2018 Kış lastiği fiyatları ne kadar? Kış lastiği takmamanın cezası kaç TL?

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte kış lastiği uygulamasına geçiş yapılacak. Artık kış lastiği uygulaması için geri sayım başladı. Araçlarında kış lastiği kullanacak vatandaşlar 2018 kış lastiğini fiyatlarını öğrenmek üzere sorgulamalara başladı. Kış lastiği uygulamasına uyulmadığı takdirde para cezası kesilecek. Peki, Kış lastiği fiyatları ne kadar? Kış lastiği takmamanın cezası kaç TL? Kış lastiği uygulaması ne zaman başlayacak ve hangi araçlarda zorunlu? İşte, kış lastiği uygulamasına ilişkin araç sahiplerini yakından ilgilendirecek tüm detaylar…

2018 Kış lastiği fiyatları ne kadar? Kış lastiği takmamanın cezası kaç TL?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 1 Aralık’ta başlayacak ve 1 Nisan 2018’de sona erecek kış lastiği takma uygulamasına ilişkin son dakika açıklaması gerçekleştirdi. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın açıklamaları doğrultusunda, kış lastiği uygulaması tüm araçlarda zorunlu tutulacak mı? Kış lastiği uygulamasının geçerli olacağı araçlar neler? Kış lastiği uygulaması ne zaman zorunlu hale gelecek? Araçlarda Kış lastiği takmamanın cezası kaç TL?

Kış lastiği takma zorunluluğuna ilişkin esasları belirleme yetkisinin Resmi gazete’de yayımlanan 687 no’lu Kanun Hükmünde Kararname ile Ulaştırma,  Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına verildiğini ifade eden Arslan, uygulamanın 1 Aralık ile 1 Nisan arasında geçerli olduğunu belirtti. Bununla birlikte, kış lastiği zorunluluğuna uymayan araçlara denetimler kapsamında 2017 yılı için 625 TL idari para cezası uygulanacak.

Bakan Ahmet Arslan’ın açıklamaları neticesinde kış lastiği uygulamasının ‘hususi’ tescil edilen taşıtlarda zorunlu olmadığının duyurusuna yer verdi. 1 Aralık’ta başlayacak ve 1 Nisan 2018’de sona erecek kış lastiği takma uygulamasının ‘hususi’ tescil edilen taşıtlarda zorunlu olmadığını bildirdi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, AA muhabirine gerçekleştirdiği açıklamalara göre, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmalarının, illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli dönemi için 2011 itibarıyla zorunlu tutulduğu sözlerini kaydetti.

KIŞ LASTİĞİ NEDİR?

Yaz lastiklerinin malzemesi 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda sertleştiği için yola tutunması azalır. Kış lastiklerinin özel profillerinin yanı sıra, üretildikleri silica esaslı malzeme daha yumuşaktır ve 7 derecenin altındaki soğuk hava şartlarında kuru asfalt, kar ve buzda tutunmayı artırır.

KIŞ LASTİĞİ HANGİ ARAÇLARDA ZORUNLU TUTULACAK?

Arslan, söz konusu düzenlemenin hususi olarak tescil edilen taşıtları kapsamadığını ve bu araçlarda zorunlu olmadığını, buna karşın şehirler arası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlar için kış lastiği takmanın zorunluluk taşıdığını vurguladı.

KIŞ LASTİĞİ UYGULAMASI NE ZAMAN GEÇERLİ OLACAK?

Kış lastiği takma zorunluğuna ilişkin esasları belirleme yetkisinin Resmi Gazete’de yayımlanan 687 no’lu Kanun Hükmünde Kararname ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına verildiğini ifade eden Arslan, uygulamanın 1 Aralık ile 1 Nisan arasında geçerli olduğunu belirtti.

Belirtilen sürelerde il sınırları içinde kış lastiği zorunluluğunun uygulanacağı tarih aralıklarıyla ilgili duyuruların valiliklerce yapılacağını anlatan Arslan, yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar dışındaki hususi araçlar için uygulamanın zorunlu olmamakla birlikte can ve mal güvenliğiyle güvenli seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılmasını tavsiye etti. 

TEDBİRSİZ ARAÇLARA İZİN VERİLMEYECEK

Arslan, uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatmasını ve insanların mağduriyete uğramasını önlemenin amaçlandığını bildirdi. Ekiplerin tedbirsiz, hazırlıksız yola çıkan araçları daha sıkı denetleyeceğini ve kış şartlarına uygun kar lastiği takmayan araçların yola devam etmelerine izin vermeyeceğini vurgulayan Arslan, “Kış lastikleri 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.” diye konuştu.

UYMAYANA 625 TL CEZA!

Kış lastiği zorunluluğuna uymayan araçlara denetimler kapsamında 2017 yılı için 625 TL idari para cezası uygulanacak. Araca kış lastiği alırken dikkat edilecek hususlar da var. Sadece 2’sinin kış lastiği olması, ani frenleme ve viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırıyor. Kış lastiklerini yazlıklardan ayırt edebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya da dikkat etmek gerekiyor. Lastik haricinde kışa girmeden rutin araç bakımınızı yaptırmak şart oldu. Özellikle yolda kalmamak için akü kontrolü yapılmalı, radyatör suyunun donmaması için de antifiriz kullanılmalı.

KIŞ LASTİĞİ FİYATLARI NE KADAR?

KIŞ LASTİĞİNİN FİYATI 500 İLA 1000 LİRA ARASINDA

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, kar yağışıyla kış mevsiminin kendini göstermeye başladığını belirterek, vatandaşların kış lastiklerini bir an önce taktırmalarını tavsiye etti. Trafik kazalarına sebebiyet veren unsurların başında lastiklerin geldiğini vurgulayan Erkoç, “Kış aylarındaki trafik kazaları da çoğunlukla mevsime uygun olmayan lastiklerden kaynaklanır. Mevsimine göre yaz ve kış lastiği kullanmak lastiklerinizin kilometre performansını da artırır.” dedi.

Erkoç, 500 lira ile bin lira arasında satılan kış lastiklerinin üretim tarihlerine de bakılması gerektiğini bildirdi.

KIŞ LASTİĞİ ÖLÇÜLERİ NASIL SEÇİLMELİDİR?

Aracınızın üreticisinin fabrika detaylarına göre belirlemiş olduğu ölçülerde lastik modelleri satın alırsanız, sürüş güvenliğinizi ve konforunuzu etkili bir şekilde sağlayabilirsiniz. Ayrıca satın alacağınız lastiklerin kullanım ömürleri olduğunu da unutmayın. Bu yüzden lastik alışverişinizi yaparken mutlaka lastiğin üretildiği tarihe bakın. Üretim tarihinin üzerinden 3 yıl geçtikten sonra hiç kullanılmamış lastikler bile özelliklerini yitirebilir. Dolayısıyla her zaman son 12 aylık dönem içinde üretilmiş lastikleri tercih edin. Aracınızın marka ve modeline göre yedek kış lastikleri de alabilirsiniz.

Kış lastiklerinin yanaklarında (M+S) işareti veya (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranır. Bu işaretler bulunamazsa trafik polisinin elinde bulunan “kış lastiği deseni” dökümanındaki desenler lastiklerinizde aranır. Dingil üzerinde bulunan içteki lastikler için de aynı durum söz konusudur.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ