2020 tapu masrafı ne kadar? Tapu harcı nedir, tapu harcını kim öder?

Bankaların kredi indirimleri sonrası gayrimenkul alım satımları yükselişe geçti. Konut almak isteyenler, 2020 tapu masrafının ne kadar olduğunu ve tapu harcını alıcının mı satıcının mı ödeyeceğini araştırıyor. İşte 2020 yılı itibari ile tapu masrafları ve merak edilenler hakkında detaylar haber7.com’da

2020 tapu masrafı ne kadar? Tapu harcı nedir, tapu harcını kim öder?

Tapu harcı veya tapu masrafı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için (konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb.)  tapuda beyan edilen satış bedelinin %4’ü olarak hesaplanan bir harçtır. Tapu harcına ek olarak 2020 yılı için 178,50 TL döner sermaye bedeli de tahsil edilir. Tapu harcı, beyan edilen satış bedeline göre yapıldığı için tapu işlemi sırasında düşük bir bedel beyan ederseniz daha düşük tapu harcı ödersiniz. Geçmiş yıllarda daha az tapu harcı ödemek isteyen çok sayıda alıcı ve satıcı ev satış değerlerini düşük göstererek işlem yaptı. Üstelik bu durum satıcı için görünen karı azaltarak oluşması muhtemel gelir vergisini aşağı çekmeye yaradı. Halbuki bu konu Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yakın takip edildiği için hem alıcıya hem de satıcıya geriye dönük cezalar kesilebilir. 

 

Tapu Harcı Nedir?

Tapu harcı veya tapu masrafı, satışı gerçekleştirilen tüm gayrimenkuller için (konut, iş yeri, arsa, tarla, arazi vb.) tapuda beyan edilen satış bedelinin %4’ü olarak hesaplanan harçtır.

 

2020 Tapu Harcı Ne Kadar, Tapu Harcını Kim Öder?

Tapu harcı bedeli, aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça alıcı ve satıcıdan eşit olarak yani her birinden satış bedelinin %2’si oranında tahsil edilir.

 Örneğin 200 bin liralık ev alındığında

 200.000 TL / 1.000 = 200

 200 x 20=4.000 TL

 Alıcı tarafından 4 bin TL ve satıcı tarafından 4 bin TL olmak üzere toplam 8 bin TL   tapu harcı ödenir.

 

2020 Yılı Tapu Harcı Döner Sermaye Bedeli

Tapu işlemlerinde döner sermaye bedeli 2020 yılı için döner sermaye hizmet bedeli 157 TL ve ilave hizmet bedeli 21,50 TL olmak üzere toplam 178,50 TL’dir. Bu tutar taraflarca aksi kararlaştırılmadığı sürece genel usul olarak alıcı tarafından ödenir.

Tapu Harcı İndirimi Ne Kadar?

05.05.2018 tarihinden geçerli olarak Bakanlar Kurulu kararınca binde 40 (yüzde 4) olarak alınan tapu harcını “kat irtifakı veya mülkiyetine sahip” konut ve iş yerlerinde binde 30’a (yüzde 3’e) indiren tapu harcı indirim kararı, 31.12.2019 tarihinde sona erdi. Yani 1 Ocak 2020’den sonra tapu alım satım işlemlerinde alıcı ve satıcı tapu harcı toplamı, binde 40 (yüzde 4) olarak uygulanacak.

Tapu Harcı Hangi Bankalara Ödenebilir?

Vakıf Katılım, Ziraat Katılım ve PTT hariç tüm bankların kredi kartı ile tapu harcını Gelir İdaresi’nin online işlemleri üzerinden ödeyebilirsiniz. Tapu harcı ödemesini banka şubesi üzerinden yapacaksanız ancak şu bankaların şubeleri üzerinden ödemeyi yapabilirsiniz:

Ziraat Bankası

Ziraat Katılım Bankası

Halk Bankası

Vakıflar Bankası

Vakıf Katılım Bankası

PTT

Emlak Katılım Bankası

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ