2020 Ramazan ayı Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesinin faziletleri ve ibadetleri…

1000 aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, her yıl Ramazan ayının 27. gecesi ibadetlerle idrak edilir. Kuran-ı Kerim’in vahyedilmeye başlamasından dolayı çok kıymetli olan Kadir Gecesinde iman edenlerin tüm dualarının kabul edileceği ve günahların affedileceği ayet ve hadislerde nakledilmektedir. Peki 2020 Kadir Gecesi ne zaman? İşte Kadir Gecesinin faziletleri ve ibadetleri

2020 Ramazan ayı Kadir Gecesi ne zaman? Kadir Gecesinin faziletleri ve ibadetleri…

İslam’ın en kutsal gecesi olan Kadir Gecesi, 1000 aydan daha hayırlı olduğu nakledilmektedir. Kadir, kelimesi sözlükte güç, hüküm, azamet, şeref ve takdir anlamlarına gelmektedir. Kadir Gecesinin önemi ise, Kuran-ı Kerim’in bu gece indirilmeye başlamasından dolayı çok kıymetlidir. İslam’ın ışığı, insanlığın rehberi olan Kuran-ı Kerim, Ramazan ayının 27. Gecesi vahyedilmeye başladığı gün tüm İslam coğrafyasında Kadir Gecesi olarak ibadetlerle idrak edilir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) bu gecenin önemi anlatmak için ‘Kadir Gecesi’ni, fazilet ve kudsiyetine inanarak ve sevabını yalnız Allah’tan bekleyerek ibadet ve taatle geçiren kimsenin -kul hakkı hariç- geçmiş günahları bağışlanır’ hadis-i şerifini buyurmuştur. 

 

 

Tüm duaların kabul olduğu, Allah’ın merhametinin ve rahmetinin yer yüzünde olduğu, cehennemin kapılarının kapandığı mübarek Ramazan-ı Şerif ayının 27. Gecesi olan Kadir Gecesidir. Bir diğer rivayete göre de Ramazan ayının son 15 gecesinden biri olduğudur. 

Kuran-ı Kerim’in Kadir Suresinde yer alan ‘Biz onu Kadir Gecesi indirdik. Kadir Gecesi nedir, bilir misin sen? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. Meleklerle Ruh o gece Rablerinin izniyle her iş için iner de iner. Tam bir esenliktir o gece, tan yeri ağarıncaya kadar’ ayetinde Kadir gecesinin ehemmiyetinden bahsedilmektedir.’ İftardan sonra gece yarısı boyunca gün ışıyana kadar ibadet edip günahların affı için Allah’ın merhametine sığınarak dua edilmesi hem din alimlerince hem de ayet ve hadislerde tavsiye edilir. 

KADİR GECESİNİN FAZİLETİ

İman edenlerin kalpten ettikleri dualarının kabul edildiği, Allah’ın tüm canlılara merhamet edip affettiği mübarek Kadir Gecesi, İnsanlığa rehber olan Kuran-ı Kerim’in indirilmeye başladığı gecedir. Kuran-ı Kerim’in indirilmeye başlaması dışında, gelecek 1 senede olacak olayların da belirlendiği gece olarak da bilinir. Allah’ın merhametinin yeryüzünü sardığı Kadir gecesinde Cebrail ve onunla birlikte birçok melek yeryüzüne inmektedir. Senede bir gün olan bu önemli ve kutsal gecenin ibadet ederek ve tövbe ile geçirilmesi çok mühim ve faziletlidir. Hangi gece olduğu konusunda muhtelif kaynaklar farklı yorumlar yapılsa da Ramazan ayının 27. Gecesi olarak kabul edilir. Bazı kaynaklar Ramazan ayının son 15 gecesinden birine denk geleceğini ancak kesin bir gününün olmadığı belirtilir.

2020 KADİR GECESİ NE ZAMAN?

Diyanet İşleri Başkanlığının belirtmesine göre her yıl Ramazan ayının 27. Gecesi idrak edilen Kadir Gecesi 2020 yılında 19 Mayıs Salı akşamına denk gelmektedir. 

KADİR GECESİNDE YAPILMASI GEREKEN İBADETLER

Akşam namazının ardından imkanı olanların bütün geceyi ibadetle geçirmesi önerilir. 1000 aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesinde gönülden edilen tüm duaların kabul edildiği, günahların affedildiği gece olarak bilinir. Allah (c.c), O’na inananların her şeyi, O’dan istemedi, secde etmesi ve dua etmesini beklediği bu gecenin bitimine kadar ibadet edilmesi çok önemlidir. Diyanet İşleri ve diğer din büyüklerinin bu gecenin hangi ibadetlerle geçirilmesi konusunda bazı tavsiyeleri bulunmaktadır. Özellikle kaza namazları olanların kaza namazlarını kılarak Allah’a secde etmeleri gerekmektedir. Bunun dışında gecenin asıl önemini ifade eden Kuran-ı Kerim’i okumak ve tüm Ramazan ayı boyunca okunan Kuran-ı Kerimlerin hatim dualarının yapılması çok faziletlidir. Namaz ve Kuran ibadetlerinin yapılmasının ardından Kadir Gecesinde okunması gereken dualar bulunmaktadır. O dualar şöyledir:

1-
اَللَّهُمَّ اِنَّكَ عَفُـــوٌّ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنِّى

(Allahumme inneke afuvvun kerîmun tuhibbul afve fa’fu annî.)

Anlamı : ‘Ey Allah! Gerçekten sen çok affedicisin, affı seversin, öyleyse beni affet’

2-
اَللّٰهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ كَر۪يمٌ تُحِبُّ الْعَفْوَ فَاعْفُ عَنّ۪ي

(Allahümme inneke ‘afüvvün kerîmün tühıbbü’l-‘afve fa’fü ‘annî .)

Anlamı: ‘Allah’ım sen affedicisin, cömertsin, affetmeyi seversin, beni de affet.’

3-
لاَ اِلَهَ اِلاَّ اللَّهُ الْحَلِيـــمُ الْكَرِيــــمُ سُبْـــحَانَ اللَّهِ رَبِّ السَّمَوَاتِ السَّبْعِ وَرَبِّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ

(Lâ ilahe illallâh el-halimül kerim, Subhanellâh Rabbis semavatis seb’î ve Rabbil Arşil Azîm)

Anlamı: ‘Halîm ve Keri m olan Allah’u Teala’dan başka hiçbir ilah yoktur. Yedi kat göklerin Rabbi ve büyük Arş’ın Rabbi olan Allah’ı tespih ederim.’ derse, Kadir Gecesine yetişmiş kimse gibi olur’

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ