3 kararnameyle büyük temizlik

OHAL kapsamında yayınlanan 3 yeni kararname ile devletten en büyük tasfiyelerden biri daha yapıldı. 63 kurumdan 8.390 kişi kamudan atıldı. 277 kişi de görevine iade edildi. KHK ile birlikte, 83 derneğin faaliyeti durduruldu, 8 spor kulübü kapatıldı. Polise sanal ortamda araştırma yetkisi getirilirken, yurda dön çağrısına uymayanların vatandaşlıktan çıkarılması kararlaştırıldı.

3 kararnameyle büyük temizlik

OHAL kapsamında yayımlanan üç kararname ile binlerce FETÖ’cü kamudan ihraç edilirken, 277 kişi de görevine iade edildi. KHK’larla terörle mücadele kapsamında çok sayıda yasal düzenlemeye de gidildi. Kararnamelerde, hakkında soruşturma veya kovuşturma yürütülen FETÖ ya da diğer terör örgütleri ile iltisaklı olanlar üç ay içinde yurda dönmemeleri halinde vatandaşlıktan çıkarılacak. Kaçak tanımı genişletilerek şüphelileri de kapsadı. 3 kararname ile 63 kurumdan 8 bin 390 kişi ihraç edildi. En büyük görevden alınma yine emniyete yaşandı. Emniyetten 7 bin, Jandarma’dan 323 kişi ihraç edildi.

ADALET BAKANLIĞI’NDAN BİN 699 İHRAÇ KARARI

Danıştay’dan 8, Başbakanlık Merkez Teşkilatından 4, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan 19, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünden 7, Diyanet İşleri Başkanlığından 135, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ile Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığından ikişer, Yüksek Seçim Kurulu ile Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumundan birer, Adalet Bakanlığı ve bağlı kuruluşlarından ise zabıt katibi, infaz koruma memuru ve diğer memurları kapsayan bin 699 personel için ihraç kararı verildi.

EMNİYET’TEN 2 BİN 687 KİŞİ ATILDI

Emniyet Genel Müdürlüğünden 2’si 2. sınıf, 14’ü 3. sınıf, 37’si 4. sınıf emniyet müdürü, 108’i emniyet amiri, 47’si başkomiser, 202’si komiser, 562’si komiser yardımcısı, 91’i başpolis, bin 592’si polis, 7’si çarşı ve mahalle bekçisi ve 25’i sivil personel olmak üzere 2 bin 687 emniyet çalışanı meslekten ihraç edildi. Öte yandan açığa alındıktan sonra tekrar göreve iade edilen, Emniyet Genel Müdürü özel kalemi görevini yapan 3’üncü sınıf Emniyet Müdürü Yıldıray Gidirişoğlu da yayımlanan KHK ile ihraç edildi.

HAKİM VE SAVCI SORUŞTURMALARI

Hakim ve savcılar ile mülki idare amirlerinin soruşturma yerlerinde değişikliğe gidildi. Hakim ve savcılar ile mülki idare amirleri (kaymakam, vali) sadece Bölge Adliye Mahkemelerinin (BAM) bulunduğu illerdeki savcılıklar tarafından soruşturulacak. Bu iller şöyle; İstanbul, İzmir, Ankara, Antalya, Samsun, Adana ve Diyarbakır. Söz konusu meslek gruplarına ilişkin bu illerin dışında bulunan soruşturmalar yetkisizlikle bu illere gönderilecek.

PUAN ŞARTI KALDIRILDI

Askeri hakimler için de aynı durum söz konusu olacak. Yargıtay üyeleri görevi kapsamında olmayan suçlar bakımından ilk derece mahkemesi sıfatıyla Yargıtay’da, görev suçlarına ilişkin ise Yüce Divan’da yargılanacak. FETÖ’nün yargı ayağına ilişkin soruşturma kapsamında 4 bine yakın hakim ve savcı hakkında adli işlem yapılmıştı. Hakimlik sınavından 70 puan alma şartı kaldırıldı. Yazılı sınavdan 70 puanın altında alan adaylar da mülakata çağrılabilecek.

60 ESKİ EMNİYETÇİNİN RÜTBESİ ALINDI

679 sayılı KHK ile Emniyet Genel Müdürlüğünden emekliye sevk edilen, kendi isteğiyle emekli olan veya meslekten çıkarılan 2’si 1/1. sınıf, 44’ü 1. sınıf, 6’sı 2. sınıf, 4’ü 3. sınıf, 2’si 4. sınıf emniyet müdürü, biri başkomiser ve biri polis memuru olmak üzere FETÖ’cü 60 eski emniyet teşkilatı mensubunun da rütbeleri alındı.

TV’LERE KAPATMA CEZASI

680 sayılı KHK’ye göre, Basın Kanunu uyarınca getirilen yayın yasak ve kısıtlamalarına aykırı olarak yayın yapılması halinde RTÜK, medya hizmet sağlayıcı kuruluşun programlarının yayınını bir gün durduracak. Bir yıl içinde aykırılığın tekrarı halinde medya hizmet sağlayıcı kuruluşun yayınları 5 güne kadar, ikinci kez tekrarında 15 güne kadar durdurulacak. Üçüncü kez tekrarında ise yayın lisansının iptaline karar verilecek.

Öksüz’le görüşenmüdür atıldı

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında firari TSK imamı Adil Öksüz’ün gözaltındayken 3 kez telefonla görüştüğü Atatürk Araştırma Merkezi İdari İşler Müdürü Hasan Balcı, kamudan ihraç edildi. Atatürk Araştırma Merkezi İdari İşler Müdürü Balcı, mahkemedeki ifadesinde Öksüz’ü tanımadığını, Konya’da astsubay olarak görev yapan oğlunun, darbenin merkezi Akıncı Üssünde gözaltında bulunduğu sırada kendisini tanımadığı bir numaradan aradığını, o numaranın Adil Öksüz’e ait olduğunu bilmediğini öne sürmüştü. Balcı, 24 Eylül 2016’da FETÖ soruşturması kapsamında çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanmıştı.

Yurda dönmeyen vatandaşlıktan çıkarılacak

680 sayılı KHK ile Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerince hakkında soruşturma veya kovuşturma yürütülen ve yabancı ülkede bulunması nedeniyle kendisine ulaşılamayan vatandaşlar, “Yurda dön” ilanına rağmen üç ay içinde yurda dönmemeleri halinde vatandaşlıktan çıkarılabilecek. Bu kişilerin Türk vatandaşlıkları, İçişleri Bakanlığı’nın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla kaybettirilebilecek.

11 gazete yeniden açıldı

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kapatılan 11 gazete Resmi Gazete’de yayımlanan 679 numaralı kararname ile yeniden açıldı. Yeniden açılan ve yayın yapmalarına izin verilen gazeteler şöyle: Batman Gazetesi, Batman Çağdaş Gazetesi, Zafer Gazetesi, Şuhut’un Sesi Gazetesi, İdil Haber Gazetesi, Prestij Haber Gazetesi, Türkeli Gazetesi, Kızıltepe’nin Sesi Gazetesi, Hisar Gazetesi ve Urfanatik Gazetesi.

İstifa için 15 yıl şartı

Uzman jandarmaların astsubaylığa geçirilmesi ile ilgili yaş sınırı “28”den “31”e çıkarıldı. Jandarma Genel Komutanlığına mensup sözleşmeli subay ve astsubaylar için muvazzaf subay ve astsubaylığa geçişte belirlenen üst sınır, subaylar için yüzbaşılık rütbe yaş haddi, astsubaylar için astsubay kıdemli üstçavuşluk rütbe yaş haddi olarak uygulanacak. Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğretim üyelerine üniversite ödeneği de yeniden düzenlendi.

ASTSUBAYLIKTA 31 YAŞ KRİTERİ

Daha önce pilotlarda arttırılan mecburi hizmet süresi, muvazzaf subay, astsubay ve uzman erbaşlar için de 5 yıl arttırıldı. Buna göre, tüm bu askeri personel 15 yıldan önce istifa edemeyecekler. Yine sözleşmeli subaylıktan muvazzaf subaylığa, sözleşmeli astsubaylıktan muvazzaf astsubaylığa geçenlerde de zorunlu hizmet süresi 15 yıla çıkarılacak. Pilotların yükümlülük süresinde ise düşüş yaşandı. Buna göre, daha önce pilotaj eğitimini bitirenlerin yükümlülük süresi 8 yıl daha uzatılırken, bu süre 3 yıla düşürüldü.

Sanal dünyaya sıkı denetim

680 sayılı KHK ile sanal dünyaya polis gözaltısı geldi. KHK ile polise, sanal ortamda işlenen suçlarda, yetkili cumhuriyet başsavcılığının tespiti amacıyla, internet abonelerine ait kimlik bilgilerine ulaşmaya, sanal ortamda araştırma yapma yetkisi verildi. Erişim sağlayıcıları, yer sağlayıcıları ve içerik sağlayıcıları talep edilen bilgileri kolluğun bu suçlarla mücadele için oluşturduğu birimine bildirecek. Sosyal medya düzenlemesiyle polis, internet abonelerinin kimliğine ulaşabilecek.

8 kulübe kapatma

Resmi Gazete’de yer alan bilgiye göre, 679 nolu Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında, Şırnak, Gaziantep, Malatya ve Kocaeli illerinde toplam 8 spor kulübü kapatıldı. İşte kapatılan kulüpler: Malatya Darende Spor Kulübü, Gaziantep Zirve Üniversitesi Gençlik Spor Kulübü, Gaziantep Atlı Spor ve Binicilik İhtisas Kulübü, Kocaeli Darıca Fatih Koleji Spor Kulübü, Kocaeli İvme Spor Kulübü, Kocaeli Altın Yunus Gençlik ve Spor Kulübü Derneği, Şırnak Belediyesi Spor Kulübü Derneği, 73 Cizre Spor Kulübü Derneği. Bununla birlikte 83 derneğin faaliyeti durduruldu.

Özel güvenlik görevlilerine düzenleme

Özel güvenlik görevlileri ve özel güvenlik kurumlarına ilişkin detaylı düzenlemeler geldi. Son KHK’ya göre, özel güvenlik görevlileri, silahlarını görev alanı dışına çıkaramayacak. Öte yandan Valinin teklifi ve İçişleri Bakanının uygun görmesi halinde, daha önce ilgili maddeler çerçevesinde görevden ilişiği kesilmiş güvenlik korucuları operasyonel faaliyetler maksadıyla tekrar göreve çağrılabilecek.

Kişisel suçlara Yargıtay yolu

HSYK üyeleri hakkında kişisel suçlarda daha önce Yargıtay Ceza Genel Kurulunda açılan kamu davası artık Yargıtay’ın ilgili dairesinde görülecek. Bu üyelerle ilgili Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı iddianamesini düzenleyerek evrakı, görevle ilgili suçlarda Yüce Divan sıfatıyla yargılama yapmak üzere Anayasa Mahkemesine, kişisel suçlarda ise Yargıtay’ın ilgili ceza dairesine gönderecek.Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında da ağır ceza mahkemesinin görevine giren kişisel suçlarla ilgili iddianame hazırlanması halinde kovuşturma yapma yetkisi Yargıtay’ın ilgili dairesine verildi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ