Migren ağrısına hızlı çözüm

Şiddetli baş ağrısına mide bulantısının eklendiği migren ağrılarının alternatif tedavileri mümkün. Özellikle radyofrekans, ozon ve akupunktur tedaviye olumlu cevap veriyor.

Migren ağrısına hızlı çözüm

Şiddetli baş ağrısına mide bulantısının eklendiği migren ağrılarının alternatif tedavileri mümkün. Özellikle radyofrekans, ozon ve akupunktur tedaviye olumlu cevap veriyor.

Prof. Dr. NURETTİN LÜLECİ

Migren, otonom sinir sisteminde disfonksiyon sonucunda meydana gelen bir hastalıktır türüdür. Migren, tarih öncesi çağlardan beri bilinmekte olan, sürekli olarak ve nöbetler halinde kendini baş ağrısı oluşturan bir hastalıktır. Birçok baş ağrısı çeşidi içerisinden migreni ayırmak önemli olacaktır. Migrende baş ağrısı tipik olarak nöbetler halinde oluşur, migren başlangıçta tedavi edilmezse birkaç saat içerisinde en şiddetli halini alır, migren ağrıları 4-72 saat kadar devam eder ve kendiliğinden biter.

Belirtilere dikkat edin

Migren tipi baş ağrıları günün her saatinde başlar, sıklıkla sabah saatlerinde belirir. Migren ataklarında bulantı oluşumu, kusma, baş dönmeleri, ışık ve sese karşı hassasiyet, ruh halinde meydana gelen değişiklik, çeşitli nörolojik değişiklikler yani görme kaybı meydana gelmesi, belirli bölgelerde uyuşukluk, kısmi felç meydana gelmesi, konuşmada bozulma gibi belirtilerle baş ağrısına eşlik edebilir. Baş ağrısı olmayarak sadece nörolojik bulgular veya bulantı ve kusma ile kendini gösteren migren belirtileri de olabilir. Migren tipi baş ağrısı olan kişiler bu ağrıyı başlatan veya tetikleyen faktörleri fark etmektedirler.

50 yaşından büyük olanlar

Oluşan belirtiler parlak ışık, kadınlarda adet geçirme zamanları, hava değişikliklerinin yaşanması, aşırı derecede açlık, alkol kullanımı özellikle de şarap kullanımı, alışılmıştan az yada fazla uyuma, stres oluşumu, bazı gıdaların tüketilmesi veya gıda katkı maddeleri migren tipi baş ağrılarını oluşturur. Migren bayanlarda erkeklerden daha çok görülür. Bunun nedeni ise hormonal dengesizlik ve kadınların yapılarının hassas olması ve kadınların duygusal olmasıdır. Bunun yanı sıra sosyo-ekonomik durumlar, obezite ve dengesiz olarak beslenme, stresi etkileyen diğer faktörler migreni tetikler. Migren hastaların çoğunda 40 yaşından önce oluşur. 50 yaşın üstünde olan kişide migren başlama ihtimali azdır. Kadınlarda çoğunlukla orta yaşlarda meydana gelir.

AĞRI TEK TARAFLIDIR

Migren genellikle şu özellikleri ile diğer baş ağrılarından farklıdır: Başımızın tek tarafında olur (yarım baş ağrısı) ağrı, zonklama tarzındadır. Gece uykudan uyandırmaz ama  sabah baş ağrısı ile uyanabiliriz. Sakin ve dinlenilecek yerler tercih edilir. Gürültü, ışık, kokular rahatsız edebilir, bulantı yapabilir.

KÜME TİPİ BAŞ AĞRISI

Tek taraflı genellikle göz çevresinde olur. Ağrı bıçak saplanır ya da elektrik çarpar tarzdadır. Genellikle gece yarısı uykudan uyandırır. Hasta yerinde duramaz, çıldıracak gibi hareket eder. Gözde yaşarma, kızarma ve burunda tıkanma hissi olur. Alkol, yorgunluk, aşırı ilaç alımı tetikleyebilir.

GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISI

İki taraflı genellikle enseden başlar tüm başa yayılır. Ağrı mengene ile sıkıştırır gibidir. Sürekli, her zaman olabilir.

BAŞ ARKASI NEVRALJİ  

Genellikle başın arkasından tek taraflı olarak batma, bıçak saplanır gibidir. Arkadan öne doğru yayılım gösterir.

Ağrı çekmemek için dikkat

– Aşırı sıcaklar da dikkatli olun.

– Kokular; makyaj boyaları, parfüm(güzel bile koksa), pudralar ve bazı çiçekler migreni tetikleyebilir.

-At kuyruğunu sıkı yapmak, sıkı baş bantları saçlı deride gerginliğe yol açmaktadır. Bunların çözülmesi yada çıkarılması süratle iyileşme sağlamaktadır.

– Egzersiz: aşırı yorucu ve zorlu egzersizler ve fiziki zorlanmalarda baş ağrısı nedeni olmaktadır. At binicilerinde bu ağrılar daha fazla görülmekte ve migren ile karıştırılmaktadır.

– Konfor bozukluğu: ergonomik olmayan çalışma masa ve sandalyeleri, göz hizasından yüksek yada düşük bilgisayar monitör kullanımı sırt ve bel ağrılarının artmasına boyundan başlayan gerilim tipi baş ağrılarının hazırlanmasına neden olmaktadır.

– Cep telefonunun aşırı kullanımı ense kaslarını germekte ağrıları tetiklemektedir. Buda ileride boyun düzleşmesine neden olmaktadır.

– Peynir: Eskimiş peynirler daha bir risk teşkil etmekte olup esas neden bu eski peynirlerde bulunan tiramin maddesidir.

– Dondurulmuş yiyecekler; yine bu yiyecek maddelerinde de  baş ağrısına yol açan tiramin bulunmakta koruyucu madde olarak kullanılan nitrit ve nitratlar da beyindeki kan damarlarında genişleme yaparak yaygın iki taraflı baş ağrılarına yol açmaktadırlar.

– Ayak üstü atıştırmak: kan şekerindeki dalgalanmalar baş ağrısı nedenidir.

– Sigara: özellikle küme baş ağrısı olanlarda pasif içicilerse bile tek taraflı baş ağrılarına neden olabilmektedir. Bilindiği gibi nikotin beyne giden kan damarlarında daralmaya, beyne az oksijen gitmesine ve sonuçta baş ağrılarına neden olmaktadır.

– Kafein: bir çok ağrı kesicide bulunmasına rağmen ironik bir şekilde baş ağrısına neden olmaktadır. Özellikle tiryakiler dikkatli olmalı ani kesilen kahve alımı yoksunluk belirtileri göstermekte bunlardan en güçlüsü de baş ağrısı olarak karşımıza çıkmaktadır.

– Sürekli ağrı kesici almak: gelişigüzel ve her baş ağrısında ağrı kesicilere başvurmak faydadan çok zarar verir.

Etkili tedaviler

Baş ağrısı tedavisinde kontrol sağlayıcı ilaçlar dikkatli  ve yeterince kullanılmalıdır. Cerrahi tedavi ve botox uygulamaları tercih edilmemelidir. Girişimsel ağrı tedavi yöntemleri hemen başvurulacak yöntemler olmamalıdır. 'Tetikleyici faktörler dikkate alındı, migrene has ilaç tedavileri kullanıldı fakat sonuç alınamadı ise ne yapacağız?' Bizim önerimiz radyofrekans tedavisi ile ozon tedavisini birlikte uygulamaktır. Oksipital nevraljide ozon tedavisine gerek olmayabilir.

Prolozon

Eğer baş boyun çevresi ve dişlerde problemli alanlar varsa prolozon dediğimiz nöral tedaviden daha etkin, ozonlu bir kokteyl  uygulaması bazı hastalarda oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Seanslar tarzında lokal alan uygulamasıdır.

OZONTERAPİ

Özellikle migrende temel olarak toplar damar genişlemesi, enflamasyon ve oksijen azlığı  suçlanmaktadır. Bu üç mekanizmaya birden tesir edecek tek bir uygulama veya ilaç söz konusu değildir. Ozon atar damarları genişletip aktif oksijeni beyin dokusuna ulaştırır. Ağrıya  neden olan toplar damar genişlemesini, bu damarları büzücü etki ile ortadan kaldırır. Güçlü bir enflamasyon önleyici etkisi vardır.  Mikrop öldürücü etkisi zaten iyi bilinen etkileri arasındadır. 

RADYOFREKANS

Hastanın migreni ne tarafta ise (Sağ göz çevresi-sol göz çevresi-ense bölgesi) o bölgede migreni tetiklediği bilinen sinirlerin üzerine ince bir iğne ile girilir. Gelişmiş radyofrekans cihazı ile duyusal ve motor uyarılar verilerek hedef sinir tam olarak belirlenir. Sonrasında ,”Lezyon” denilen işlem başlatılmakta, yaklaşık 8 dakikalık ağrısız bir uygulama ile migren ataklarına neden olan sinirler devre dışı bırakılmaktadır. Böylece migrenin dış kaynakları kurutulmaktadır. Burada artık bu sinirler ağrıyı iletemez hale getirilir. Uygulama yapılan hastaların yüzde 90'ını bu yöntemden yarar görmektedir. 

Ne yapmalı?

– Baş ağrılarının oluşumunda rolü olan stres ve diğer ağrı tetikleyicilerden uzak durmak. Ilımlı egzersizler, yorucu olmayan doğa yürüyüşleri stresin dolayısı ile gerilim tipi baş ağrısının kontrolünde elimize güçlü fırsatlar verir.

– Alternatif yaklaşımlarla örneğin; masaj, meditasyon, gevşeme teknikleri. Yüzeyel lazerler, akupressör ve akupunktur, nöral terapi, hacamat gibi uygulamalar denenebilir.

– Düzenli yemek; tıka basa olmayan kalori ve şeker içeriği düşük yiyecekler tercih edilmeli, ve bol sıvı alınmalıdır. Hem vucudun susuz kalmaması hem de açlık, baş ağrısı nedeni olmaktan çıkarılmalıdır. Baş ağrınız, aldığınız tedbirlerle geçmiyorsa doktorunuzdan profesyonel yardım almaktan çekinmemelisiniz.

En önemli nedeni stres

Baş ağrılarında tetikleyici faktör olarak en fazla stres karşımıza çıkmaktadır. Stresi artıran durumlar baş ağrısına neden olabilmektedir. Stres özellikle gerilim tipi baş ağrıları ve migreni tetikleyebilir. Stres beyinde sinirsel duyarlılığı artırarak ağrı oluştururken migren de ise beyin dokusu içerisindeki damarsal genişlemeler bazı kimyasalların salınmasına yol açarak aktif inflamasyon oluşturmakta ve migren ağrıları tetiklenmektedir.

 

KAYNAK : gunes.com

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ