15 Temmuz’da Taksim’i işgal davasında 7. celse başladı

FETÖ’nün darbe girişimi sırasında Taksim Meydanı’nın kontrol altına alınmaya çalışılması ve bu sırada çıkan olaylarda 39 kişinin yaralanmasıyla ilgili 11’i tutuklu 4’ü firari 99 sanığın yargılandığı davanın 7’nci duruşması başladı.

15 Temmuz’da Taksim’i işgal davasında 7. celse başladı

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki darbe girişiminde, Taksim Meydanı’nın işgali sırasında 39 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olaylara ilişkin 11’i tutuklu, 4’ü firari 99 sanığın yargılandığı davanın 7’nci duruşması başladı.

İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesince, Silivri Ceza İnfaz Kurumları karşısındaki binada görülen duruşmaya, 11 tutuklu sanık ile avukatları katıldı.

TBMM adına avukat Levent Bingöl, Milli Savunma Bakanlığını temsilen avukat Gökhan Öztürk ile Başbakanlık avukatı Ahmet Furkan Kayan’ın da hazır bulunduğu duruşmayı, 15 Temmuz gazileri ile bazı vatandaşlar da takip ediyor.

Duruşmada, 15 Temmuz’da vatani görevini yapan ve tutuksuz yargılan erlerin Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi’yle (SEGBİS) ifadeleri alınıyor.

İddianameden

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, 15 Temmuz’da darbeci askerlerce Taksim Meydanı’nın kontrol altına alınmaya çalışılması ve çıkan olaylarda 39 kişinin yaralanmasına ilişkin hazırlanan 226 sayfalık iddianamede, 11’i tutuklu 99 sanık bulunuyor.Yargılanan 99 sanığın, ”Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme, anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etme, TBMM’yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme” suçlarından üçer kez ağırlaştırılmış müebbet ve ”silahlı terör örgütüne üye olma” suçundan, 5 yıldan 15’er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Genelkurmay çatı davasında ara karar verildi

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Karargahı’nda yaşanan eylemlere ilişkin, aralarında sözde Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin de yer aldığı 221 sanığın yargılandığı davada ara kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluklarının devamına karar vererek duruşmayı 31 Ekim’e erteledi.Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü’ndeki salonda görülen duruşmaya tutuklu ve tutuksuz sanıklar, müştekiler ve tarafların avukatları katıldı.Mahkeme, duruşmanın 20. celsesinde bazı sanık savunmalarının ardından, ara karar için duruşma savcısı Aytekin Cenikli’nin mütalaasını sordu.Mütalaanın ardından duruşmaya yarım saat ara veren mahkeme, ara kararını açıkladı.Mahkeme Başkanı Oğuz Dik, aralarında FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in de olduğu firari sanıkların yakalama kararının infazının beklenilmesi, sanık Ali Emre Eral’ın beyanlarında “cemaat abisi” dediği kişiler hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına, sanık Baki Kavun’un avukatı hakkında iddianameyi hazırlayan savcılara “hakaretamiz cümleler kullandığı” gerekçesiyle suç duyurusunda bulunulmasına, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin de devamına karar verildiğini açıkladı.Duruşma, 30 Ekim’e ertelendiAnkara 17. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dik, başka davalardan tutuklu sanıklar Akın Öztürk, Ali Yazıcı, Ömer Faruk Harmancık, Kubilay Selçuk, Hakan Evrim, Özkan Aydoğdu, Gökhan Şahin Sönmezateş, Ünsal Coşkun, Ali Osman Gürcan, Ahmet Özçetin, Ahmet Bican Kırker, Bilal Akyüz, Erhan Caha, Ertuğrul Terzi, Halil Gül, Mehmet Şahin, Muhsin Kutsi Barış, Murat Aygün, Murat Koçyiğit, Mustafa Barış Avıalan, Muzaffer Düzenli, Osman Ünlü ve Savaş Kabaklı’nın bu dosyadan da tutuklanmasına hükmettiklerini beyan ederek, duruşmayı 30 Ekim’e erteledi.

İstanbul’daki darbe davalarında ilk karar: 1 tutuklama 23 beraat

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında İstanbul Valiliğini işgal eden askerlere yardıma gitmeye çalışan 1’i tutuklu 24 sanığın yargılandığı davada mahkeme, tutuklu sanık Astsubay Yusuf Yıldız’ın “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına hükmetti. İstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, tutuklu sanık Yusuf Yıldız ve sanık avukatları ile TBMM ve Başbakanlık avukatları katıldı.Duruşmada TBMM adına katılma talebinde bulunan avukat Faik Işık, darbe girişimi sırasında meclisin de bombalandığını anlatarak, sanığa sadece anayasa düzen değiştirmeye teşebbüs etmek suçundan değil, TCK’nın 311. maddesinde yer alan “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya Türkiye Büyük Millet Meclisinin görevlerini kısmen veya tamamen yapmasını engellemek” suçundan da ceza verilmesi gerektiğini söyledi.Mahkeme heyeti, verdiği ara kararında TBMM’nin katılma talebini kabul etti.Sanık avukatı da söz alarak, müvekkilinin alt rütbede bir asker olduğunu ve bu nedenle kendisine verilen emir doğrultusunda hareket ettiğini savunarak, müvekillinin herhangi bir örgüte üye olmadığını öne sürdü.Yıldız’ın olay gecesi silah kullanmadığını iddia eden sanık avukatı, müvekkilinin beraatini istedi.Son sözü sorulan sanık Yusuf Yıldız, 15 Temmuz’da mesai bitimine müteakip evine gitmeyi beklerken şu anda vatan haini olarak mahkeme karşısında olduğunu belirterek, “FETÖ’cü değilim. Darbeyi destekleyen bir tavrım ve fiilim olmadı. Darbe toplantısına katılmadım, beraatimi talep ediyorum” dedi.KararDuruşmada verilen kısa bir aranın ardında hükmü açıklayan mahkeme, tutuklu sanık astsubay Yusuf Yıldız’ın “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs'” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmesini karara bağladı.Mahkeme, sanığın atılı suç nedeniyle bir pişmanlığının bulunmayışı ve verilen hapis cezasının geleceği üzerindeki olası etkisi nazara alınarak Yıldız hakkında indirim maddelerinin uygulanmasına gerek yer olmadığını karar verdi.Sanık hakkında her ne kadar “TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs” ve “Türkiye Cumhuriyeti hükümütini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından cezalandırılması istemiyle dava açılmış ise de sanığın söz konusu kurumlara karşı bir eyleminin olmadığı kanaatine varan mahkeme heyeti, sanığa bu suçtan ceza verilmesine yer olmadığını karara bağladı.Mahkeme heyeti, sanığa yöneltilen “FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyesi olmak” suçundan ceza verilmesine yer olmadığına hükmetti.Erlere beraatİstanbul 24. Ağır Ceza Mahkemesi, olay tarihinde er olarak görev yapan diğer 23 sanığın ise suç işleme kasıtlarının olmaması nedeniyle tüm suçlardan beraatini kararlaştırdı.Söz konusu karar, FETÖ’nün İstanbul’daki darbe girişimine ilişkin açılan davalarda verilen ilk karar oldu.İstanbul’daki darbe davalarında ilk mütalaa açıklandıVideo: İstanbul Valiliği’nin işgali güvenlik kamerasında

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ