Abdullah Öcalan’a ‘volta’ cezası

İmralı Adası Yüksek Güvenlik F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan uzun bir süredir avukatları ve ailesiyle …

Abdullah Öcalan’a ‘volta’ cezası

İmralı Adası Yüksek Güvenlik F Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan PKK lideri Abdullah Öcalan uzun bir süredir avukatları ve ailesiyle görüştürülmüyor. Ayrıca Öcalan’ın Eylül 2018’de “spor faaliyeti” sırasında “volta attığı” gerekçesiyle 3 ay aile görüşünün engellendiği ortaya çıktı.

‘SPOR FAALİYETİNİ SOHBET FAALİYETİNE DÖNÜŞTÜRDÜ’

Mezopotamya Haber Ajansı’ndan Özgür Paksoy’un haberine göre, Öcalan’a İmralı’da “hava muhalefeti” ve “koster bozuk” gerekçeleriyle başlayan, daha sonra OHAL kapsamında getirilen yasaklamalar ve 5275 sayılı madde dayanak gösterilerek, “disiplin suçu” gerekçesiyle devam eden aile ve avukat görüşleri önündeki engel, son olarak Ocak ayında verilen ancak gerekçesi öğrenilemeyen disiplin cezasıyla sürdürüldü.

Öcalan’ın Eylül 2018’de “spor faaliyeti” sırasında “volta attığı” gerekçesiyle 3 ay aile görüşünün engellendiği ortaya çıktı. Öcalan’ın, İmralı Adası’nda bulunan diğer tutuklularla voleybol ve basketbol oynadıktan sonra volta attığı gerekçesiyle cezaevinin Disiplin Kurulu Başkanlığı tarafından açılan disiplin soruşturması kapsamında, Öcalan’ın “spor faaliyetini sohbet faaliyetine dönüştürdüğü” gerekçesiyle 14 Eylül 2018 Tarihinde “3 ay ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma” cezası verildi.

ÖCALAN İTİRAZ ETTİ

Verilen cezaya ilişkin Bursa İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulunan Öcalan, voltanın cezaevlerinin en standart tek hareket biçimi olduğunu belirterek, bu hakkın engellendiğini ve yanlışın düzeltilmesi gerektiğini vurguladı.

CPT: ALDATICI GEREKÇE

Öcalan’a verilen bu disiplin cezası, Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi’nin (CPT) 6-17 Mayıs 2019 tarihlerinde yaptığı ziyarete dair 6 Ağustos 2020’de açıklanan raporunda da yer aldı. CPT, aile ziyaretlerinin engellenmesine gösterilen gerekçelerin aldatıcı olduğunu belirttiği raporunda, görüş yasağına “CPT, bir disiplin cezası biçimi olarak aile temaslarına getirilen kısıtlamaların, yalnızca suçun bu tür temaslarla ilgili olması durumunda uygulanması gerektiğini vurgulamak ister. Bunun mevcut durumda söz konusu olmadığı aşikardır” şerhi düştü.

CPT, aynı raporunda Öcalan ve İmralı Cezaevi’nde bulunan diğer tutukluların aile ve avukat görüşleri için sürdürülebilir bir sistem geliştirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “CPT, Türk makamlarını İmralı Cezaevi’ndeki tüm mahkumların, istedikleri taktirde, yakınlarından ve avukatlarından etkili bir şekilde ziyaret alabilmelerini sağlamak için gerekli adımları atmaya çağırıyor. Bu amaçla, ‘disiplin’ nedenleriyle aile ziyaretlerini yasaklama uygulamasına son verilmelidir. Ayrıca Komite, Türk makamlarından İmralı Cezaevi’nde tutuklu bulunan tüm mahkumlara aile üyeleri ve avukat ziyaretleri hakkında aylık olarak açıklama yapmalarını talep etmektedir” ifadelerine yer verildi.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ