3800 yıllık Düşünen Adam heykeli bulundu

İsrail’in Tel Aviv kenti kırsalında araştırmalarını sürdüren arkeologlar, 3800 yıllık bir tarihi esere ulaştı.

3800 yıllık Düşünen Adam heykeli bulundu

İsrail Antika Merkezi’nin öncülüğünde Yehud bölgesinde kazı çalışması gerçekleştiren arkeologlar, 3 bin 800 yıllık bir ‘düşünen adam’ heykeli bulduklarını açıkladı.

18 santimetre boyundaki heykelin Bronz Çağı’nın ortalarında yapıldığını belirten araştırma ekibinin başındaki Profesör Gilad Itach, “Bu dünya üzerinde bulunmuş en eski ‘düşünen adam’ heykeli. Figür bir taşın üzerine oturmuş. Elleri çenesinin üzerinde. Bir düşünce içerisinde olduğu açıkça görülüyor” diye konuştu.

Fransız heykeltıraş Auguste Rodin’in 1904 yılında tamamladığı ünlü eseri ‘Düşünen Adam’, uzun yıllardır felsefi düşünceyi anlatan bir simge olarak kullanılıyor.

Alt geçitten tarih fışkırdı

Antakya ile Samandağ’ı birbirine bağlayacak “battı-çıktı” adı verilen alt geçit çalışmasında Roma dönemine ait tarihi mozaik ve hamam bulundu.Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan ve Antakya ile Samandağ ilçelerini birbirine bağlayan Uğur Mumcu Meydanı’nda 3 aydır yapımı devam eden yol çalışması sırasında mozaik ve Roma dönemine ait bir hamam kalıntısı bulundu. Kepçe operatörünün dikkati sayesinde fark edilen tarihi kalıntılar üzerine durum belediye yetkililerine bildirildi. Kazı çalışması durdurulurken, Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı birimler bölgede incelemede bulundu. Kalıntıların üstü mavi brandalarla kapatıldı.Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, bulunan mozaiğin muhtemelen III. yüzyıl Roma dönemine ait olduğunu söyledi. Uğur Mumcu Meydanı’nın düzenlemesi için yapılan kazıda kırılmış şekilde bir parça mozaik bulunduğunu, hemen onun yanındaki Çekmece Mahallesi tarafında ise hamam duvarı bulunduğunu ifade eden Savaş, “Biz bunun üzerine müze yetkililerine haber verdik ve müze yetkilileri şuan orada kurtarma kazısı yapıyorlar. Yol çalışmalarımıza kurtarma çalışması sonrasında devam edeceğiz. Yapılan kurtarma çalışmaları Antakya-Samandağ güzergahını kapsamıyor. Biz orada çalışmalarımıza devam edeceğiz. Çalışmalar sırasında çıkan güzel eserlerimizi kaybetmek istemiyoruz ve Kültür Bakanlığı Anıtlar Yüksek Kurulu ile çalışmalarımıza devam ediyoruz. İnşallah kurtarma kazısı sonrası Defne ilçemiz güzel bir yola kavuşacak” dedi.ABD ile ikinci iade krizi Mozaiğin III. veya VI. yüzyıl dönemine tekabül ettiğini ifade eden Savaş, “Kazıda bulunan hamam duvarı kalıntısı ise kurtarma kazısı sonrasında belli olacak. Bu coğrafyada çıkan tarih bizleri üzmüyor, kızdırmıyor, yıldırmıyor. Bu coğrafyada daha ihtimamlı çalışmamıza sebep oluyor. Daha uzun sürüyor çalışmalarımız ama daha güzel eserlerimizin çıkmasına, bu eserlerimizin dünya ile paylaşılması, turizme katkısı, bu şehrin değerlerinin artırılması bizim için ayrı bir kazanç” diye konuştu.Uğur Mumcu Meydanı’nda yapılan kazı çalışmaları daha önce de hazırlanan projenin uygun olmaması nedeniyle durdurulmuş, projede değişikliğe gidilmişti. Proje aynı zamanda Antakya ve Samandağ ilçelerini birbirine bağlaması açısından önem taşıyor.3 yıl aradan sonra ilk “Cuma”

“Prusias ad Hypium Antik Kenti”nde arkeopark kuruluyor

Düzce Belediyesi tarafından hazırlanan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansınca desteklenen “Doğu Marmara Antik Kent Projesi” kapsamında, “Batı Karadeniz’in Efesi” olarak adlandırılan “Prusias ad Hypium Antik Kenti”ne arkeopark yapılıyor. 2 bin metrekarelik alana sahip olması planlanıyorBelediyeden yapılan açıklamaya göre, Konuralp Mahallesi’nde, aslan pençesi figürleriyle süslenmiş basamakları ve kemerli geçitleriyle varlığını koruyan antik tiyatro, su kemerleri ve Roma Köprüsü gibi yapıların da yer aldığı antik kent bölgesinde arkeopark çalışmaları başladı. Düzce Belediyesi koordinesinde yürütülen çalışmalar kapsamında, antik kentin bulunduğu alana oturma ve dinlenme amaçlı yapılan parkın yaklaşık 2 bin metrekarelik alana sahip olması planlanıyor. Tarihi “Ereğli evleri” yeniden hayat bulacak Arkeopark çalışmalarının da içinde bulunduğu 1 milyon 215 bin liralık bütçeye sahip “Doğu Marmara Antik Kent Projesi” kapsamında bölgede “Açık Hava Kent Müzesi” oluşturulacak ve ev pansiyonculuğunun yaygınlaştırılması sağlanacak. Turistlere görsel bir seyir alanı oluşturulması hedeflenen çalışmada, Turizm Enformasyon Ofisinin de kurulacağı alanda tarihi, doğal ve kültürel mirasın korunmasına katkı sağlanarak Konuralp’in turizm ayağının ön plana çıkartılması amaçlanıyor.”Doğu Marmara Antik Kent Projesi”nin 2017 yılı içerisinde tamamlanması bekleniyor.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ