Rusya’nın Ukrayna işgali 23. gününde: Rusya’dan Donbass için uçuşa yasak bölge kararı

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 23’üncü gününe girdi. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın, Suriye’deki Esed rejiminin emrindeki birlikleri Ukrayna’ya karşı savaşmaya getirmek istediğini öne sürdü. İşte dakika dakika yaşananlar.

Rusya’nın Ukrayna işgali 23. gününde: Rusya’dan Donbass için uçuşa yasak bölge kararı

Ukrayna ile Rusya arasında 2014 yılında başlayan gerginlik, bugün itibariyle işgale dönüşmüş durumda. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 20 Şubat’ta yaptığı açıklamada, ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerini tanıma kararı almıştı. Modern Ukrayna’nın Rusya’nın desteğiyle kurulduğunu iddia eden Putin, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesinin Rus toprakları olduğunu öne sürmüştü.

Putin’in talimatıyla başlatılan işgal, 23’üncü gününe girdi. Kiev başta olmak üzere, ülkenin pek çok noktasındaki çatışma ve bombardımanlar yaşanıyor. Rus kuvvetleri sahada istediği hızda ilerleyemediği için sivil yerleşimleri de vurmaya başlarken, Batı dünyasından Moskova’yı hedef alan yaptırımlar her geçen gün daha da ağırlaşıyor.

Rusya'nın şu ana kadar işgal ettiği alanlar

İŞTE RUS İŞGALİNDE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR

14.24 Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zhao Lijian, ABD Başkanı Biden ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in telefon görüşmesi öncesi yaptığı açıklamasında, “ABD askeri, Ukrayna’ya yardım göndererek barış getiremez” dedi.

13.52 Bulgaristan, 10 Rus diplomatı istenmeyen kişi ilan etti.

13.05 Rusya Devlet Başkanı Putin ile Almanya Başbakanı Scholz görüştü. Görüşmenin ardından Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin’in Moskova’nın çözüm aramaya hazır olduğunun altını çizdiği ve Ukrayna’nın müzakereleri geciktirmeye çalıştığı iddia edildi.

12.19 Rusya ordusunun Ukrayna’nın Harkov kentine düzenlediği hava saldırısında bir üniversite binası ile çevredeki binalarda büyük hasar meydana geldi. Saldırıda 1 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı.

12.07 Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: “Rusya’ya karşı 5 binden fazla yaptırım kararı alındı. Bu bir rekordur.” ABD yönetimi için “Sam Amca” benzetmesini kullanan Lavrov “Silah taşıdığını düşündüğümüz Ukrayna topraklarına giren herhangi bir yükün meşru bir hedef olacağını açıkça belirttik” dedi.

11.28 Rusya’nın devlet destekli TV kanalı RT’nin İngiltere lisansı iptal edildi. Lisans iptali kararına RT’den yanıt geldi: “İngiliz medya denetim kuruluşu Ofcom, İngiliz hükümetinin aparatından başka bir şey olmadığını gösterdi.”

11.01 Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı: “Ukrayna’ya saldıran Rus ordusundan 14 bin 200 asker öldürüldü, Ruslara ait 93 uçak, 112 helikopter, 450 tank, 1448 zırhlı araç, 205 top, 72 roketatar sistemi ve 43 hava savunma sistemi imha edildi. Rus güçleri 879 araç, 3 hafif sürat teknesi, 60 yakıt aracı ve 12 insansız hava aracı (İHA) kaybetti.”

10.14 Ukrayna’nın Lviv kentinde bu sabah patlamalar yaşandı. Lviv Belediye Başkanı Andriy Sadoviy, Rusya’ya ait bir hava aracının, uçak bakım tesisini vurduğunu, tesisin kapalı olması sebebiyle herhangi bir can kaybı olmadığını duyurdu.

DONBASS İÇİN UÇUŞA YASAK BÖLGE KARARI

09.43 İngiliz haber ajansı Reuters’ın Rus ajansı Interfaks’ı kaynak vererek geçtiği habere göre; Rusya Donbass bölgesinde uçuşa yasak bölge ilan etti. Açıklamayı; Rusya’nın tanıdığı sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) Halk Milisi Sözcüsü Eduard Basurin yaptı.

05.32 Avustralya hükümeti, Ukrayna savaşında yaptırım uyguladığı kişilerin dışında bıraktığı ve ülkede varlıkları bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bağlantılı 2 Rus oligarkının listeye dahil edildiğini açıkladı.

“UZUN ÖMÜR, SİZE KISACA TEKLİF EDİLEN PARADAN DAHA İYİDİR”

03.10 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ülkesinde savaşı başlatan Rusya’nın ordusuna katılmak isteyen paralı askerleri uyararak, “Uzun ömür, size kısaca teklif edilen paradan daha iyidir” dedi. Rus ordusunun bazı ülkelerden paralı askerleri toplamaya çalıştığına dair bilgilere sahip olduklarını belirten Zelenskiy, “Ve şimdi herkesi, Ukrayna topraklarında işgalcilere katılmaya çalışacak herkesi uyarıyorum. Bu hayatının en kötü kararı olacak. Uzun ömür, size kısaca teklif edilen paradan daha iyidir” sözlerini sarf etti.

“KREMLİN ESED REJİMİNİ UKRAYNA’YA KARŞI SAVAŞA DAHİL ETMEK İSTİYOR”

00.45 Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya Federasyonu’nun, Suriye’deki Beşşar Esed rejiminin emrindeki birlikleri Ukrayna’ya karşı savaşmaya getirmek istediğini öne sürdü. Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada “Kremlin, Suriye’deki Esed rejiminin birliklerini Ukrayna’ya karşı savaşa dahil etmek istiyor. Donarlarsa topçularımız onları ısıtır.” ifadesine yer verildi.

UKRAYNA HÜKÜMETİ, ÜLKEYİ YENİDEN İNŞA ETMEYİ PLANLIYOR

00.00 Ukrayna hükümeti, dünyanın önde gelen yatırım şirketlerini, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaş nedeniyle zarar gören altyapıyı yeniden inşa etmeye davet etti. Savaşın sona ermesinin ardından Ukraynalıların ülkelerini yeniden inşa edeceklerini kaydeden Ukrayna Devlet Başkanlık Ofisi Başkanı Andriy Yermak, “Bu amaçla Ukrayna, Rusya Federasyonu tarafından ödenecek tazminatların yanı sıra uluslararası ortaklardan fon toplamayı planlıyor” diye konuştu.

KAYNAK : Haber7
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ