12 Hayvanlı Türk Takvimi nedir? 12 Hayvanlı Türk Takvimini kullanan devletler hangileridir?

Tarihte farklı nedenlere bağlı olarak çeşitli takvimler kullanan Türkler, Kaşgarlı Mahmut’un naklettiğine göre savaş tarihlerini belirlemek için 12 Hayvanlı Türk Takvimini oluşturmuşlarıdır. Türklerin tarihte kullandığı ilk takvim olan 12 Hayvanlı Türk Takvimi, güneş in hareketleri dikkate alınarak hazırlanan bir takvimdir. İşte 12 Hayvanlı Türk Takviminde yıllara göre hayvan isimleri…

12 Hayvanlı Türk Takvimi nedir? 12 Hayvanlı Türk Takvimini kullanan devletler hangileridir?

Türkler tarih boyunca farklı nedenlerden dolayı farklı takvimler kullanmışlardır. Türklerin tarihte kullandıkları ilk takvim ise 12 Hayvanlı Türk Takvimi olarak bilinmektedir. Takvim, Hun, Göktürk, Uygur, Tuna Bulgarları ve İtil Bulgarları tarafında kullanılmıştır. Güneş Yılı esas alınarak hazırlanan 12 Hayvanlı Türk Takvimi, 12 aydan oluşmaktadır. Ay isimleri, birinci ay, ikinci ay, üçüncü ay… şeklinde belirlenirken her yıl bir hayvanla ifade edilmektedir. 

12 HAYVANLI TÜRK TAKVİMİ ÖZELLİKLERİ

Türklerde yılbaşı baharın başlangıcı olan Nevruz yılbaşı olarak belirlenmiştir. Güneşe göre hazırlanan takvim, modern takvimlerde olduğu gibi gece yarısı başlamaktadır. 1 gün 24 saatten meydana gelir ve gün, 12 eşit parçaya bölünür. Her bir yıla farklı hayvan isimleri verilen takvimde 12 yılın 5 kere tekrarlanması hadisesine ‘çağ atlanmış’ sayılırdı. 12 Hayvanlı Türk Takvimi, Türk Hakanlarından birisi geçmişte yaşanan bir savaşın hangi yılda yapıldığı öğrenmek ister ve yıl konusunda kesin ir bilgiye ulaşılmaz ve bir anlaşma sağlanmaz. Bunun üzerine Hakan, kurultay düzenler ve yeni bir takvim düzenlemesi üzerine ortaya çıkar. 

12 HAYVANLI TÜRK TAKVİMİ SIRASIYLA YILLARA VERİLEN HAYVAN İSİMLERİ

1. Yıl: Sıçan

2. Yıl: Sığır

3. Yıl: Pars

4. Yıl: Tavşan

5. Yıl: Timsah

6. Yıl: Yılan

7. Yıl: At

8. Yıl: Koyun

9. Yıl: Maymun

10. Yıl: Tavuk 

11. Yıl Köpek

12. Yıl: Domuz

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ