-20’de çadırda sabahladılar!

Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından 14.’sü düzenlenen Sarıkamış Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Milli Bilinç Kampı, Türkiye’nin 23 şehri ile 11 ülkeden yaklaşık 258 izcinin katılımıyla gerçekleştirildi.

-20’de çadırda sabahladılar!

Çevresinde birçok şehitlik bulunan Kaynakyayla’da kurdukları çadırlarda -20 derecelik ısıda geceleyen izciler, şehitlikte sırt üstü yatıp gözlerini yumarak şehadeti tefekkür etti.    

Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı, “Sarıkamış şehitlerimizi anmak, yanlarında birkaç gün geçirebilmek için torunları artık coğrafi sınırları aşıp koşa koşa ziyarete geliyorlar. Bu bilincin oluşmasını çok önemsiyoruz” dedi.


 

Türkiye İzcilik Federasyonu tarafından Sarıkamış Harekâtı’nın 104. yılı vesilesiyle 14. kez Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Milli Bilinç Kampı düzenlendi. Kuveyt Türk’ün desteğiyle gerçekleştirilen milli bilinç kampına, Türkiye’nin 23 şehrinden 194 izci lideri ile aralarında KKTC, Filistin, Lübnan, Suriye, Irak ve Kuveyt başta olmak üzere 11 ülkeden 64 izci lideri katıldı. İzciler, milli bilinç kampı için 22 Aralık 2018 Cumartesi günü Erzurum’a geldi. Hava şartlarının ağır olduğu, geceleri -45’leri bulan soğuk havada gerçekleştirilen Allahuekber Milli Bilinç Kampı’na katılmak için daha önce kış kampına katılmak şartı arandı.

 

“Sarıkamış ölüme yürüyebilme iradesidir”

Cumartesi akşamı düzenlen Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı’nda, Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu tarafından “Sarıkamış’ı Doğru Anlamak” konulu konferans verildi. Birinci Dünya Savaşı şartlarının zorunlu bir sonucu olarak Sarıkamış Harekâtı’nın yapıldığını belirten Prof. Dr. Sofuoğlu, “Sarıkamış şehitlerinin iradesi, vatan söz konusu olduğunda şartlar ne kadar ağır, imkânlar ne kadar kısıtlı olursa olsun bilerek, isteyerek ölüme yürüyebilmenin destanıdır. Sarıkamış, Türk insanın asker bir millet olduğunun kanıtıdır. Şehitlerimizin o günkü iradesi ve azmi bugün dünyanın Türkiye’den çekinmesinin, bir karar alırken iki kere düşünmesinin temel nedenlerinden biridir. Sarıkamış Harekâtı kararını alanları eleştirebiliriz -ki ben de eleştiriyorum- ama bu süreci ve sonuçlarını doğru okumamız lazım” dedi.  

İlk program Gaziler köyünde

Güneş doğmadan Erzurum’dan yola çıkan izciler, ilk olarak 23 Aralık Pazar günü Erzurum Valiliği tarafından düzenlenen Allahuekber Şehitlerini Anma programına katıldı. Sarıkamış Harekâtı’nın 1915’te ana karar noktası olarak kullanılan Şenkaya ilçesine bağlı Gaziler köyünde düzenlenen programda Erzurum Valisi Oktay Memiş, kendisinin de Sarıkamış’ta şehit düşen bir dedenin torunu olduğunu belirterek, Türkiye’nin yanı sıra törene birçok ülkeden katılımın olmasını çok anlamlı bulduğunu vurguladı. Devlet erkânın katıldığı törenin sonunda Vali Memiş, İzcilik Federasyonu tarafından Allahuekber Dağı’ndaki şehitlikte göndere çekilmek üzere Türk bayrağını izci liderlerine emanet etti. Törenin ardından devlet erkânı, emniyet mensupları ve izci liderinin katılımıyla Gaziler Köyü Şehitliği’ne yürüyüş gerçekleştirildi.

3.5 saat süren zorlu yolculuk

Aynı günün akşamında Şenkaya Kaymakamlığı’nın düzenlediği fener alayına katılan izciler, 24 Aralık Pazartesi günü tekrar ulaştıkları Gaziler köyünden, milli bilinç kampının yapılacağı Allahuekber Dağı’nın Kaynakyayla mevkiine doğru tek sıra halinde yürüyüşe geçti. Kar yağışı altında başlayan ve yolun dik olmasından dolayı zorlu bir etapta gerçekleştirilen izci yürüyüşü 3.5 saat sürdü. İzciler, 104 yıl önce asker dedelerinin izlediği yolu takip ederek Kaynakyayla bölgesine ulaştı.

İzciler -20 derecede çadırda sabahlandı

25 Aralık Salı sabahı ilk olarak Kaynakyayla Şehitliğini ziyaret eden izciler, şehitlerin ruhunun şad olması gayesiyle Türkiye’nin dört bir yanında okunan hatimlerin duasını yaptı. İzciler öğleden sonra ise kampın askerlerimizin donarak şehit oldukları Fırıntepe Şehitliği’ni ziyaret etti. İki saatlik yürüyüşün ardından şehitliğe ulaşan tüm izciler, şehitliğin etrafında daire şeklinde konuşlanıp karların üzerine sırt üstü yatarak ve gözlerini yumarak “şehadetin tefekkürü” uygulamasını yaptı. Yer yer bir metreyi bulan patika yollardan tek sıra halde ilerleyerek kamp alanına dönem izciler geceyi -20’yi bulan hava sıcaklığında çadırlarda uyku tulumunda sabahladı. Sabah olduğunda çadırlarını toplayan izciler, Kaynakyayla’daki törenin ardından tek sıra halinde dönüşe geçerek 3 saatlik yürüyüşün ardından önce Kaynak köyüne, ardından Gaziler köyüne ulaştı. Gaziler köyündeki kapanış töreninin ardından izciler Erzurum’a doğru yola çıktı.

 

“Dedeleri birlikte dondu, torunları dedelerine birlikte koştu”

Türkiye İzcilik Federasyonu Başkanı Hasan Dinçer Subaşı, milli bilinç kampıyla ilgili yaptığı açıklamada, “İlk olarak 2006 yılında başlattığımız Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Milli Bilinç Kampı’nın 14’sünü, ülkemizin yanı sıra 11 ülkeden katılan izci liderleriyle birlikte gerçekleştirmek büyük bir anlam taşıyor. 104 yıl önce bugünkü bilinen adlarıyla Suriye, Irak, Filistin, Lübnan devletleri yoktu. Allahuekber Dağı’nda koyun koyuna yatan şehitlerimiz Bosna’dan Bakü’ye, Kırım’dan Bağdat’a kadar Osmanlı coğrafyasının dört bir yanından koşarak gelen yiğitlerdi. Henüz coğrafi sınırlarla ayrı gayrı düşürülmemiştik. Sarıkamış şehitlerimizi anmak, yanlarında birkaç gün geçirebilmek için torunları artık koşa koşa ziyarete geliyorlar. Bu bilincin oluşmasını çok önemsiyoruz. Şehit dedeleri nasıl koyun koyuna bu dağda yatıyorsa, torunları da binlerce kilometrelik yolları aşıp kardeşliklerini pekiştiriyor, el ele tutuşarak ‘Dedeciğim ben geldim’ diyor. Yan yana yatan şehitler, ziyaretlerine gelen torunlarının kulağına bir şey fısıldıyor, ‘her ne şart altında olursanız olun bir ve beraber olun’. Biz de şunu ilave ediyoruz, ‘Gönlünüzün sınırlarını, ülkelerinizin coğrafi sınırları sınırlandırmasın.’ Biz tüm gençlerimizin bu bilinçte olmasını arzu ediyoruz” dedi.

“Her izci kampının milli ve manevi bir amacı vardır”

İzcilerin genellikle dağlarda, ormanlarda çadır kurup kamp yapan maceracılar olarak bilinmesinin yanlışlığına dikkat çeken İzcilik Federasyonu Başkanı Subaşı, “İzcilerin yaptığı her çalışmanın, her kampın milli ve manevi bir amacı vardır. Yaz kamplarıyla tecrübe kazanan izciler, Çanakkale 57. Alay Yürüyüşü Milli Bilinç Kampı, Ayvazdede Milli Bilinç Kampı, Malazgirt Milli Bilinç Kampı gibi yaz milli bilinç kamplarını hedeflerken; kış kamplarıyla da Allahuekber Dağı Şehitlerini Anma Milli Bilinç Kampı’nda şehit dedelerinin yanına kurduğu çadırda -45’leri bulan ısıda yaşamayı amaçlar. Sarıkamış Harekâtı’na katılan dedelerimiz, söz konusu vatan olunca milli ve manevi itaatin ne demek olduğunu dünyaya öğretmiş olup torunları bugün ‘biz geliyoruz’ dediğinde süper güçlerin ‘tamam o zaman biz gidiyoruz’ demesine sebep olmaktadır” diye konuştu.  

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ