1000 TL doğalgaz yardımından kimler yararlanacak? Özel sektör çalışanları doğalgaz yardımına nasıl başvuru yapılır?

Çalışanları sevindirecek bin TL’lik doğalgaz yardımı yürürlüğe girdi. Çalışanlara ısınma yardımı olarak 1000 liralık ek ödeme yapılacağı duyuruldu. Bu olay sonrasında internette araştırmalar başladı. Peki 1000 TL doğalgaz yardımından kimler yararlanacak? Özel sektör çalışanları doğalgaz yardımına nasıl başvuru yapılır?

1000 TL doğalgaz yardımından kimler yararlanacak? Özel sektör çalışanları doğalgaz yardımına nasıl başvuru yapılır?

Herkesin dört gözle beklediği doğalgaz yardımı duyurusu yapıldı. Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren karar sonrasında detaylar merak edilmeye başladı. Peki 1000 TL doğalgaz yardımından kimler yararlanacak? Özel sektör çalışanları doğalgaz yardımına nasıl başvuru yapılır?

1000 TL DOĞALGAZ YARDIMINDAN KİMLER FAYDALANABİLİYOR?

Özel sektör işverenleri çalışanlarına doğalgaz, elektrik ve ısınma giderleri için ödeme yapacak. Yapılacak ödemedeki vergi ve SGK istisnalarındaki şartlar şöyle olacak:
Ayda toplam 1.000 TL’yi geçmeyen ödemeler istisna kapsamına girmektedir. İşverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve ısınma giderleri için 1000 TL’ye kadar yapılan ödemeler ödemelerin istisna kapsamında bulunuyor.

Bin TL’yi aşan kısım ise gelir vergisi ve SGK primine tabi olacak. Bu ödemelerin çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ek olarak gerçekleştirilecek. Bu istisnadan yararlanabilmek için, yapılacak söz konusu ödemelerin mutlak suretle çalışanların mevcut ücretlerine/prime esas kazançlarına ek olarak gerçekleştirilecek.
Çalışanların ücretinde bir artış olmadan ücret kalemlerinin adı değiştirilerek, bu istisnalardan yararlanılması mümkün olmuyor.

1000 TL’lik ödemeler  9 Kasım 2022 – 30 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılacak gerçekleştirilecek.

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI DOĞALGAZ YARDIMINA NASIL BAŞVURU YAPACAK?

Resmi Gazete’de yayınlanan doğalgaz ve ısınma yardımı için detaylar belli oldu. Özel sektör çalışanları için yapılan düzenlemeyle hazine, asgari ücretlinin ve çalışanların maaşlarından kesilen 178,4 TL gelir vergisini ve SGK priminden kesilen 454,6 TL’yi almayacak. Toplam 633 TL tutarındaki bu rakam, çalışanın maaşına eklenebilecek.

Bunun dışında işverenler, çalışanlara daha önce vergi ve SGK primi ödeyerek yaptıkları bu ödemelerin aylık 1.000 TL’ye kadar olan kısmı için artık vergi ve SGK primi ödemesi yapmayacak. Kısacası işveren bu parayı, (yani 1000 TL’yi) 2023 yılı haziran ayına kadar işçinin maaşına ekleyebilecek.

BÜTÜN ÖZEL SEKTÖR BU YARDIMDAN YARARLANAMAYACAK

Yapılacak bu ödemeler işverenler için zorunlu olmayıp tamamen isteğe bağlı olarak yapılacak. Bu sebeple tüm özel sektör çalışanları bu yardımdan faydalanamayacak.
İşverenler, çalışanlara daha önce vergi ve SGK primi ödeyerek yaptıkları bu ödemelerin aylık 1.000 TL’ye kadar olan kısmı için artık vergi ve SGK primi ödemesi yapmayacak. Çalışan sayısına göre yararlanılan vergi ve prim istisnası tutarı da artıyor. Bu ödemeleri yapan işverenler için önemli bir kazanç olacak.

Bu istisna olmasaydı, bir asgari ücretlide işverenler net bin TL’ye kadar yapacakları söz konusu ödemeler nedeniyle 178,4 TL gelir vergisi ve 454,6 TL SGK primi fazladan ödeme yapmaları gerekecekti. İstisna nedeniyle bir asgari ücretlide toplam kazançları 633 TL olmaktadır.

Çalışanların ücretleri, söz konusu istisna nedeniyle en az 1.000 TL artış gösterecek.
Bunun dışında, personele nakit olarak ödenen yemek bedelleri de gelir vergisinden istisna edildi.

BAŞVURU ŞARTLARI NELER?

9 Kasım 2022 ve 30 Haziran 2023 tarihleri arasında yapılan söz konusu ödemeler için bu istisna uygulanabilecek. Bu ödemeler; elektrik, doğal gaz ve ısınma giderleri için yapılacak.

İstisna uygulanabilmesi için yapılacak ödemenin, işverenler tarafından çalışanlara elektrik, doğal gaz ve diğer ısınma giderlerine karşılık olarak yapması gerekiyor.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ