27 Mayıs’ın rövanşı 15 Temmuz’da alındı

27 Mayıs Darbesi’nin 57. yılında 15 Temmuz zaferini yorumlayan Prof. Bilgin, “Milletimiz, Menderes’in acı ve üzüntüsünü hep taşıdı, 15 Temmuz’da 27 Mayıs’ın rövanşı alındı” dedi.

27 Mayıs’ın rövanşı 15 Temmuz’da alındı

Türkiye 27 Mayıs 1960 darbesinin yıl dönümünü bu defa Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 15 Temmuz darbe girişimini püskürtmüş bir milletin gururuyla anıyor. Tarihçi Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, “Türk milleti, 27 Mayıs darbesini ve Başbakanları Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam edilmesini engelleyememenin acısını ve üzüntüsünü hep taşıdı. 15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesiyle, millet olarak 27 Mayıs’ın 57 yıllık burukluğunu da üzerimizden attık” diye konuştu. 

‘MUKTEDİR OLAMADIK’

“Yeter, söz milletin” diyerek 1950’de başbakan olan Demokrat Parti(DP) Genel Başkanı Adnan Menderes, 10 yıllık iktidarı süresince Türkiye’yi başta demokrasi ve refah seviyesinde Batı standartlarına taşıdı. Milletin oyuyla başbakan olmasına rağmen ülkeyi hükümet dışı güçlerin yönetmesine tepki gösteren Menderes, o sırada söylediği “İktidar olduk ama muktedir olamadık” sözleriyle Türkiye’deki vesayet sisteminin resmini çizdi. 

ANSIZIN İNFAZ EDİLDİ

27 Mayıs 1960’da ilk askeri darbeyle tanışan Türkiye’de başbakan Menderes ve hükümet üyeleri tutuklandı, binlerce subay, akademisyen, hakim ve savcı çalıştıkları kurumdan tasfiye edildi. Darbeciler, Yassıada’da kurdukları ve 11 ay süren göstermelik mahkemede, aralarında dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakanı Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Maliye Bakanı Hasan Polatkan’ın da bulunduğu 15 isim ‘idama’ mahkum edildi. 12 siyasinin cezaları ertelenirken, Menderes, Zorlu ve Polatkan’ın idam cezaları ise infaz edildi. 

HALKTAN KORKULDU

27 Mayıs darbesinin gerçekleştiği dönemin koşullarına dikkat çeken Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sıtkı Bilgin, “O yıllarda kitle iletişim araçları sınırlıydı. Bugünkü gibi halkı her olaydan hemen haberdar eden etkin bir görsel ve yazılı medya, sosyal medya yoktu. Halk, olaydan haberdar olmaya başladığında 27 Mayıs cuntası çoktan yönetime el koymuş ve siyasileri tutuklamıştı. Menderes’in idamı da sabah vakti değil öğleyin yapıldı çünkü halkın bu infazı engellemesinden korkuldu” diye konuştu. 

BUGÜNKÜ iMKANLAR YOKTU

60’lı yıllardaki Türkiye’de halkın o darbeyi ve infazı engellemesinin mümkün olmadığını ifade eden Prof. M. Sıtkı Bilgin, 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminde ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla milletin tankların önüne çıktığına ve darbeyi engellediğine dikkat çekti. Prof. Bilgin, “Türk milleti, 27 Mayıs darbesini ve Başbakanları Adnan Menderes ve arkadaşlarının idam edilmesini engelleyememenin acısını ve üzüntüsünü hep taşıdı, yüreğinde hissetti. 15 Temmuz darbe girişiminin püskürtülmesiyle, millet 27 Mayıs’ın 57 yıllık burukluğunu da üzerinden attı. Millet, 27 Mayıs’ın rövanşını aldı” dedi.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ