2020 asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak? Ne kadar zam yapılacak?

2020 yılı asgari ücret tutarının belirlenmesi için son viraja girildi. İşçi ve işverenin merakla beklediği asgari ücret zammı için Cumhurbaşkanı Erdoğan ‘’İnşallah jestimizi yaparız’’ şeklinde açıklama yaptı. Peki asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak? Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

2020 asgari ücret zammı ne zaman açıklanacak? Ne kadar zam yapılacak?

Yaklaşık 8 milyon çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret zammı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu 4. toplantısını gerçekleştirecek. Asgari ücret zammını 5’er işçi, işveren ve devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu komisyonda, işveren tarafını TİSK, işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türk-İş temsil ediyor. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK konfederasyonlarından temsilciler, Asgari Ücret Tespit Komisyonu çalışmalarını değerlendirmek üzere Türk-İş Genel Merkezi’nde ortak basın toplantısı düzenledi. Sendikalardan yapılan ortak açıklamada, “2 bin 578 TL’den geri adım atmayacağız” denildi. İşte 2020 asgari ücret artışı için konuşulan rakamlar…

  2020 ASGARİ ÜCRET ZAMMI

Merkez Bankası enflasyon raporunda ve YEP’te 2019 yılı enflasyon tahmini yüzde 12 seviyesinde bulunuyor. Komisyon bu oranı esas alırsa brüt asgari ücret 2 bin 865 TL’ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 262 TL’ye yükselir.

Komisyon yüzde 10 oranında artış yapmayı kararlaştırırsa bu durumda brüt asgari ücret 2 bin 814 TL’ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 222 TL’ye çıkar.

 

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2020’de verilecek ücreti belirlemek için  üç kez toplandı. İlk toplantı 2 Aralık’ta ikincisi 10 Aralık’ta üçüncü toplantı da 17 Aralık’ta yapıldı. Üçüncü toplantıda Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temsilcileri, asgari ücret tespitinde dikkate alınan, bir işçinin aylık gıda harcama tutarını Asgari Ücret Tespit Komisyonu’yla paylaştı. TÜİK hafif iş kolu için 1940, orta iş kolu için 2086, ağır iş kolu içinse 2331 TL Asgari Ücret önerdi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Erdoğan, asgari ücret konusunda devam eden görüşmelerin son tur görüşmelere başladıkları hatırlatılarak, “Asgari ücret konusunda bir müjdeniz olacak mı?” sorusuna “İnşallah jestimizi yaparız da burada yapmayalım daha. Şu anda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanımız yaptıkları çalışmaları döner dönmez bize bir getirsinler. Bakalım son geldikleri nokta nedir, onu da bir kendilerinden görelim. İnşallah, tarafları memnun edecek bir adımı atarız” ifadeleriyle cevap verdi.

ASGARİ ÜCRET İLE İLGİLİ KONUŞULAN SON RAKAMLAR

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK)ülkedeki mevcut ekonomik tablonun üretim, istihdam ve rekabet edebilirlik açısından vergisini düzenli ödeyen, çalışanın sigorta primini düzenli yatıran işletmelerin varlığını sürdürebilmesini gerekli kıldığını belirterek, yeni asgari ücretin dengeler gözetilerek belirlenmesinden yana olduklarını bildirdi.TİSK açıklamasında, şu ifadeler yer aldı:

“Ülkemizin bugün ulaştığı ekonomik değerde, işçinin de işverenin de çok büyük payı var. Çalışanların yaşam koşullarının da farkındayız. Gönül ister ki tüm ücretler yükselsin. Ancak, gerçekçi ve stratejik bakış açısı ile yeni yatırım çekmemiz için, yanı başımızdaki ülkelere yatırım kaptırmamak için, makul ve dengeli bir asgari ücretin tespit edilmesi elzem.”

Türk-İş, Hak-İş ve DİSK yaptığı ortak açıklamada asgari ücret pazarlıklarında 2.578 TL’den geri adım atmayacaklarını ifade ettiler.

ASGARİ ÜCRET 2020 NE KADAR OLACAK?  Asgari Ücrete Yüzde 10 Zam Yapılırsa:

Komisyon yüzde 10 oranında artış yapmayı kararlaştırırsa bu durumda brüt asgari ücret 2 bin 814 TL’ye, net asgari ücret de AGİ hariç 2 bin 222 TL’ye çıkar.

Asgari Ücrete Yüzde 15 Zam Yapılırsa:

Asgari ücret yüzde 15 oranında arttığında işçinin cebine girecek net ücret 303 lira artarak 2 bin 324 lira olacak. Buna karşılık sigorta primi, işsizlik sigortası primi, gelir vergisi ve damga vergisi olarak devletin kazancı 148 lira artarak 985 liradan bin 133 liraya yükselecek. Böylece asgari ücretin işverene maliyeti 451 lira artarak 3.006 TL’den 3.457 TL’ye çıkacak.

Asgari Ücrete Yüzde 20 Zam Yapılırsa:

Bu senaryoda ocak ayından itibaren işçinin cebine girecek net ücret 404 lira artarak 2 bin 425 liraya çıkacak. Devletin kasasına girecek para ise 197 lira artarak bin 182 lira olacak. Asgari ücretin işverene maliyeti ise 601 lira artarak 3.607 liraya ulaşacak.

ASGARİ ÜCRET ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari ücret zam oranları, son toplantının ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’un açıklaması ile netlik kazanacak. Açıklanacak olan tutar, her iki tarafın da talep ettiğine yakın olarak belirlenmeye çalışılacak.
 
Asgari ücret zam oranlarının 24-25 Aralık tarihlerinde yapılacak olan toplantı ile açıklanması bekleniyor.

2020 AGİ NE KADAR OLACAK?

Asgari ücretteki artış, işçi ve memur tüm çalışanların gelecek yıl alacağı asgari geçim indirimini (AGİ) de etkileyecek. 2019 yılında en düşük AGİ tutarı 191.88 TL oldu. En düşük AGİ tutarı yüzde 15 artışta 220.66 TL’ye, yüzde 20 artışta 230.25 TL’ye, yüzde 25 artışta da 239.85 TL’ye çıkacak.

Evli, eşi çalışmayan ve 3 çocuklu ile eşi çalışan 5 çocuklu çalışanlara ödenmekte olan en yüksek AGİ tutarı 2019 yılında 326.20 TL oldu.

En yüksek AGİ tutarı, asgari ücretteki yüzde 15 artışta 375.13 TL’ye, yüzde 20 artışta 391.44 TL’ye, yüzde 25 artışta ise 407.75 TL’ye yükselecek. 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ