‘3. Havalimanı projesinde tüm işler planlandığı şekilde’

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan “3. Havalimanı projesinin ilk fazını 2018’in ilk çeyreğinde devreye sokmayı hedefliyoruz. Dünyanın prestij projesi olan 3. Havalimanı projesinde yer almak adına herkesin yarıştığı bir ortamda, kimsenin çekilmesi söz konusu değil” dedi.

‘3. Havalimanı projesinde tüm işler planlandığı şekilde’

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, İstanbul 3. Havalimanı projesinin ilk fazını 2018’in ilk çeyreğinde devreye sokmayı hedeflediklerini belirterek, “Dünyanın prestij projesi olan 3. Havalimanı projesinde yer almak adına herkesin yarıştığı bir ortamda, kimsenin çekilmesi söz konusu değil” dedi.

Arslan, Türk Kızılayı’nın “Kan ver, hayat ver” kampanyası kapsamında kan bağışında bulunduktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

İstanbul 3. Havalimanı projesinden, Hollandalı bir firmanın desteğini çektiği yönündeki iddianın sorulması üzerine Arslan, bahsi geçen firma dahil tüm firmaların işine devam ettiğini ve 2018’in ilk çeyreğinde projenin birinci fazını devreye sokmayı hedeflediklerini söyledi.Projede tüm işlerin planlandığı şekilde yürüdüğünü vurgulayan Arslan, şunları kaydetti:

“İçinde bulunduğumuz konjonktürde ekonomik olarak ülkemizi güçsüz göstermeye çalışan tüm oyun kuruculara ülke olarak en iyi cevabı 1915 Çanakkale Köprüsü ihalesini çok başarılı şekilde gerçekleştirerek verdik. Burada 7 yerli 8 yabancı olmak üzere 4 ülkeden teklif geldi. 13 finans kuruluşu da projeyi finanse etmek için iyi niyet mektuplarını verdiler ki bu sistemde bu mektuplar çok önemlidir. Ülkemiz bu kadar güven ve istikrarla yol alırken ve ülkemizin yaptığı projelere bu kadar büyük teklifler gelirken İstanbul 3. Havalimanı’ndan herhangi bir firmanın çekilmesi söz konusu değil.”

Arslan, 3. Havalimanı’ndaki tüm konveyör sistemini dünyanın en önemli firmalarından birinin çok başarılı şekilde yapmaya devam ettiğine dikkati çekerek, “3. Havalimanı’ndaki bütün projelerimizde yerli ve yabancı firmaların ilgisi olağanüstü şekilde devam ediyor. Sadece ticari kazanç için değil, dünyanın prestij projesi olan 3. Havalimanı projesinde yer almak adına herkesin yarıştığı bir ortamda kimsenin çekilmesi söz konusu değil” değerlendirmesinde bulundu.

Limanlarda tartım ücretlerine yeni düzenleme

Limanlarda tartım ücretlerine yönelik yeni düzenlemeye ilişkin bilgi veren Arslan, Denizde Can Emniyeti Uluslararası Sözleşmesi (SOLAS) kuralları gereği 1 Temmuz 2016 itibarıyla gemilere yüklenecek dolu konteynerlerin darasının ölçülüp teyit edilmesi gerektiğini ancak bu konuda birçok firmanın farklı fiyat uygulamaları bulunduğunu söyledi.

Uygulamanın ihracatçılar için de ciddi maliyet getirdiğine dikkati çeken Arslan, “50 dolardan başlayıp 150 dolara kadar farklı uygulamalar sektörün sıkıntısıydı. Ekonomik olan ihracat ekonomik olmaktan çıkıyordu. Bunun yerine bir genelge yayınladık. Limanlarda ve fabrikalarda boş tartımda 60 liranın üstüne kimse çıkamayacak. Ancak bu tutarın altında bir uygulama yapabilecekler. Bu da ihracatçılarımıza yıllık yaklaşık 70 milyon lira destek anlamına geliyor” diye konuştu.“Bu işlemin herhangi bir parasal karşılığı yok”

Arslan, ayrıca, uluslararası bir sektör olan denizcilikle ilgili işlemlerin acentalar marifetiyle yapıldığına işaret ederek, Türk sahipli yabancı bayraklı teknelerin Türk bayrağına geçişini kolaylaştırmak adına yasal düzenlemeler yaptıklarını ifade etti.

Bu konuda ikincil mevzuatları düzenlediklerini belirten Arslan, “Beklentimiz 6 bin civarında teknenin Türk bayrağına geçmesi, marinalarımızda Türk bayrağının dalgalanmış olması” dedi.Türk bayrağına geçiş işlemleri için acentelerin 6 bin dolardan başlayan ücretler talep ettiğini dile getiren Arslan, şunları kaydetti:

“Yapılacak tek işlem var: İşin sahibi veya vekalet verdiği kişinin Liman Başkanlıklarına veya Genel Müdürlüğe dilekçe vermesi. Tüm liman Başkanlıklarımıza, Bölge Müdürlüklerimize ve ilgili birimlerimize yaptığımız genelgeyle denizcilikle ilgili birçok işlemi kolaylaştırdık, süreyi kısalttık. Özellikle bu konuda hassasiyet göstermeleri ve dilekçe dışında hiçbir işlem yapmamaları uyarısında bulunduk. İnsanımız bu işlemi acenta aracılığıyla yapmak istiyorsa bu bizim tercih ettiğimiz, istediğimiz bir yol değil, onların taktirlerindedir. Hiçbir ücret alınmadan bir dilekçe ile bu işlem yürütülüyor. Bu işlemin herhangi bir parasal karşılığı yok. Bunu teşvik ederken bir çok vergiden, harçlardan muafiyetler sağladık. ÖTV muafiyeti sağladık. KDV’yi yüzde 1’e düşürdük. Bu durumda birilerinin kalkıp 6 bin dolar gibi bir fiyat alıp bu işi engellenmesine kesinlikle izin vermeyeceğiz.”
Havada yolcu sayısı 3 yılda yüzde 30 artacak

Türkiye’de havayolunu kullanan yolcu sayısının, 2019’da geçen yıla göre yüzde 30 artışla 226 milyon 535 bine yükselmesi bekleniyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü, Uçak, Yolcu, Yük Serisi ve Tahminleri Raporu’nu revize etti. Buna göre, geçen yıl direkt transit yolcular dahil 173 milyon 959 bin 159 olan havayolu yolcu sayısının, bu yıl yüzde 8,4 artışla 188 milyon 603 bin 435’e yükseleceği öngörülüyor. Gelecek yıl 205 milyon 179 bin 987 olması beklenen yolcu sayısının, 2019’da geçen yıla göre yüzde 30 artarak 226 milyon 535 bin 348’e çıkacağı tahmin ediliyor. Havayolu yolcu sayısında en büyük artış dış hatlarda olacak. Geçen yıl 70 milyon 969 bin 433 olan dış hat yolcu sayısı, 2019’da yüzde 41 artışla 100 milyon 91 bin 913’e çıkacak. Geçen yıl 102 milyon 654 bin 719 olan iç hat yolcu sayısı ise 2019’da yüzde 22,8 artarak 126 milyon 117 bin 79 olarak gerçekleşecek.Uçak trafiği artacakGeçen yıl transit üst geçişler dahil 1 milyon 829 bin 28 olan uçak trafiğinin ise bu yıl 1 milyon 959 bin 865’e yükselmesi öngörülüyor. Gelecek yıl 2 milyon 135 bin 265’e çıkması beklenen uçak trafiğinin, 2019’da 2 milyon 305 bin 96’ya ulaşacağı tahmin ediliyor.İç hat uçak trafiği, 2019’da geçen yıla göre yüzde 23,6 artarak 1 milyon 97 bin 998 olacak. Dış hatlarda uçak trafiği ise söz konusu dönemde yüzde 33,7 artışla 563 bin 885’ten 754 bin 8’e yükselecek.Geçen yıla göre 2019’da transit üst geçişlerde yüzde 20,2 artış gerçekleşecek. Geçen yıl 376 bin 928 olan transit üst geçiş, bu yıl 401 bin 75’e, gelecek yıl 426 bin 583’e, 2019’da ise 453 bin 90’a çıkacak.2019’da 4 milyon ton yük taşınacakTürkiye geneli havalimanlarında geçen yıl 2 milyon 942 bin 884 ton olan yük hareketinin ise bu yıl 3 milyon 296 bin 748, gelecek yıl 3 milyon 809 bin 989, 2019’da ise 4 milyon 57 bin 597 tona yükselmesi bekleniyor.Yük taşımacılığında 2019’da, geçen yıla göre yüzde 37,8 artış olacak. Söz konusu yılda, geçen yıla göre iç hatlarda yük trafiğinin yüzde 15, dış hatlarda ise yüzde 47 artması hedefleniyor.Geçen yıl 995 bin 138 ton kargonun taşındığı havalimanlarında, bu yıl 1 milyon 89 bin 373, 2018’de 1 milyon 183 bin 607, 2019’da ise 1 milyon 469 bin 136 ton kargo taşınması planlanıyor.THY’den Avrupa’ya uçuş kampanyası Ordu-Giresun Havalimanı 17. sıraya yükseldi THY ve Namibya ortak uçuşa hazır Havacılık devinde grev Yunuseli Havaalanı 16 yıl sonra açıldı

3. Havalimanında çalışmalar sürüyor

Türkiye’nin en önemli projelerinden olan 3. Havalimanı’nın yapımı tüm hızıyla devam ediyor. 2018’de tamamlanması planlanan havalimanında zor hava şartlarında yapılan çalışmalar havadan görüntülendi. Havalimanının kar yağışıyla beyaza büründüğü görülürken, işçiler zor hava koşullarında bile çalışmaya devam ediyor.76 milyon 500 bin metrekarelik dev inşaat alanını kapsayan havalimanı tamamlandığında yıllık 200 milyonun üzerinde yolcu kapasitesiyle dünyanın en büyüğü olacak.Dünyanın en büyük şantiyelerinden 3. Havalimanı’nda ilk bölümün 2018’in başına yetiştirilmesi için 12 ülkeden 17 binin üzerinde personel, çalışmalarını sahanın farklı bölgelerinde eş zamanlı ve aralıksız olarak sürdürüyor. Devam eden çalışmalarda bin 500 ofis çalışanı, 14 bin 500’ünün de şantiye çalışanı olduğu belirtiliyor. Personel sayısının ise en yoğun çalışma döneminde 30 bine kadar çıkacağı belirtiliyor. Havalimanı, işletmeye açıldığında 100.000 kişiye yeni iş imkanı sağlarken, dolaylı etkilerle 1,5 milyon de kişiye gelir kaynağı olacak. Üçüncü Havalimanı’nın açılış tarihi belli oldu 3. Havalimanı’nda yerli kaynak oranı yüzde 80’e ulaştı Video: 3. Havalimanı böyle olacak

Toparlanma yılındayız

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Funda Ocak, işletmenin Florya’daki tesislerinde havalimanı muhabirleriyle bir araya geldi. Son yıllarda havacılık sektörünün Türkiye’de çok büyük bir ivme kazandığını söyleyen Ocak, yolcu sayısındaki artışa orantılı olarak DHMİ’nin bir yapılanma içine girdiğini kaydetti. BATININ İLGİSİ ARTARAK SÜRER Türk havacılık sektöründeki gelişmeleri rakamlarla anlatan Ocak, İstanbul’daki yeni havalimanı çalışmalarının hızla sürdüğünü kaydetti. Ocak, “ABD ve İngiltere yapımı devam eden 3.havalimanına büyük ilgi gösteriyor. Diğer ülke firmalarının da ilgisi fazlasıyla devam ediyor, sanıyoruz bu ilgi daha da hızlanarak artacak. Bu sene Ocak ayında da biraz tahminlerin üstünde bir düşüş oldu. Sezon bu yılın ortasına doğru toparlayacaktır. İnşallah, havacılık sektörü için 2017 toparlanma yılı, 2018 yılı ise sıçrama yılı olacak” dedi.YEŞİLKÖY YEDEK MEYDAN OLURYeni havalimanının devreye girmesinin ardından Atatürk Havalimanı’nın yedek meydan olarak hizmet verebileceğine işaret eden Ocak, “Mevcut Devlet Konukevi’nin tadilatını planlıyoruz. Yeni havalimanında da çok büyük bir devlet konuk evi yapılıyor”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ