleri Agnieszka Brugger, Ingo Gaedechens, Florian Hahn, Rainer Arnold, Karl Heinz Brunner ve Alexander S. Neu yaklaşık 200 Alman askerinin görev yaptığı İncirlik Üssü’nü ziyaret ettikten sonra İzmir’e gelerek basın toplantısı düzenledi.

Lamers, çok açık ve samimi bir ortamda görüşme gerçekleştirdiklerini ifade ederek, “Türk tarafının da bu konuda görüşme ihtiyacında olduğunu, bir araya gelme talebinin de olduğunu hissettik. Yeniden ilişkilerin tekrar iyi bir düzeye gelmesi, görüşmelerin devam etmesi ve temasların yoğunlaşması yönünde her iki tarafın da talebi var.” dedi.

Güzel bir görüşme olduğunu ifade eden Lamers, “İki günde yaptığımız temaslar çerçevesinde Almanya ve Türkiye arasında güvenlik ve savunma politikaları alanındaki buzların erimesine vesile olduğumuzu ifade etmek istiyorum.” diye konuştu.

Darbe girişimi açıklaması

Görüşmeler sırasında, çok sayıda insanın ölmesine ve yaralanmasına neden olan 15 Temmuz darbe girişimini Alman tarafı olarak kınadıklarını söyleyen Lamers, şöyle konuştu:

“Meclisin bombalandığını biliyoruz. Meclis’i de ziyaret etme şansımız oldu, Türk insanının bu gecede neler yaşadığını anlama fırsatımız oldu. Bundan dolayı belki bizim Türk dostlarımızın daha fazla dayanışma beklediğini hissettik, toplantılarda da dile getirdik. 15 Temmuz’dan sonra başta Sayın Şansölyemiz olmak üzere, partiler olmak üzere bu konuda üzüntülerini, taziyelerini dile getirmişlerdi.”

Türkiye’nin yanında olduklarını ifade eden Lamers, “Şu beklentimiz de var, darbe girişimi ile ilgili olarak ortaya çıkan tabloda yapılacak işlemler hukuki süreç içinde, hukuk devleti kuralına uygun davranılması, bunun dikkate alınmasıdır.” diye konuştu.

“İleri bakalım”

Savunma Komisyonu ile bir araya geldiklerini, fikirlerini ortaya koyduklarını anlatan Karl Lamers, “İnsani bir yön ortaya çıktı. 22 yıldır Federal Meclis üyesiyim, hiç böyle bir şey hissetmemiştim. Eski ilişkilerin tesis edilmesi yönünde iradesinin olduğunu hissettiler, yani şunu söylediler, ‘ileri bakalım’, biz hem dost hem ortağız. İki ülke olarak da iki ülkenin insanları olarak da.” diye konuştu.

Hem Türk hem Alman tarafında bir yakınlaşma isteği üzerine Türk komisyonunu Almanya’ya davet ettiklerini kaydeden Lamers, bunun somut ve iyi bir sonuç olduğunu dile getirdi.

“Kritik konular ele alındı”

Türkiye ile görüşmelerinde kritik ve hassas konular üzerinde durduklarını da dile getiren Karl Lamers, Ermeni yasa tasarısının gündeme geldiğini, bu kararın Federal Meclis’in hakkı olduğunu ilettiklerini söyledi.

Lamers, “100 yıl öncesinde olan bir olayla ilgili olarak da bir hakkı olduğunu söyledik. Bu çerçevede Alman tarafı da kendisinin de varsa böyle bir durum bu konudaki kabahatini de yüklendiğini ifade etmiştir. Aslında biz Federal Meclis olarak da bir siyasi karar olarak da bunu da içerdiğini söylemek istiyorum. Türk tarafı bunun tarihçilere bırakılmasını gerektiğini söyledi. Bunun da dile getirilmesinde fayda var. Şu da önemli belki meclis başkanları da bir mektup teatisinde bulunarak bu konudaki ilişkilerin yine iyi bir zemine oturtulmasına fayda sağlayabilir, böyle bir girişimin uygun olduğu da görüşüldü.”

Kahramanmaraş’ta patriotların konuşlandırılmasına da Almanya olarak Suriye’den gelecek tehlikelere karşı Türkiye’nin korunması için önemli katkı sağladıklarını vurgulayan Lamers, Türkiye tarafında yer aldıklarını söyledi.

İncirlik ziyareti

Alman ordusu için önemli bir görev yürüttüklerini vurgulayan Lamers, “Yurt dışında herhangi bir görevde bulunmaları durumunda onların ziyaret edilmesi, onların görev sürelerinin uzatılması ile ilgili olarak onları ziyaret etme hakkımız, görevimiz ve ihtiyacımız var. Bunu yaptık ve İncirlik’teki askerleri ziyaret etmiş olduk. Alman Parlamentosu kapsamında ele alınması gereken bir konu. Süre uzatılacaksa bizim kararımızla birlikte bu süreler uzatılmakta veya sonlandırılmaktadır.” diye konuştu.

Almanya’nın yaklaşımının Türkiye tarafından da normal olarak kabul edildiğini söyleyen Karl Lamers,”Bizleri anladıklarını, buzların eridiğini düşünüyoruz. Bu adımla birlikte daha başka ziyaretler de olacaktır. Alman ordusuna mensup askerlerin konuşlu olduğu yerlerde, Türkiye’de de olabilir başka yerler de olabilir. Onları ziyaret etme hakkımız olduğunu ve ziyaret edeceğimizi ifade ettik.” dedi.

Lamers, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugünün aslında mesajı şudur, bizler ortağız, bu konuda müttefikiz. Özellikle terör grubu olarak da DAEŞ’e karşı birlikte mücadele etmemiz gerekiyor. Bu konuda da 2015 yılı itibariyle BM kararı vardır. Bu karar çerçevesinde DAEŞ’in bir terör örgütü olduğunu ve onlara karşı da mücadele edilmesi gerektiği de son derece açık olan bir durumdur. Biz de bunu yapacağız.”

Karl Lamers, İncirlik Üssü Komutanı General İsmail Günaydın, Amerikan ve Alman komutanlarıyla bir araya geldiklerini, komutanların görev aşkıyla mücadele ettiğini müşahade ettiklerini, bu görevin de teröre karşı ortak mücadele olduğunu söyledi.

Havada ikmal uçağı ile ilgili destekleme çalışmaları ve keşif uçaklarıyla ilgili Alman askerlerinin görevlerini harfiyen yerine getirdiğini dinlediklerini iade eden Lamers, İncirlik üssünde altyapının daha iyi bir hale getirilmesi için konusunda yapılması gereken çalışmalar olduğunu, bu konuyu Federal Meclis’te tartışacaklarını da dile getirdi.

İncirlik Üssü’nde gördüklerinin “çok etkileyici” olduğunu vurgulayan Lamers, “Türk, Amerikan, Britanyalılar, Almanlar, İspanyollar, Danimarkalılar ve başkaları da dahil olmak üzere çok önemli bir koordinasyon içinde bu acımasız terör örgütüne karşı mücadele ediyorlar.” diye konuştu.

Ziyaret öncesi çok farklı kesimlerin büyük beklentilerini dile getirdiğini anlatan Lamers, iki ülke ilişkilerinin normalleşmeye döndüğünü, bu ziyaretin Türkiye ve Almanya ilişkilerine önemli katkı yapacağını, insanları yakınlaştıracağını belirtti.

Gazetecilerin sorularını yanıtladılar

Irak Temsilciler Meclisi’nin Türkiye kararına ilişkin basın mensuplarının sorusunu yanıtlayan Rainer Arnold ise “Bu bir kanun değildir. O nedenle ben şunu hatırlatmak istiyorum Alman askeri ile birlikte Kuzey Irak’ta oradaki peşmergelere eğitim vermek üzere biz de orada bulunuyoruz. O nedenle burada tamamen meşru bir haktır, uluslararası hukuk çerçevesinde de böyledir. Terör örgütü DAEŞ’e karşı mücadele yürütülüyor. Ben bunun meşru olduğunu düşünüyorum. BM ve Irak’ın kendisi de DAEŞ’e mücadele konusunda böyle bir meşruiyet sağlamış durumdadır. Bu da iki hükümet, Türkiye Cumhuriyet ve Irak arasında çözümlenmelidir. Henüz son söz söylenmemiştir. Önemli olan ortak girişimin devam etmesidir. Uzun vadede ülkelerin başka ülkelerde uzun süre başka ülkelerde bulunmaları sıkıntı yaratabilir ama onun dışında burada bizim de bulunduğumuz gibi Türkiye’nin de bulunma hakkı vardır.” dedi.

Alman komisyonun İncirlik Üssü ziyaretinde herhangi bir sorun olmadığını da ifade eden Arnold, bu ziyaretlerin devam edeceğini söyleyerek görev süresi uzatma kararının Aralık ayında alınacağını hatırlattı.

“Komisyonun Türkiye’de hükümet yetkilileri tarafından ağırlanmadığı” yönündeki iddiaları yanıtlayan Ingo Gaedechens ise komisyon başkanı tarafından gayet hoş bir şekilde karşılandıklarını, 7 kişilik Alman heyetin 10 kişilik Türk grubu tarafından “eşit düzeyde” ağırlandığını anlattı.

Gadechens, İncirlik üssünde altyapı sorunlarının giderilmesi, askerlerin yüksek nem oranı ve sıcaklığa sahip konteynerlerde kaldığının, durumun iyileştirilmesi ihtiyacı olduğunu, bu konuda Alman tarafının kaynak hazırladığını, konunun Türkiye tarafından onaylanması gerektiğini söyledi.

Türkiye’nin DAEŞ’e yönelik operasyonlarını da değerlendiren Karl Lamers, “DAEŞ burada terör örgütü olarak uluslararası barışı tehdit ediyor, hepimizin ortak hareket etmemiz gerekiyor. Genel olarak bütün ülkeleri tehdit eden bir terör örgütünden bahsediyoruz. Ortak bir mücadeleden söz ediyorum.” diye konuştu.

Türkiye ve Rusya arasındaki görüşmeleri de değerlendiren Lamers, şöyle konuştu:

“Türkiye, Sayın Cumhurbaşkanının da Sayın Meclisin de Türkiye’nin yerinin neresi olduğunu çok iyi bildiğini düşünüyorum. Bu yer de NATO’dur, NATO’daki yeridir. Rusya ile görüşmelerin yapılması doğaldır. Rusya önemli bir ülkedir. Nihayetinde buradaki ittifakta Türkiye’nin yeri NATO’dur. Ortak gidilen bir yol vardır. Rusya da önemli bir ülke, Rusya ile görüşmeler yapılmaktadır, yapılacaktır. Türkiye’nin geleceği NATO’nun içindedir.” diye konuştu.

AA

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ