Afganistan’da ilginç gelenek

Afganistan’da her yıl çeşitli bölgelerde oynanan Buzkaşi, Mezar-i Şerif Stadyumu’nda izleyenlerin büyük heyecanına sahne oluyor. Kafası kesilmiş ve iç organları boşaltılarak dikilmiş bir oğlak veya buzağıyı, at üstünde taşıyan oyuncular birbirlerinin sayı yapmasını engelleyecek hamleler yapıyor.

Afganistan’da ilginç gelenek

Deşti Şadiyan mevkiinde toprak zeminli eski stadyumda yüzlerce atlı oyuncunun katılımıyla gerçekleştirilen Buzkaşi, adını ‘buz’ (buzağı) ve ‘kaşi’ (kaçırmak) kelimelerinden alıyor.

Günümüzde Afganistan’ın milli sporu olarak da bilinen Buzkaşi, özellikle Orta Asya’da pek çok bölgede eskiden beri oynanıyor.

Bu oyun Afganistan’nın kuzey kesimlerinde dini ve milli bayramlarda ve genelde kış aylarında hafta sonları oynanıyor.

Tarihte göçebe savaşçıların oynadığı Buzkaşi, geniş bir düzlükte takımlar halinde veya bireysel oynanabiliyor. Buzkaşi oyunlarına yerel dilde “Oğlak”adı veriliyor.

Buzağı ‘Adalet Çemberi’ne atılıyor

Oyunda amaç oyuncunun, kafası kesilmiş ve iç organları boşaltılarak dikilmiş bir oğlak veya buzağıyı, at üstünde taşıyarak belirli bir mesafeyi kat etmesi. Bu oyun esnasında düzlüğün ortasında bulunan bayrağın etrafında daha önceden belirlenen sayıda tur atılır ve hedeflenen noktaya buzağı bırakmakla sonuca gidilir.

Buzkaşi müsabakalarında oyuncular, birbirlerinin sayı yapmasına engel olmak için atı sendeletecek bir güç kullanıyor. Atlılar diğer oyuncuların tartaklama ve tekmelerinden korunmak için genellikle kalın giysiler ve baş koruyucular giyiyor.

Oyuncular, taşıdığı ölü hayvan bedenini alanın bir ucundaki bir bayrağın veya işaretlenmiş yerin etrafından dolaştırıp alanın diğer ucundaki sayı yapacakları dairenin (Adalet Çemberi) içine atıyor. Atlılar, rakip atları ve atlıları savuşturmak için kullandıkları, çoğunlukla dişlerinin arasında tuttukları bir kırbaç taşıyor.

En ilginç Afrika gelenekleri

Afrika etnik, kültür ve dil olarak çok büyük bir çeşitliliğe ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple geleneklerine ve kültürüne en fazla sahip çıkan kıta olarak görülüyor. Özellikle yerel ve ilkel kabilelerin hala sürdüregeldikleri gelenekler, küreselleşmiş dünyayı hayrete düşürüyor. İşte Afrikalıların vazgeçmedikleri şaşırtan gelenekleri…

Gelenek gelecekle buluşacak

Bu yıl 11. kez gerçekleşecek olan çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’a ressam Fatma Zeynep Çilek de Merkür Galeri ile birlikte katılacak. Çilek, İstanbul Kongre Merkezi ve Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleşecek olan çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’da, 3-6 Kasım tarihleri arasında eserlerini sanatseverlerin beğenisine sunacak.Ressam Çilek, yaptığı açıklamada, “Gelenekle gelecek arasında köprüler, su yolları ya da günümüzün çok anlamlı kavramlarından biri olan bulutlar kurarak, kendimi bu inşa sürecine katkıda bulunmak arzusuyla dolu buluyorum” dedi. Sanatın kalbinin attığı şehir: İstanbulSanat fuarlarının sanatseverleri birleştirmek için geniş kitlelere ulaşabilen bir organizasyon olduğunu dile getiren Çelik şunları kaydetti:”Dünyada sanat fuarlarının önemi büyüktür. Ve bu önemli fuarların başını Art Basel çeker. İstanbul da, hem Doğu hem Batı coğrafyasına hakim ve sanatın kalbinin attığı bir dünya şehri olarak sanat organizasyonlarının ev sahibidir. Benlik dediğimizde, derinlik dediğimizde insanın içindeki o bitmek bilmeyen boşluğa ve arayışa odaklanmak zorunda hissederiz kendimizi. Tıpkı bizden öncekilerin yaptıkları gibi. Ama onlardan farklı metodlar ve imgeler kullanarak, zamanın ruhunu da yakalamaya çalışarak. Bir sanatçı olarak misyonumu bu çerçevede tanımlıyorum. Dolayısıyla sürekli yeni projeler peşindeyim”Sanatçının, Türk New East Foundation tarafından daha önce Roma ve Washington’da sergilenen tekke objeleri koleksiyonu Ekim ayı içerisinde, Tokyo’da sergilendi. Küratör Anna Caridi’nin seçtiği Ressam Zeynep Çilek’in tekke karalamalarından (meşkler) esinlenen bir “contemporary art” eseri de, tarihi objelerle bakışımlı olarak izleyiciyle buluştu.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ