2018 üniversite sınavı nasıl yapılacak? YKS TYT sistemi nedir soruları nasıl?

YGS LYS yerine gelen YKS ve TYT ile ilgili yapılan açıklamalar yakından takip ediliyor. Üniversite sınavı puanları nasıl olacak? Vatandaşlar merakla yeni üniversite sınavı sistemi ile ilgili yapılan açıklamaları takip ediyorlar. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç, geçtiğimiz günlerde Yükseköğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavları ile ilgili bir açıklama yapmıştı. Saraç açıklamasında, sınavların tamamen kaldırılmayacağını, ancak sadeleşmeye gidileceğini duyurmuştu. Sınavlarda sadeleşmeye gidilmesinin yanı sıra üniversite puanlarında da değişime gidildi. YGS’de 6 puan türü vardı. TYT’de ise her adayın sadece bir puanı hesaplanacak. Bu puan, Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT-Puanı) olarak adlandırılacak. YÖK yeni üniversiteye giriş sistemi YKS’deki sorularla ilgili açıklık getirdi. Yeni sınavların ismi ve ne zaman yapılacakları belli oldu. Açılımı, Yükseköğretim Kurumları Sınavı olan YKS ve açılımı Temel Yeterlilik Testi TYT ile ilgili merak edilen birçok bilgiyi sizler için derledik.

2018 üniversite sınavı nasıl yapılacak? YKS TYT sistemi nedir soruları nasıl?

Üniversite sınavı puanları ve YGS LYS 2018 yılında nasıl yapılacak sorusunun cevabı araştırılıyor. YGS LYS yerine gelen YKS TYT ile ilgili yapılan açıklamalar yakından takip ediliyor. Geçtiğimiz günlerde Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sınavının kaldırılmasının ardından vatandaşlar diğer sınavlarda da değişime gidilip gidilmeyeceğini merak etmeye başlamışlardı. YÖK Başkanı Yekta Saraç, sınav sisteminde sadeleşmeyeceğe gidileceğini ve puan sisteminde de değişiklik olacağını duyurmuştu. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı ve Lisans Yerleştirme Sınavları yerine Yükseköğretim Kurumları Sınavı ve Temel Yeterlilik Testi getirildi. YKS TYS sistemi nedir? YÖK tarafından yapılan açıklamada, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) adaylara yöneltilecek Türkçe ve matematik sorularının sadece adayların bilgilerini değil, sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen yeterlilikleri, bilgi ile ilişkili becerilerini de kapsayacağı bildirildi. YGS’de 6 puan türü vardı. TYT’de ise her adayın sadece bir puanı hesaplanacak. Bu puan, Temel Yeterlilik Testi Puanı (TYT-Puanı) olarak adlandırılacak. YÖK yeni üniversiteye giriş sistemi YKS’deki sorularla ilgili açıklık getirdi. Yeni sınavların ismi ve ne zaman yapılacakları belli oldu. Detaylara haberimiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

 

YÖK’TEN YKS AÇIKLAMASI

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birinci oturumu Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT) adaylara yöneltilecek Türkçe ve matematik sorularının sadece adayların bilgilerini değil, sözel ve sayısal alanlarda sahip olmaları beklenen yeterlilikleri, bilgi ile ilişkili becerilerini de kapsayacağı bildirildi.

Yükseköğretim Kurumu (YÖK), TYT’de Türkçe ve matematik testlerinde çıkacak soruların, YGS’den farklı olacağını belirterek “TYT, ezbere dayalı sistemden muhakemeye ve bilgiyi kullanmaya dayalı sınav sistemine geçiştir” açıklamasında bulundu.

YÖK, YKS’nin ilk oturumunda adayların diğer sosyal bilimler dersleriyle de ilişkili olarak Türkçeyi doğru kullanma, okuduğunu anlama ve yorumlama, kelime hazinesi, temel cümle bilgisi ve imla kurallarını kullanma becerilerinin ölçüleceğini açıkladı.

Gelecek yıl YKS’de matematik testine girecek adayların ise fen bilimleri dersleriyle de ilişkili olarak işlem yapma ve temel matematik prensiplerini gündelik hayatta uygulama becerileri ölçülecek.

 

YKS SORULARI NASIL OLACAK?

Adayların cumartesi günü sabah gireceği Temel Yeterlilik Testi’nde (TYT), yeterliliğe dayalı bir değerlendirme esas alınacak. TYT, farklı lise türlerinde öğrenim gören bütün adaylara uygulanacağı için, adayların bilgiden daha çok temel yeterlilikler bakımından değerlendirilmesi yönüyle daha kapsayıcı olacak, bütün adaylar için fırsat eşitliği sunacak.

Lisans programlarına geçiş için aranan 180 baraj puanı, adayın birinci oturumla birlikte ikinci oturumdaki performansının da dikkate alınmasıyla hesaplanacak. Buna göre, lisans programlarına geçiş için, adayın Temel Yeterlilik Testi (TYT) puanının yüzde 40’ı ve öğleden sonraki oturumdaki puanının yüzde 60’ının toplamının 180 ve üzeri olması gerekecek.

Yükseköğretim kurumlarına geçiş için TYT’den 150 baraj puanının aranmasına devam edilecek.

Adaylar, 180 ve üzerinde puan aldıklarında, ilgili puan türünde öğrenci kabul eden lisans programlarından tercih yapabilecek.

Adaylar, cumartesi günü ikinci oturumda Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1 testinde Türk dili ve edebiyatından 24, Tarih-1’de 10, Coğrafya-1’de ise 6 olmak üzere toplam 40 soru, matematikte 40 soru cevaplandıracak.

Sosyal Bilimler-2 testinde Tarih-2’den 11, Coğrafya-2’den 11, felsefe grubundan (mantık, psikoloji, sosyoloji) 12, din kültürü ve ahlak bilgisinden 6 soru olmak üzere toplam 40 soru adaylara yöneltilecek.

Adaylar, Fen Bilimleri Testi’nde fizikten 14, kimyadan 13, biyolojiden 13 olmak üzere 40 soru çözecek.

 

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ