5 hedef belirlendi

Türkiye’nin dış piyasalara karşı kırılganlığını ortadan kaldırma ve yeni yatrımlarda elini güçlü tutmak için oluşturulan Varlık Fonu’nda hedefler de belirlendi.

5 hedef belirlendi

Türkiye Varlık Fonu ile 5 kazanç hedefliyor. Büyüme oranında artış sağlanacak. İstihdam sağlayacak yatırımlar artırılacak. Savunma sanayii, yazılım vb. ileri teknoloji ürünlere yönelik ARGE yatırımları için bütçe ayrılacak. Büyük çaplı altyapı projeleri için kamu borcu artırılmadan finansman sağlanacak. Bürokratik ve hantal şirket yapılar daha verimli hale getirilecek.

YETKİ BAŞBAKAN’DA

Türkiye’de oluşturulan Varlık Fonu’na; Ziraat Bankası, PTT, Türk Telekom, THY, Milli Piyango İdaresi, BOTAŞ, Borsa İstanbul, Eti Maden, TPAO, Türksat, ÇAYKUR ve Halkbank devredildi. Türkiye Varlık Fonu’nun söz konusu şirketleri, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanacak Stratejik Yatırım Planı çerçevesinde yönetilecek. Ortaya çıkabilecek tereddütleri giderme ve gerektiğinde uygulama esaslarını belirleme yetkisi ise Başbakan’da olacak.

55 ÜLKEDE VAR

Varlık Fonu birçok ülkede yaygın olarak uygulanıyor. Önceleri petrol gibi emtia gelirleri yüksek olan ve sürekli şekilde cari fazla veren ülkeler varlık fonu kuruyordu. İlk varlık fonu, 1953’te Kuveyt tarafından kuruldu. Sistemin başarılı olması üzerine diğer ülkeler de bu uygulamaya yöneldi. G-20 ülkelerinin tamamında Varlık Fonu var. Türkiye de Varlık Fonu’nu kurarak listeye dahil oldu. Dünyada başta ABD ve Çin olmak üzere 55 ülkede 82 varlık fonu bulunuyor.

DEV FONLAR ABD, ÇİN VE JAPONYA’DA

ABD’deki SSTF’nin büyüklüğü 2 trilyon 835 milyar doları bulurken, Japonya’daki GPIF’nin bilançosunda 1 trilyon 264 milyar dolar.Norveç’teki GPFG’nin 850 milyar dolar, Çin’deki CIC’ın 813 milyar dolar, Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki ADIA 792 milyar dolar.

Ekonomiye sigorta olacak

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı’nın (SETA) yayımladığı analizde de, Türkiye Varlık Fonu’nun hem ülkenin gelecekteki yatırımlarının finansmanını sağlayacak bir araç hem de ekonomik istikrarın sürdürülebilirliği açısından bir sigorta niteliği taşıdığı belirtildi.

Halkbank: İşleyiş aynı olacak

Halkbank, hisselerinin yüzde 51’inin Türkiye Varlık Fonu’na devredilmesiyle ilgili Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) açıklama yaptı. Yapılan açıklamada bankanın devlet sahipliğine geçmesiyle herhangi bir değişikliğin olmayacağı belirtilerek yatırımcılar ve uluslararası finans kuruluşlarıyla olan sıkı iş birliğinin sürdürüleceği bildirildi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ