Ailecek evden çıkmadan gezebileceğiniz sanal müzeler

Bilecik’te gezilecek yerler harika adresler sunuyor. İstanbul’a yakın gezi adresleri arasında bulunması sebebi ile Bilecik çok sayıda turist ağırlıyor.

Ailecek evden çıkmadan gezebileceğiniz sanal müzeler

Bilecik’te gezilecek yerler hem tarihi hem de doğal güzellikleri barındırıyor. Adım adım tarihi bir yolculuğa çıktığınız Bilecik’te Osmanlı’nın diriliş ve kuruluş izlerine de rastlamak mümkün. Tarihi yapıların yanı sıra Osmanlı’nın tarihini yansıtan yeni yapılar da bulunuyor. Bu tarihi yapılar Yunan işgali sırasında büyük tahribata uğramış ancak günümüzde yavaş yavaş onarılmaya başlanmış. Tarihi değeri bulunan camiler, türbeler, medreseler yeniden onarılarak günümüzde hizmete açılmış. Birçoğu ise hala tahrip edilmiş halde bulunuyor. Bilecik sadece tarihi değil doğal güzelliklere de sahip bir ilimiz. Sayısız doğal göl alanı bulunduğu gibi leyleklerin göç mevsiminde akın ettiği yerler bulunuyor. Gezmeyi seven herkesin leyleği havada görme isteği burada gerçekleşiyor. Göç yolu üzerinde bulunan yerlerde leylekler grup halinde durarak dinleniyorlar.  

 

 

BİLECİK’TE GEZİLECEK YERLER 

Bilecik Barajı 

Bilecik’in Pazaryeri ilçesinde bulunan baraj çevresinde engin bir tabiat bulunuyor. Harika gezi noktalarından biri olan bu yerde piknik yapmak mümkün. Pazaryeri ilçesinin diğer bir adı Pazarcık. Doğa harikası olan bu baraj dolmuş ve köy de sular altında kalmış. Çevreye harika bir manzara da böyle gelmiş. Köyün büyük bir kısmı günümüzde hala kullanılıyor. Harika konaklar ve evler bulunuyor. Tertemiz köy yaşamını da baraj çevresinde görmek mümkün.  

Tarihi Belediye Binası ve Saat Kulesi  

Bunlar Abdülhamit Han’ın Bilecik’e armağan ettiği tarihi eserlerden sadece ikisi. Harika bir mimarisi bulunuyor ve Osmanlı’nın izlerini taşıyor. Geçmişten günümüze tarihi izleri en iyi şekilde yansıtıyor. Saat Kulesi Abdülhamit Han zamanında Anadolu’nun her yerine yapılmışsa da karşısındaki tarihi rüştiye Abdülhamit Han’ın hediye olarak hizmetlerinden biridir.  Tarihi Belediye binası ve saat kulesi imizden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

 

 

Osman Gazi Camii 

Osmanlı’nın izlerini taşıyan güzide bir şehir olduğunu söylemiştik. Çevrede birçok tarihi bina bulunuyor. Osman Gazi de bunlardan biri. 1921 yılında tahribata uğrayan cami günümüzde aslına uygun olarak restore ediliyor. Minareleri yıkık bir şehir olan Bilecik’te Yunan işgali sırasında top atışları ile yıkılmış. Bazı tarihi yapılar yeniden inşa edilse de bazıları bu şekilde restore edilebildiği kadar düzenlenip bırakılmış. Bilecik’te gezilmesi gereken mutlaka ziyaret edilecek noktalardan biri burası.  

Şeyh Edebali Türbesi  

Osmanlı’nın fikir gücü olan kuruluşta etkin rol oynamış olan Şeyh Edebali hayatını burada kaybetmiş. Bu yüzden buraya defnedilmiş ve dünyanın her bir yerinden ziyaretçilerin akınına uğruyor. Ertuğrul Gazi’nin de büyük saygı duyduğu Şeyh Edebali Horasan’da dünyaya gelmiş ve daha sonra görevlendirilerek buraya gelmiş. Burada Osman Bey’ büyük fikir hocalığı yapmış tarihte Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş ayaklarından biri odluğu söylenir. Mutlaka Şeyh Edebali’nin türbesi de gezilerek ziyaret edilmelidir.  

Tarih Şeridi  

Bilecik’te gezilecek yerler içerisinde mutlaka görülmeye değer adreslerden biri de Osmanlı Padişahları tarih şeridi oluyor. Uzun bir alana yayılan tarih şeridinde Osmanlı padişahlarının portreleri ile beraber yaptığı hizmetler de yer alıyor. Bu tarih şeridi adeta zamanda yolculuk tüneli gibi görünüyor.  

Pelitözü Göleti  

Bilecik’te Pelitözü Göleti bulunuyor. Yapay bir göl olan çevresinde çok güzel tabiat bulunuyor. Piknik alanı olarak kullanılan bu yerde kamp yaparak güzel doğanın tadını çıkartmak mümkün. Bilecik doğanın en bozulmayan manzaralarını bizlere sunuyor. Yürüyüş yapacak ve bisiklete binecek yerler bulunuyor. Göl bisikletinin de bulunduğu göl çevresinde karavan kampı da mümkün.  

Ertuğrul Gazi Mescidi  

Kayı boyu Söğüt’e geldiğinde ilk buraya yerleşmiş ve Ertuğrul Bey buraya tam Rum mahallesinin ortasına mescidi yapmış. İslam’ı yayama amacı ile yapılan bu hareket kendi halkı tarafından yanlış algılanmış olsa da saha sonra amacı da anlaşılmış. Bilecik’te gezilecek ender yerlerden biri olan bu yeri ziyaret ederken içerisini de gezmeyi unutmayın. 1280 yıllarından evvel yapılan mescidin içerisinde bir de kuyu bulunuyor. Daha önce kuyu dışardaymış ancak büyütülünce içeri alınmış.  

Ertuğrul Gazi Türbesi  

Dirilişin lideri olan Ertuğrul Gazi’nin türbesi tabi ki Bilecik’te bulunuyor. Burada yer alan mescit her yıl binlerce kişinin ziyaretine uğruyor. Kapısında ise iki adet Jandarma Genel Komutanlığı’ndan özel görevlendirilen askerler bulunuyor. Özel olarak sakal bırakan ve ‘alp’ kıyafeti giyen askerler her saat başı saygı nöbetini değiştiriyor.  Detaylı bilgiyi Ertuğrul Gazi Türbesi haberimizden alabilirsiniz. 

Çelebi Mehmet Camii 

Söğüt şehir merkezinde Çelebi Mehmet Camii ve önünde de bir tarihi çeşme bulunuyor. Ayrıca Osmanlı Devleti’nin simgesi sayılan çınar ağaçlarını da burada görmek mümkün. Çeşme üzerinde ise Kütahya ve İznik çinileri ile süslemeler görünüyor. Kare planlı olan çeşmenin üç kenarında su çeşmesi bulunuyor. Çelebi Mehmet camii ise adından anlaşıldığı üzere Çelebi Mehmet zamanında yapılmış. 1414 yılında yapılan cami neredeyse 600 yıllık geçmişe sahip. Osmanlı’nın mimarisini en iyi yansıtan eserlerden biri.  

Dünyayı Geziyorum resmi sosyal medya hesapları 

Youtube: esirgenc

Twitter ve İnstagram: @dunyayigeziyor

Facebook: dunyayigeziyorum

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ