1 kilo altına 15 çeyrek

Hazine, altın tahvili ve ihracıyla ilgili rehber hazırladı.Yastık altında ya da banka kasalarında tutulan altınlara yıllık yüzde 2,4 ek getiri verilecek. 

1 kilo altına 15 çeyrek

Hazine, altın tahvili ve ihracıyla ilgili rehber hazırladı.Yastık altında ya da banka kasalarında tutulan altınlara yıllık yüzde 2,4 ek getiri verilecek. 

Hazine Müsteşarlığı’nca hazırlanan rehberde, 2 bin 200 ton olduğu tahmin edilen yastık altındaki altının ekonomiye kazandırılması hedeflenen program kapsamında, yatırımcıların sıkça sorduğu 32 soru ve yanıtlarına yer verildi. Buna göre, ihraç kapsamında külçe altınlar, Cumhuriyet/Darphane altınları (çeyrek, yarım, tam, Ata lira gibi) ile gerekli şartları sağlayan 22 ayar ve 24 ayar altınlar kabul edilecek.

YÜZDE 2.40 DEĞERLENECEK 

22 ayar bilezik, kolye gibi takılar gerekli şartları sağlaması durumunda kabul edilebilecek olup üzerinde değerli ya da değersiz taş bulunan takı ve Reşat altınlar kapsam dışında tutulacak. Altınlar çalınma, kaybolma riski ve saklama masrafı olmaksızın devlet güvencesinde 1 kilogramlık külçelere dönüştürülerek saklanacak. Yastık altında ya da banka kasalarında hiçbir getiri olmaksızın tutulan altınlara 6 ayda bir yüzde 1,20 (yıllık yüzde 2,40) ek getiri verilecek. Altın tahvili veya altına dayalı kira sertifikasından elde edilecek getirilerden stopaj vergisi alınmayacak. 

BAŞVURULAR ZİRAAT BANKASI'NA 

İhraçlar, Hazine Müsteşarlığınca aracı banka olarak belirlenen Ziraat Bankası şubeleri aracılığıyla ülke genelinde etap etap gerçekleştirilecek. Bu nedenle talep toplama dönemlerinde, www.hazine.gov.tr ve www.ziraat.com.tr adreslerinde duyurulan Ziraat Bankası şubelerine başvuru yapılması gerekecek. Talep toplama dönemleri dışında Bankadan senet alınamayacak. Yatırımcılar diledikleri zaman tahvil veya kira sertifikalarını Ziraat Bankasına satarak ihtiyaç duyduğu nakde ulaşabilecek, vade sonunda rafineri tarafından üretilen “1 kilogramlık 995/1000 saflıkta külçe altın” veya Darphane tarafından üretilen “çeyreklik cumhuriyet ziynet altını” alma hakkına sahip olacak. 

KAYIP  YAŞANMAYACAK 

Altınlar hiçbir iskontoya tabi tutulmaksızın saflığı oranında bire bir olarak kabul edilecek. Bu aşamada yatırımcılar herhangi bir kayba uğramayacak. Altınlar saflığı oranında bire bir olarak kabul edildiğinden eski ve yeni tarihli altınlar arasında bir fark olmayacak. Fiziki altınlardaki saflık belirlenirken sadece teslim alınan 22 ve 24 ayar altının (takının) içindeki altın miktarı göz önünde bulundurulacak. 

NASIL SATILACAK? 

Yatırımcılar sahip oldukları tahvil veya kira sertifikalarını işlemiş getirisiyle istedikleri zaman Ziraat Bankasına satabilecek ve Türk lirası karşılığını alabilecek. Hesaplardaki senetler tek seferde en az bin adet (1 gram) olacak şekilde satılabilecek. Hesaplarda bin adetten az senet kalması durumunda az kalan kısım tek seferde Ziraat Bankasına satılabilecek. 

VATANDAŞ HÜCUM ETTİ

Altın toplama işlemlerinin 81 ilde, 245 ilçede ve aracı tek banka olarak Ziraat Bankası’nın 331 şubesinde tüm hızıyla sürdüğünü belirten Hazine Yönetimi ve Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Bilgehan Kuru “İlk rakamlar, ilginin olduğunu göstermektedir. Katılımın, hızlanarak artmasını bekliyoruz. Bu konunun, bir kaynak ihtiyacından çok, Hazine’nin borçlanma araçlarını çeşitlendirmesi, bundan belki daha da önemli olarak da ekonomik faaliyet içinde yer almayan ‘tasarrufların’ altın sahibine daha fazla saklama güvencesi sağlayarak ekonomiye dahil edilmesi şeklinde anlaşılması gerekir” dedi. 

KAYNAK : gunes.com

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ