FİRMANDEX'E HOŞGELDİNİZ!

Akseki’nin obrukları belgesel olacak

Anadolu Speleoloji Grubu, Antalya’nın Akseki ilçesindeki Bucakalan ile Kaya Ağıl obruklarını tanıtan belgesel için çekim yapıyor. Ekim ayında Akseki Eğitim Hayratı Derneği ve diğer kurumların da desteğiyle Giden Gelmez Dağları’nda yeni bir keşif projesi başlatacaklarını vurgulayan ASPEG Başkanı Ender Usuloğlu, bu çalışma kapsamında Giden Gelmez’de yeni obruk ve mağaralar arayacaklarını ifade etti.

Akseki’nin obrukları belgesel olacak

Anadolu Speleoloji Grubu (ASPEG) ekibi, Antalya’nın Akseki ilçesindeki Bucakalan Kaya Ağıl obruklarını tanıtan belgesel hazırlıyor. ASPEG Başkanı Ender Usuloğlu, 15 kişilik ekiple Akseki’nin Bucakalan ve Kaya Ağıl obruklarında çekim yaptıklarını söyledi.

Bucakalan Mahallesi yakınlarındaki 345 metre derinliğe sahip obruğa 2011’de inen ilk Türk ekibi olduklarını belirten Usuloğlu, “Türkiye’nin en uzun, tek iniş özelliğine sahip Bucakalan Obruğu’na 40 metrelik ip inişinden sonra bir balkondan geçiliyor. Daha sonra bu balkondan 305 metre dik inişe geçiliyor. Buranın inişi yaklaşık 2-2,5 saat sürüyor” dedi.

Dikmen Mahallesi yakınlarındaki 400 metre genişlik ve 100 metre derinliğindeki Kaya Ağıl Obruğu’nda da çekimler gerçekleştirdiklerini anlatan Usuloğlu, “Bu eşsiz obrukları Türkiye’mize ve tüm dünyaya tanıtacağız. İnşallah burası Akseki’nin ve ülkemizin tanıtımına büyük vesile olacak” diye konuştu.

Giden Gelmez’de yeni mağaralar

Ekim ayında Akseki Eğitim Hayratı Derneği ve diğer kurumların da desteğiyle Giden Gelmez Dağları’nda yeni bir keşif projesi başlatacaklarını vurgulayan Usuloğlu, bu çalışma kapsamında Giden Gelmez’de yeni obruk ve mağaralar arayacaklarını ifade etti.

Usuloğlu, “Giden Gelmez oldukça zor bir coğrafya ama orada çok güzel keşifler bekliyoruz” dedi. Usuloğlu, Akseki mağaralarında 1966 yılından bu yana yerli ve yabancı ekipler tarafından incelemeler yapıldığını anlattı. Türkiye’nin ilk mağara araştırmacısı Temuçin Aygen ile başlayan çalışmaların İngiliz, Fransız, Çek ve İspanyol araştırmacılarla devam ettiğini aktaran Usuloğlu, şunları kaydetti:

“Ancak Akseki mağaralarının tümünün ele alındığı bir envanter veya kitap çalışması yapılmadı. Akseki ve çevresinde daha keşfedilmemiş birçok mağara bulunuyor. Bunları gün ışığına çıkararak alternatif turizmin gelişimine katkı sağlamak için elimizden gelen tüm imkanları kullanacağız.”

‘Sevda Kuşun Kanadında’dan görkemli final

Türkiye’nin yakın tarihine ışık tutmak amacıyla yola çıkan ve geçen yıl nisan ayından bu yana TRT 1’de yayınlanan “Sevda Kuşun Kanadında” dizisi ekranlara veda ediyor. Dizinin yapımcısı ve genel yönetmeni Mesut Uçakan yaptığı açıklamada, dizide Türkiye’nin yakın tarihini, hala çatışmaları devam eden ideolojik ve siyasal arka planıyla birlikte anlattıklarını söyledi.Final bölümünün fragmanını resmi Twitter hesabından paylaşan Trt, final bölümünü “Bu gece merhamet gecesi değil Asım, adalet gecesi…” başlığıyla duyurdu."Bu gece merhamet gecesi değil Asım, adalet gecesi…"Sevda Kuşun Kanadında, nefes kesen final bölümü ile bu akşam 20.00'de #TRT1'de. pic.twitter.com/8CiAyvfDch— TRT Televizyon (@TRTTelevizyon) 28 Mart 2017 Dizinin konusuSevda Kuşun Kanadında, bir kuşak hikayesi… 1968-70’leri ilk defa milli bir bakış açısıyla ele alıyor. Çarpıcı aşk öykülerini anlatırken getirirken o dönemin siyasal ve sosyal arka planını da yansıtıyor. O dönemde yaşanan olayların bugüne şaşılacak derece benzediğini gösteriyor. Bu vesileyle ülkemizde gerçekleştirilmek istenen hain darbe kalkışmasının da köklerine iniyor ve olaylar, ilk paralel devlet yapılanması çalışmalarına da büyük ölçüde ışık tutacak sahnelerle birlikte akıyor … Dizide bunların yanı sıra, bugünkü iktidarı yoğuran Mehmet Zahit Kotku, Sami Efendi, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Cemil Meriç, Şule Yüksel Şenler ve Necmettin Erbakan gibi ünlü siyaset ve kültür-sanat adamlarının mücadelelerine de yer verilirken, bu mücadeleye karşı tuzaklar kuran, ülkeyi kaosa sürükleyen ve onlara yataklık eden, cemaat adı altında faaliyet gösteren karanlık örgütlenmelere de değiniliyor. ‘Turalı’dan haber var

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ