3 bin yıllık “Telkari” sanatına kadınlar el attı

Görevlendirme yapılan Kızıltepe Belediyesi, unutulmaya yüz tutmuş 3 bin yıllık telkari sanatını kadınların öğrenmesi için kurs açtı.

3 bin yıllık “Telkari” sanatına kadınlar el attı

Geleneksel el sanatlarından telkari, kadınların hünerleri ellerinde geleceğe taşınacak.

Yaklaşık 3 bin yıldır Mardin ve çevresinde gümüş işleme sanatı olan telkarinin gelecek kuşaklara aktarılması için Kızıltepe Belediyesince Hanım Eli Kadın Danışma Merkezi’nde kurs açıldı.

Kursa katılan kadınların hünerli elleriyle gümüşü incelterek ürettiği yüzük, küpe, kolye ve anahtarlık gibi aksesuarlar büyük talep görüyor

TELKARİ SANATINA KADINLARIN ELİ DEĞİYOR

Kızıltepe Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürü Seher Aydın, AA muhabirine, unutulmaya yüz tutmuş telkari sanatında, gümüşün en ince haliyle işlenmesi olduğunu söyledi.

Bu sanatın yaşatılması için kurs açıldığını ifade eden Aydın, şöyle dedi:

“Kızıltepe’de bu sanatta ilk kez kurs açılıyor. Kursiyer 15 kadın telkariyi öğrenerek meslek ediniyor. Buradan çıktıklarında her yerde aranan ustalar kalfalar olacak. Bunların kadınlardan olması da bizim için büyük bir şans. Telkarinin sadece erkekler tarafından yapılamadığını kadınlar bu kadar ince bir sanata yön vermeleri gerektiğini göstermek istiyoruz. “

BÜTÜN ÜRÜNLER KAPIŞ KAPIŞ SATILIYOR

Aydın, 15 kadın kursiyerin mükemmel ürünlere imza attığını dile getiren Aydın, “Elimizde hiç ürün kalmıyor. Ustalık seviyende ürünler çıkarılıyor. Ürettiğimiz bütün ürünler, kapış kapış satılmakta. Biz bundan çok mutluyuz.” dedi.

Kadınların da çalışma hayatında olması gerektiğine işaret eden Aydın, şöyle devam etti:

“Kadınların ne kadar güzel şeyler çıkardıklarını göstermek istiyoruz. Burada da bunu ispatlamış oluyoruz. Kursa 2,5 ay oldu. Atölyemiz hiçbir zaman kapanmayacak. Kadınlara sürekli bu öğreteceğiz. Biz telkariyi unutturmak istemiyoruz. Ele emeği saf gümüşten ürünler çıkarmak istiyoruz. Çok zarif bir sanat olan telkari kadın elinde hayat bulacak. Kadının ürettiği telkari daha zarif ve daha şık.”

– “Kadınlarımızın yaşatmasını amaçlıyoruz”

Kurs hocası 17 yıllık telkari ustası Mehmet Zeki Tatlıdede de 4 bin yıllık sanatı yaşatmak için çaba gösterdiklerini söyledi.

Bu yarışta kadınların emeğinin gözardı edilememesi gerektiğini vurgulayan Tatlıdede, “Kadın eli sanata daha yatkın. Kursa 18-45 yaş arasında 15 kursiyer katılıyor. Hepsi de bir birinden hünerli. Kadınların hünerli ellerinden çıkan ürünlere talep çok.” ifadelerini kullandı.

KADINLAR, İŞ YERİ AÇMAK İSTİYOR

Kursiyerlerden 2 çocuk annesi 35 yaşındaki Selma Dalçın (35) ise yaklaşık 3 ay önce başladığı kursta, çok şey öğrendiğini söyledi.

Çocuklarına daha iyi bir gelecek sağlamak ve onları okutmak için kursa başladığını anlatan Dalçın, “2 çocuk okutuyorum. Buradan öğrendiğim meslekle çocuklarımı üniversitede okutmak istiyorum. Kendimi geliştirip, iş yeri açmayı düşünüyorum. Bu mesleği öğrenip çocuklarımı okutmak istiyorum.” dedi.

Üniversite mezunu 24 yaşındaki Kübra Günenç (24) de daha önce telkari sanatına ilişkin hiçbir bilgisi olmadığını, arkadaşının tavsiyesi üzerine kursa katıldığını söyledi.

Telkari sanatının meşakkatli ama çok güzel olduğunu ifade eden Günenç,”Yeni yeni öğreniyoruz. Sanatı öğrendikten sonra kursiyer arkadaşlarla işyeri açmak istiyoruz. Bu imkanları bize sağlayanlara teşekkür ediyoruz” dedi.

Bu sanatı öğrendikçe çok sevmeye başladığını ve bu sanatı yaşatmak istediklerini vurgulayan 21 yaşındaki Sevgi Kaymaz ise “Yaptığımız ürünlerin daha tezgaha konulmadan kapış kapış gitmesi bizleri mutlu ediyor. Hedefimiz bu sanatı öğrenip iş olanağına çevirmek” diye konuştu.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ