AGİ ne kadar zamlandı? 2017 Asgari geçim indirimi kaç TL oldu

Milyonlarca çalışan bu sorunun yanıtını arıyor. 2017 AGİ zammı ne kadar oldu? İşte asgari geçim indirim son dakika zam haberleri

AGİ ne kadar zamlandı? 2017 Asgari geçim indirimi kaç TL oldu

29 Aralık perşembe günü itibariyle AGİ zamları belli oldu mu? Milyonlarca çalışanın merakla beklediği Asgari Geçim İndirimi zammı ne kadar? Son günlerde Google üzerinden sıkça aranan 2017 AGİ zam haberiyle ilgili tüm gelişmeler haberimizde…

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLDU?

Yeni asgari ücret ise, 104 lira zamlanarak 1404 TL olarak belirlendi. Brüt asgari ücret ise 1777 TL. Böylece Asgari ücrete yaklaşık yüzde 8 zam yapılmış oldu.

2017 AGİ (ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ) ZAMMI NE KADAR?

Asgari ücretin açıklanmasının ardından gözler AGİ’ye çevrildi. Bilindiği üzere AGİ, brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Buna göre;

Bekar: 133 TL
Evli ve eşi çalışmayan: 159 TL
Evli ve eşi çalışmayan 1 çocuklu: 179 TL
​Evli ve eşi çalışmayan 2 çocuklu: 199 TL
​Evli ve eşi çalışmayan 3 çocuklu: 213 TL
​Evli ve eşi çalışmayan 4 çocuklu: 226 TL

(Kaynak: Haber7.com)

KİM NE İSTEMİŞTİ

Asgari ücret hali hazırda bin 300 TL olarak uygulanıyor. Toplantılarda işçi kesimini temsil eden Türk-İş asgari ücretin yeni yılda bin 600 TL olmasını talep ediyordu. DİSK ise, asgari ücretin 2 bin TL olması gerektiğini açıklamıştı.

İşveren tarafı (TİSK) asgari ücrete zam yapılmamaması gerektiğini belirtirken son rakamlar Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’den gelmişti.

TÜİK, bir işçinin aylık net yaşam maliyeti “ağır” işlerde bin 668 lira 90 kuruş, “orta ağır” işlerde bin 485 lira 30 kuruş, “hafif işlerde” ise bin 379 lira 40 kuruş olarak açıklamıştı. Asgari ücret ile ilgili görüşmelerin başladığı süreçte, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise “Bin 300 lira yeterli değil. Daha iyi olması gerekir” demişti.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ (AGİ) NEDİR?

Asgari Geçim İndirimi , bireyin veya geçim düzeyini sağlayacak bölümün toplam gelirden düşülerek vergi dışı bırakılmasıdır. Başka ifadeyle devletin bir çalışana bakmakla yükümlü olduğu kişilere bakarak, çalışanın ödediği gelir vergisinin çalışana iade edilmesidir.

Asgari geçim indirimi, ücretleri gerçek usulde vergilendirilen hizmet erbabın gerçek kişiler yararlanabilir. Asgari geçim indirimini şirketlerin ödememesi gibi bir durum söz konusu değildir, çünkü bu durum devletle çalışan kişi arasında bir durumdur burada şirket sadece aracı görevi üstlenir.

Asgari geçim indiriminin tutarının belirlenmesinde çalışanın beyanı esas alınır. Ve sorumluluk beyanı esas eden çalışana aittir. Yanlış beyan edilmesi durumunda yersiz ödenen Asgari geçim indirimi tutarı yasal faizi ile birlikte çalışandan alınır.

( Örneğin evli ve eşi çalışan bir şahıs beyanında evli olduğunu eşinin çalışmadığını bildirirse ödenecek AGİ tutarı artacaktır ve asgari geçim indirimi ödemesi bu tutar üzerinden yapılacaktır. Daha sonradan bu durumun ortaya çıkmasında fazla yapılan ödemeler beyan eden şahıstan faizi ile birlikte geri alınır )

Asgari geçim indirimi, Gelir Vergisi Kanunu ile düzenlenmiş, işyerindeki işçi sayısına bakılmadan ve tüm çalışanlara durumlarına göre ( Bekar, Evli, Eşin çalışıp çalışmadığına göre, çocuk sayılarına göre ) farklı tutarlarda yapılması gereken bir ödemedir.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ