ABD-İran geriliminde devreye Türkiye mi giriyor?

Pekin ziyareti sonrası gazetecilerin sorularını cevaplandıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Japonya Başbakanı Abe’nin kendisine ABD-İran gerilimi ile ilgili yaptığı teklifi açıkladı ve ” Burada da netice almaya odaklanılmalı” dedi.

ABD-İran geriliminde devreye Türkiye mi giriyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan  Çin ziyareti sonrasında aralarında  Ülke TV Genel Yayın Yönetmeni Hasan Öztürk ve Kanal 7 Ankara Temsilcisi ve Haber 7 yazarı Mehmet Acet’in de bulunduğu gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı. Erdoğan, ABD-İran gerilimi konusunda Japonya Başbakanı Abe ile yaptığı görüşmeyi anlattı.

Erdoğan’ın konuşmalarından satı başları şöyle

ABE: “BÖYLE BİR OLAYDA BİRLİKTE OLABİLİR MİYİZ? ” DEDİ

 

 

Soru: ABD-İran arasındaki geri̇li̇m… Si̇zi̇n ABD Başkanı Trump’la olan güven i̇li̇şki̇ni̇zden yola çıkarak soruyorum. Türki̇ye’ni̇n ara buluculuk görevi̇ üstlenmesi̇ söz konusu olabi̇li̇r mi̇? Olası bi̇r İran-ABD çatışması bölgede nasıl bi̇r etki̇ yapar?

Bunu aslında kimse düşünmek istemiyor. Kimse o konuya girmek dahi istemiyor. Sayın Trump’la yaptığımız görüşmede bu konu hiç gündeme gelmedi. Ama Abe ile yaptığımız görüşmede Abe “Böyle bir olayda birlikte olabilir miyiz?” dedi. Ben de “Niye olmasın” dedim. “Her ikisiyle de gerek Ruhani gerek Hamaney’le görüşmelerde bulunabilirim” dedim. “Beraber derseniz, beraber de olabilir” dedim. O konuda bir sıkıntımız yok. Tabi nereden başlayacağız, nereye gideceğiz, nerede bitireceğiz? Bunlar da önemli.

NE GİBİ ADIMLAR ATILACAĞINI KONUŞACAĞIZ

Acemlerin bir sözü var; “Oturdular, konuştular ve dağıldılar” derler. Öyle olacaksa hiç anlamı yok. Sadece vakit kaybedersiniz, o kadar. Burada da netice almaya odaklanılmalı. Sayın Başbakana sordum “Sen görüşme yaptın, nasıl gördün?” diye… Baktım pek olumlu görmemiş. Bundan sonraki süreci, soruların cevabını önce biz planlayalım, sonra ne gibi adım atacağız onları konuşalım dedik.

TRUMP’IN ORTAYA KOYDUĞU TAVIR TAKDİRE ŞAYAN

 

 

Soru: Trump’la yaptığınız görüşme ABD’de bazı kesi̇mleri̇ rahatsız etmi̇ş görünüyor. Ameri̇kan Dış İlişkiler Meclis Başkanı Engel, Trump i̇le si̇zi̇n aranızda geçen görüşmelere i̇li̇şki̇n Trump’a ağır i̇fadelerle yüklendi̇. Belli̇ ki̇ görüşmede konuşulanlar ve Trump’ın sergi̇ledi̇ği̇ olumlu tavır onları çok rahatsız etmi̇ş. Si̇zce neden ABD müessses ni̇zami Trump’ı sevmi̇yor?

Dünyanın her yerinde zaten müesses nizamlar bir yere odaklıdır. Bunlara karanlık güçler de diyebilirsiniz. Onlar oralarla pazarlıktadır ve oralar adına adımlarını atarlar. Müesses güçler hiçbir zaman o ülkedeki bu tür siyaseti de sevecek diye bir şey yok. Şimdi Türkiye’de Erdoğan’ı seven var sevmeyen var. İlk seçildiğimizde yüzde 34,2’yle geldik. İki parti geldik. Bir CHP vardı, bir biz vardık. Ama parlamentonun yüzde 63’üne sahiptik. Ondan sonraki süreçte yerel seçimlerde farklı oylar aldık, genel seçimlerde onun fevkinde oylar aldık. Cumhurbaşkanlığında yüzde 52’ye kadar tırmandık. Ama yerel seçimde daha farklı oylar aldık. Şimdi içeride ve dışarıda bunu istediği gibi değerlendirmek suretiyle AK Parti’ye yüklenmek isteyenler oluyor. Dışarıda Batıcı, egemen güçler, özellikle çıkar şebekeleri bize her zaman çok çirkin yaklaşmışlardır. Biz bunlara hiçbir zaman prim vermedik. Kararlılıkla yolumuza devam ettik. Bundan sonra da aynı şeyler olacak.

Sayın Trump’ın o gün yaptığımız görüşmede arkadaşlarıma kullandığı ifadeler, onlara yönelik ortaya koyduğu tavır, takdire şayandır. Ben de zaten kendilerine bu tür tavırlarını sevdiğimi belirttim.

BUNUN ADI GASP OLUR

Siz bir müşteri arıyorsanız, bir müşteri çıkmışsa, o müşteri de ödemelerini tıkır tıkır yapmışsa sen o müşterinin malını nasıl vermezsin? Bunun adı gasp olur. Biz şu ana kadar da 1,4 milyar dolar ödeme yaptık. Askerlerimiz pilotlarımız bir general eşliğinde eğitime gitti. 4 tanesini teslim ettiler, diğerlerini bıraktılar. 116 tane F-35 almak için sözleşmemizi yaptık. Biz burada pazar değil aynı zamanda ortak üreticiyiz. Bazı parçalarını da Türkiye’de üretiyoruz.

Biz füzeler noktasında geçmişte Patriotlara müşteri olduk ama bu müşteri oluşumuz karşılıksız bırakılınca biz daha neyi bekleyeceğiz, başımızın çaresine bakmayacak mıyız? Düşman saldırsa biz bir yerden sistem bulalım öyle savaşalım mı diyeceğiz? Tedbirimizi hemen almamız lazım.

BUGÜNE KADAR HAFTER İLE MUHATAP OLMADIM

Soru: Li̇bya i̇le i̇lgi̇li̇ geli̇şmeler oldu. 6 Türk vatandaşı kaçırılmıştı,serbest bırakıldı.Bi̇ze biraz daha bi̇lgi̇ veri̇r mi̇si̇ni̇z? Doğu Akdeni̇z satrancında Li̇bya-Türki̇ye nasıl bi̇r i̇ş bi̇rli̇ği̇ yapacak?

Bizim zaten askeri anlaşmamız var. Bunu daha da güçlendirdik. Orada BM’nin uluslararası hukuka göre muhatabı Sarrac’tır. Hafter şu anda orada tam manasıyla korsan hareket yapmıştır; korsan konumundadır.Biz de bugüne kadar bütün görüşmelerimizi Sarrac’ın ekibiyle yaptık. Ben bugüne kadar Hafter’le muhatap olmadım. Şimdi BM’nin de buna göre adımlarını atması lazım. Şu an Sarrac ve ekibi kaybedilen yerleri her geçen gün tekrar geri alıyorlar. Temenni ederiz ki kısa zamanda Libya’da da bir seçime gitme imkanı doğar. Halk kendi haklarını demokratik yollarla temsil etme imkanı yakalar.

 

 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ