2018 AGİ nasıl hesaplanır? AGİ dahil asgari ücret kaç TL oldu?

2018 asgari ücret zam oranlarının açıklanmasının ardından AGİ miktarının da ne kadar olacağı merak ediliyor. Peki, asgari ücrete katkı yapan aile geçim indirimi kaç TL? 2018 AGİ dahil asgari ücret ne kadar oldu? AGİ nasıl hesaplanır? Bekar ve evli, çocuk durumuna göre AGİ ne kadar?

2018 AGİ nasıl hesaplanır? AGİ dahil asgari ücret kaç TL oldu?

Milyonlarca çalışanın asgari ücret bekleyişi dün akşam sona erdi. Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun dün yapılan 4.toplantısı sonrasında nihai kararı canlı yayında kamuoyu ile paylaştı. 2018 asgari ücret zam oranlarının açıklanmasının ardından ise, asgari ücrete katkı yapan asgari geçim indirimi AGİ ödemesinin ne kadar olacağı merak ediliyor. Peki, AGİ dahil edilin 2018 asgari ücreti ne kadar oldu? Bekar, evli ve çocuklu olma durumuna göre AGİ nasıl hesaplanır? 2018 AGİ ne kadar olacak? İşte, merak edilen soruların cevapları…

2018 AGİ NE KADAR OLDU?

Asgari ücret zam oranları açıklandı. 2018 yılı için brüt 2 bin 29 lira, net bin 603 lira olarak belirlendi. Bu çerçevede komisyon tarafından belirlenen işçinin 67,65 lira tutarındaki günlük asgari ücreti 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe girecek. Yasal kesintiler yapılıp asgari geçim indirimleri dahil edildikten sonra net asgari ücret tutarlarının ne kadar olacağı da belirlendi.

Son belirlemelere göre, asgari maaşın brütü üzerinden hesaplanan asgari geçim indiriminde, ödenecek tutar işçinin evli bekar ve kaç çocuklu olduğuna göre değişiyor. 1 Ocak’ta asgari ücretteki artışla, maaşlara eklenen asgari geçim indirimi (AGİ) de yükselecek. Bekar ve çocuksuz asgari ücretli bir işçinin eline bin 603 lira 12 kuruş, evli ve eşi çalışmayan asgari ücretli bir işçinin eline bin 633 lira 57 kuruş, evli ve eşi çalışmayan bir çocuklu işçinin eline bin 656 lira 40 kuruş, evli ve eşi çalışmayan 2 çocuklu bir işçinin eline de bin 679 lira 23 kuruş geçecek. Evli ve eşi çalışmayan 3 çocuklu bir işçinin eline de bin 709 lira 67 kuruş geçecek

AGİ NASIL HESAPLANIR?

Asgari Geçim İndirimi hesaplanırken, ilgili yılın başındaki (Birinci 6 aylık) asgari ücret tutarının yıllık toplamı hesaplanır, hesaplanan yıllık toplam tutar, Asgari Geçim İndirimi oranı ile çarpılır, elde edilen Asgari Geçim İndirimine esas tutar en düşük Gelir Vergisi oranı olan %15 ile çarpılarak bulunan değer 12’ye bölünür ve aylık Asgari Geçim İndirimi tutarı hesaplanır. Oran hesaplanırken çalışanın medeni durumu göz önüne alınır. Yıllık asgari ücret toplamının, işçinin kendisi için %50’si, çalışmayan eşi için %10’u, bakmakla yükümlü olduğu 2 çocuğun her biri için %7,5’u, 3. çocuk için %10’u ve sonraki çocukların her biri için ise %5’i esas alınır. Bu oranların toplamı %85’i geçemez. Örneğin eşi çalışmayan ve 3 çocuğu olan bir işçinin asgari geçim indirimi oranı %50 + %10 + %7,5 + %7,5 + %10 = %85 olacaktır. Yıllık asgari ücret toplamı bu oran ile çarpılır ve sonuç 12’ye bölünerek aylık asgari geçim indirimi hesaplanır.

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ