‘Acılı kebap gönderin yoksa kalp krizi geçireceğim’

Muş 112 Acil Komuta Kontrol Merkezine yapılan ve sağlık hizmetlerinin aksamasına yol açan asılsız ihbarlar “pes” dedirtiyor. Merkeze gelen ‘Eşim 10. ayını bitirdi halen doğum yapmadı’ , ‘Acılı kebap gönderin yoksa kalp krizi geçireceğim’, ‘Kediye araba çarptı, yavrularına ne olacak?’ gibi çağrılar zor durumda bırakıyor.

‘Acılı kebap gönderin yoksa kalp krizi geçireceğim’

Acil durumlarda hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet sunan Muş 112 Acil Komuta Kontrol Merkezine gelen asılsız ihbarlar ve gereksiz aramalar, hem sistemi hem de görevlileri boş yere meşgul ediyor.

Merkeze ” ‘Eşim 10. ayını bitirdi halen doğum yapmadı’ , ‘Acılı kebap gönderin yoksa kalp krizi geçireceğim’ , ‘Köpek öldü ambulans gönderin’, ‘Kediye araba çarptı, yavrularına ne olacak?’ , ‘Elektrik arızam var giderebilir misiniz?’, ‘Dağda çobanım, kurt geldi, kontörüm yok köye haber verin” gibi asılsız çağrılar yapılıyor.

Çağrıların yüzde 90’ı sahte

İl Ambulans Servisi Başhekimi Gülşah Kaya, yaptığı açıklamada, merkeze günde 3 bin çağrı geldiğini, bunların yüzde 90’ının asılsız olduğunu söyledi. Her gün farklı asılsız ihbarlarla karşılaştıklarını anlatan Kaya, şunları belirtti:

“Bize gelen asılsız çağrılar belki de yakınlarınızın hayatını tehdit ediyor. Vakalara ulaşmamız gecikiyor. Her gün farklı asılsız ihbarlarla uğraşıyoruz. Asılsız ihbarların cezai bir yaptırımı olacağını insanlara belirttiğimiz halde maalesef ısrarla aramaya devam ediyorlar. İnsanımıza daha hızlı hizmet yapmayı engelliyorlar. Kul hakkına giriyorlar. Gelen asılsız çağrılar bizi çok zor durumda bırakıyor. Bunun için biraz vatandaşlarımızın duyarlı olmasını istiyoruz.”

Muş Valisi Seddar Yavuz da sılsız ihbarın cezasının 250 lira olduğunu bildirdi

Acil servise 110 milyon asılsız ihbar yapıldı

Sağlık Bakanlığı Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan “Yaşama Yol Ver” kampanyasında, Ankara’da bugüne kadar 100 bin öğrenciye ulaşıldı. Gereksiz yere 112 Acil Servis hattının aranmaması ve trafikte ambulansa geçiş önceliği verilmesine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla yürütülen kampanya devam ediyor.Ankara İl Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis Başhekim Yardımcısı Tuba Yiğit, kampanyayla çocuklara acil durumların neler olduğu ve nasıl davranılması gerektiği konusunda bilgi verildiğini belirten Yiğit, bugüne kadar 100 bin öğrenciye ulaşıldığını kaydetti. Yiğit, 2017 sonuna kadar Ankara genelindeki okulların yüzde 80’ine ulaşmayı hedeflediklerini dile getirdi.110 milyon asılsız çağrıTuba Yiğit, öğrenciler haricinde servis ve taksi şoförlerini de 112 Acil Servis hattının gereksiz aranmaması ve trafikte ambulansa yol verilmesi konusunda bilgilendirdiklerini kaydetti. Hayati tehlikesi olmayanların hattı meşgul etmesi nedeniyle acil hasta ve vakalara ulaşmada gecikmeler yaşandığını vurgulayan Yiğit, “112 hattını arayanların doğru adres verememesi ve hasta konumunun net olarak belirlenememesi de öngörülenden daha fazla zaman almaktadır” diye konuştu. Hatta gelen çağrılar hakkında bilgi veren Yiğit, şu ifadeleri kullandı:”2015 yılında 112 acil çağrı hattı toplam 115 milyon 448 bin 713 kez arandı. Ancak bu çağrıların sadece 4 milyon 776 bin 80’i acil vaka olarak işlem gördü. 110 milyon 672 bin 633 ihbar ise asılsız çağrı olarak değerlendirildi. 2016 ocak ile eylül arasında ise 65 milyon 930 bin çağrı alındı. Bunların 2 milyon 820 binine acil vaka olarak müdahale edildi.”Keçiyi acil servise götürdü Hastanede feryat edenlere ‘teskin odası’

00:00 dk 13 Şubat 2017 IHA112 Acil Çağrı Merkezine gelen ilginç telefonlar

Adıyaman 112 Komuta Kontrol Merkezine birbirinden ilginç çağrılar çağrı merkezinin meşgul olmasına neden oluyor. 2016 yılında 112 çağrı merkezine gelen 750 bin çağrının yüzde 95’ini asılsız çağrılar oluşturuyor. Sağlık ekiplerinin bir günde 3 bin çağrıya cevap verdiği 112 çağrı merkezinde sadece 100 ile 150 çağrı gerçek çıkıyor. 112 Acil Çağrı Komuta Kontrol Merkezine birbirinden ilginç çarılar geliyor. İneğin karnında olduğunu söyleyen kişiden, lahmacun siparişi veren kişiye, sapıklık yapandan şarkı söyleyen bir çok ilginç arama geliyor. “Burası karanlık bir yer ellerim ayaklarım bağlı, bence ben ineğin karnındayım”, “Lorke lorke hanımey lorke”, “Lahmacun var mı?”, “112’mi? O zaman Allah hepinizin bin türlü belasını versin”, “Babam sabahtan beri telefonu açmıyor, orda mı?” diyenlerin yanı sıra sık sık arayan çocukları 112 görevlisi “ Senin dersin yok mu, test çöz” diye nasihatta bulunuyor. İl Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Osman Küçükkelepçe, asılsız ihbarların çok fazla olduğunu dile getirerek, “2016 yılı içerisinde 112 merkezine gelen yaklaşık 750 bin çağrının yüzde 95’i asılsız çıktı. Halkımızı bilinçlendirmeye çalışıyoruz ama asılsız çağrılar bizi çok yoruyor. Çocuklar arıyor, telefoncular telefonlarını denemek için arıyor. Canı sıkılan arıyor, sapıklar arıyor. Amaç dışı kullanımsı bizi çok yoğun şekilde etkiliyor. Günlük 2 bin 500 ile 3 bin arasında gelen çağrının 100 ile 150 tanesi gerçek vakalardır, diğerleri ise asılsız çağrılardır” dedi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ