2017 Kurban Bayramı Eylül’ün ayının kaçına denk geliyor? 10 gün tatil için

Bu sene Kurban Bayramı Eylül ayının kaçına denk geliyor? Tatil planı yapan binlerce vatandaş 2017 yılı itibariyle Kurban Bayramı 10 gün tatil olacak mı sorularının yanıtı arıyor. İşte Kurban Bayramı tarihi ve resmi tatil günleri…

2017 Kurban Bayramı Eylül’ün ayının kaçına denk geliyor? 10 gün tatil için

Müslümanlar için en önemli aylardan biri olan Kurban Bayramı’ı Eylül ayının kaçına denk geliyor. Tatil planını şekil vermek isteyen ve Kurbanlık için bütçesini ayarlamak isteyenlerin merak ettiği 2017 Kurban Bayramı ne zaman olacak? Bu sene Bakanlar Kurulu Kurban Bayramı’nı 10 gün tatil ilan edecek mi? 30 Ağustos Zafer Bayramı ile Kurban Bayramı tatili birleştirilecek mi? 

2017 KURBAN BAYRAMI NE ZAMAN?

Kurban Bayramı tarihi, hem kurban kesecek olan vatandaşları hem de tatil planları yapan vatandaşları oldukça meraklandırdı. 2017 yılı itibariyle Kurban Bayramı tarihi kesin olarak belli oldu. Buna göre;

Kredi kartıyla kurbanlık alınır mı? Taksitle kurban kesenler…

26 Ağustos 2017 – Kamu çalışanlarına tam gün tatil

27 Ağustos 2017 – Kamu çalışanlarına tam gün tatil
28 Ağustos 2017 – Kamu çalışanlarına tam gün tatil
29 Ağustos 2017 – Kamu çalışanlarına tam gün tatil
30 Ağustos 2017 – Zafer Bayramı (tam gün resmi tatil)
31 Ağustos 2017 – Kurban Bayramı Arefesi (kamu çalışanlarına tam gün resmi tatil)
1 Eylül 2017 – Kurban Bayramı 1. gün (tam gün resmi tatil)
2 Eylül 2017 – Kurban Bayramı 2. gün (tam gün resmi tatil)
3 Eylül 2017 – Kurban Bayramı 3. gün (tam gün resmi tatil)
4 Eylül 2017 – Kurban Bayramı 4. Gün (tam gün resmi tatil)

KURBAN BAYRAMI ÖZEL SEKTÖR İÇİN KAÇ GÜN TATİL OLACAK? ÖZEL SEKTÖR 10 GÜN TATİL OLACAK MI?

Kurban bayramı özel sektör için 10 gün olmayacak. Özel sektör çalışanları idari izin tatilinden yararlanamayacak. İdari izin tatilinden sadece 657 sayılı kanuna tabii devlet memurlarını kapsayacak.

10 günlük idari izin tatilinden yalnızca kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışanlar (memurlar, devlet dairelerinde, kurumlarında çalışanlar) yararlanabilecek.

Sadece memurlar değil, devlet sanatçıları, belediye görevlileri, devlet sahne sanatçıları da bu kapsamda 10 günlük idari izin kurban bayramı tatilinden faydalanabilirler.

Kurban bayramı özel sektör için sadece 1-2-3 ve 4 Eylül tarihlerinde resmi tatil ilan edilecek. Özel sektör çalışanları için 10 günlük idari izin tatili geçerli olmayacak.

Ancak, özel sektör için Arefe günü yarım gün veya tam gün tatil olabileceği konusu duruma göre değişiklik gösterebilir.

YILLIK İZİNDE NELER DEĞİŞTİ?

Geçen yılın nisan ayında yıllık izin kanununda yapılan değişiklikle çalışanlara bazı haklar tanındı. Bunların başında, yıllık izin sürelerinin 10 günü aşan kısmının çalışan tarafından istenildiği kadar bölünebileceği geliyor. Peki, izin hakkı nasıl elde ediliyor? Çalışan, işe başladığı tarihten itibaren bir yıl çalışmış olmak kaydıyla yıllık izin hakkı da doğuyor. Örneğin, 2016’nın eylül ayında işe başlanmışsanız, 2017’nin eylül ayında artık yıllık izin hakkını da elde etmiş oluyorsunuz. Yine geçen yıl yapılan değişiklikle, hafta tatili, dini ve milli bayramlar yıllık izin süresinde sayılmıyor. Yıllık ücretli izin süreleri ise çalışma süresine göre değişiyor. Çalışma süresi 1 yıldan 5 yıla kadar (5. yıl dahil) olanların izin süresi 14 gün. 5 yıldan fazla, 15 yıldan az çalışma süresi olanların izin süresi 20 gün. 15 yıl ve daha fazla çalışanlar 26 gün izin kullanabiliyor.

CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN’DAN KURBAN BAYRAMI AÇIKLAMASI

Cuma namazı çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kurban Bayramı tatili hakıkında konuştu. Erdoğan ‘Turizm açısından isabetli olur’ dedi.

“Durum müsaitse turizm açısından isabetli olur. Antalya bugün itibariyle yüzde 80 doluluk oranını yakalamış durumda. Hükümet 10 günü programına aldı, çalışıyor. Salı günü bakanlar kurulumuz var, hayırlı bir adım olur diye düşünüyorum.”

BAŞBAKAN BİNALİ YILDIRIM’DAN BAYRAM TATİLİ AÇIKLAMASI

Başbakan Binali Yıldırım, Ankara’da cuma namazı çıkışı gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım’a sorulan ilk soru Kurban Bayramı tatilinin kaç gün olacağıydı. Gazetecilerin sorularına gülerek yanıt veren Yıldırım, “Bayram tatili ile ilgili kararı salı günü Bakanlar Kurulu’nda alacağız” dedi.

Yıldırım şöyle konuştu:

“Her iki alternatif de değerlendirilecek. Toplumun bir kesimi çalışmaya devamm edelim diyor, bir kısmı tatili uzatalım diyor. Her ikisinin artısı eksisi düşünülecek salı günü Bakanlar Kurulu’nda karar verilecek.”

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI NUMAN KURTULMUŞ’UN AÇIKLAMASI:

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, kurban bayramı tatili hakkında henüz herhangi bir kararın belli olmadığını ifade etti.

Habertürk TV’de konuşan Kurtulmuş ayrıca, “belli olmadan herhangi bir şey söylemek, ümit vermek doğru olmaz” dedi.

İHTİMALLER NELER?

Özellikle tatil merkezlerinin merakla beklediği tatil uzatma ve birleştirme kararı bu yıl uzun soluklu olmasa da, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın resmi tatil olması, arefe gününün tam gün ilan edilebilmesi konusunu gündeme taşıdı. Bu gelişmeyle birlikte toplam tatil süresi 6 güne çıkabilir. Diğer bir ihtimalle de 28-29 Ağustos tarihlerinin resmi veya idari tatil ilan edilmesi, tatilin 10 güne çıkmasını mümkün kılabilir.

TATİLE DEĞİL ÇALIŞMAYA İHTİYAÇ VAR

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Kurban Bayramı tatiliyle ilgili açıklama yaptı.

Bakan Zeybekci, “Türkiye olarak tatilden daha çok çalışmaya ve üretmeye ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Bununla ilgili alınacak kararlara da saygı duyuyorum.” diye konuştu.

KURBAN BAYRAMI’NIN ÖNEMİ 

Müslümanlar tarafından Hicri Takvime göre Zilhicce ayının onuncu gününden itibaren dört gün boyunca kutlanan bir dini bayram. Zilhicce ayının onuncu, on birinci ve on ikinci günlerine ‘Eyyâm-ı nahr’ (Kesme günleri) ve bir önceki gün olan Zilhicce ayının dokuzuncu gününe Arife denir. Kurban Bayramı, aynı zamanda İslam âleminin her yıl Mekke’de hac farizasını ifa ettikleri vakittir. Kurban Bayramı, nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan birçok ülkede dinî bayram olmasının yanı sıra resmî tatil ilan edilir. Ramazan Bayramı ile beraber İslam dinindeki en önemli iki bayramdan biridir. Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Kurban Bayramı her sene 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık 33 senede bir bayramı aynı tarihlere tekabül eder.
 
KİMLER KURBAN KESEBİLİR?
 
Kurban kesmek, âkil, baliğ (akıllı, ergen), dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip ve mukim olan bir Müslüman’ın yerine getireceği mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr. altın veya bunun değerinde para veya eşyaya sahip olan kişi dinen zengindir. Dolayısıyla bu kişi Allah’ın kendisine bahşetmiş olduğu nimetlere şükran ifadesi ve Allah yolunda fedakârlığın nişanesi olarak kurban kesmelidir.

2017 KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR?

Hayvancılık sektöründe ithalatta gümrük vergisinin düşürülmesi, dişi düve kesiminin yasaklanması ve et fiyatları tartışmasıyla birlikte, kurban bayramı öncesi kurbanlık fiyatları merak konusu oldu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, dişi düve kesimine yasak getirildiğini ve kurbanlık olarak sevkine izin verilmeyeceğini açıkladı.

Piyasada kuzu bulunamadığını dile getiren Kırlıoğlu, bu yıl kurbanlık fiyatlarının yüksek olacağını belirtti. Geçen yıla göre artış olacağını savunan Kırlıoğlu, “İnsanlar yetiştirdikleri hayvanları kurbanda pahalı olacak diye şimdi satmıyor. Fiyatlar yükselecek. Fiyatlar kurbanda cep yakacak. Eğer dışarıdan hayvan bulup kurban zamanı getirmezse fiyatlar artacak. Küçükbaş kurbanlıklar bu yıl 1000 liranın üzerine kesin çıkar, kesinlikle altında bulunmaz. Şu anda bile küçükbaş hayvanlar 750-800 liraya mal oluyor. Büyükbaş kurbanlıklar ise 18 bin liraya kadar çıkabilir” dedi.

KURBAN’DA KESİLEBİLECEK HAYVANLAR

Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir. Bu da, deve 5; sığır ve manda 2; koyun ve keçi 1 yaşını doldurunca gerçekleşir. Bunun yanında, 6 ayını tamamlayan koyun, bir yaşını doldurmuş  gibi gösterişli olması halinde kurban edilebilir.  Kurban edilecek hayvanın, sağlıklı, azaları tam ve besili olması, hem ibadet açısından, hem de sağlık bakımından önem arz eder. Bu nedenle, kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün, bir veya iki gözü kör, boynuzları kırık, dili, kuyruğu, kulakları ve memesi kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökük hayvanlardan kurban olmaz. Ancak, hayvanın doğuştan boynuzsuz olması, şaşı, topal, hafif hasta, bir kulağı delik veya yırtılmış olması, kurban edilmesine mani teşkil etmez. 

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ