06.05.17 Emekli son dakika zam haberleri! Çifte zam geliyor…

2017 emekliye son dakika zam haberleri gelmeye başladı. Milyonlarca emeklinin gözü enflasyon farkından doğan yeni zam haberlerinde…

06.05.17 Emekli son dakika zam haberleri! Çifte zam geliyor…

Emekli maaşlarına zam gelecek mi? 2017 yılı itibariyle milyonlarca emekli özü enflasyon farkından doğan yeni zamlara çevilrdi. Emeklilerin maaşı ne kadar olacak ve kaç TL zam gelecek? Haziran, Temmuz ve Ağustos ayı itibariyle emekli zamları en çok konuşulanları listesine girecek. Hem SSK hem Bağ-Kur hem de memur emeklilerinin maaşı değişecek. 06 Mayıs cumartesi günü itibariyle gelen son dakika emekli zam haberleri herkesi heyecanlandırdı…

ENFLASYON FARKI NE KADAR OLACAK?

11.5 milyon emeklinin maaşı Temmuz’da değişecek. Zam oranında enflasyon belirleyici olacak. İlk 4 aylık enflasyon verileri, zam oranı için ipuçlarını verdi. Şimdiden memur emeklisine yüzde 4’lük zamma ilaveten yüzde 2.71’lik enflasyon farkı göründü. SSK ve Bağ-Kur emeklileri için ise yüzde 5.71’lik zam ortaya çıktı. Mayıs ve Haziran enflasyonuna göre zam oranları artacak ya da düşecek. Emekliler, kesin zam oranını 3 Temmuz’da öğrenecek. SSK ve Bağ-Kur emeklileri her yılın Ocak ve Temmuz aylarında bir önceki 6 aylık dönemde gerçekleşen enflasyon kadar zam alıyor. Temmuz zammını da bu yılın ilk 6 aylık döneminde gerçekleşen enflasyon belirleyecek. Bunun 4 aylık dönemindeki enflasyon yüzde 5.71 çıktı. 2 aylık enflasyon verisinin daha eklenmesiyle kesin zam oranı ortaya çıkacak.

Hesaplama nasıl olacak?

Yüzde 5.71 zam ile en düşük maaş; 2000’den önce emekli olan SSK’lılarda bin 402 liradan bin 482 liraya, 2000’den sonra emekli olan SSK’lılarda 836 liradan 883 liraya, Bağ- Kur esnaf emeklilerinde bin 218 liradan bin 287 liraya, Bağ-Kur tarım emeklilerinde 950 liradan bin 5 liraya yükselecek. Halen bin 500 lira alan emeklinin maaşı 85 lira artışla bin 585 liraya, 2 bin lira alanın maaşı 114 lira artışla 2 bin 114 liraya çıkacak.

En az 1771 TL

Memur emeklileri, Ocak’ta yüzde 3 zam almıştı. Toplu sözleşmeye göre Temmuz’da ise memur emeklilerine yüzde 4 zam ve ayrıca ilk 6 aylık dönemde enflasyon yüzde 3’ü aşarsa fark verilecek. Ocak-Nisan enflasyonunun yüzde 5.71 olarak gerçekleşmesiyle, memur emeklilerinin Temmuz’da enflasyon farkı alacağı ortaya çıktı. Oluşan enflasyon farkı yüzde 2.71… Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon verilerine göre fark azalacak ya da artacak. Mevcut rakama göre, en düşük memur emeklisi aylığı yüzde 2.71 enflasyon farkı ve yüzde 4 zam ile bin 658 liradan bin 771 liraya çıkacak.

EMEKLİYE TOPLU SÖZLEŞME ZAMMI!

Milyonlarca memur ve memur emeklisi için Temmuz ve Ağustos kilit tarihler olacak. Temmuz’da çifte zam almayı bekleyen memurlar ve memur emeklileri, Ağustos’ta da 2018 ve 2019 zamlarını öğrenecek. Ağustos’ta kurulacak toplu sözleşme masasında, hükümet yetkilileri ve memur sendikaları hem 2 yıllık zam oranlarını hem de sosyal ve mali haklarda yapılacak iyileştirmeleri ele alacak. 2 yıllık dönem için 4 ayrı zam oranı tespit edilecek. Memur sendikalarının her 6 aylık dönem için talep edeceği zam oranının tabanının yüzde 5’ten başlayacağı belirtiliyor. Hükümet yetkilileri de toplu sözleşme masasına tekliflerini sunacak ve pazarlıklar sonucu zam oranları kararlaştırılacak.

Toplu sözleşme taleplerine ilişkin açıklamalarda bulunan Memur- Sen Başkanı Ali Yalçın, “2018 ve 2019 yıllarında kamu görevlilerinin yararlanacağı mali ve sosyal haklar için, zam oranlarının belirlenmesi, kadro sorununun çözülmesi için masaya oturacağız. Enflasyona karşı koruyan değil, enflasyonun üstünde konuşlanan, gerçekleşen enflasyon ile tahmini enflasyon verileri arasındaki makası kapatacak, erime riski oluşturmayan oran teklifleriyle masada olacağız” dedi..

EMEKLİLER İÇİN ÜÇ ÖNEMLİ FIRSAT

Prim günü eksiği nedeniyle emekli olamayanlara yeni fırsatlar için düğmeye basıldı. 3 fırsat masada. Stajyerlik döneminin sigortalılık süresine eklenmesi ve emeklilik yaşını tamamlayan ancak prim eksiği olan SSK’lılara toplu ödeme hakkı verilmesi gibi çalışmalar gündemde. Ayrıca 2008’den önce oda ve vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur’u yapılmayanlar için de formül aranıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı, geçtiğimiz günlerde bu konudaki çalışmanın sürdüğünü söylemişti. Prim eksiği nedeniyle emekli olamayanlara toplu ödeme imkanında, belli bir süre hizmet şartı aranması üzerinde duruluyor. Bu konuların önmüzdeki günlerde çözülmesi bekleniyor.

EMEKLİYE UCUZ EV FIRSATI

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ), emeklileri ev sahibi yapmak için seferber oldu. Bunun için ‘talep projeleri’ ve ‘sosyal konut projelerinden yüzde 25 kontenjan ayrılması’ şeklindeki iki ayrı yöntem uygulayan TOKİ, bu yıl çok sayıda emekliyi ayda ortalama 300 lira taksitle ev sahibi yapmayı hedefliyor. TOKİ, 2017’de inşa edeceği 65 bin sosyal konuttan emeklilere yüzde 25 kontenjan ayıracak. Böylece bu yıl 16 bin 250 emekli kira öder gibi ev sahibi olma imkanı yakalayacak. Projeler hayata geçirildikçe başvurular alınacak. Eğer projelerde başvuru sayısı konut sayısını aşarsa kura çekilecek. Emeklilere kurada çifte şans sunulacak. Kura sonucu emekli kategorisinden hak sahibi olamayanlar, diğer alıcılar kategorisindeki başvuru sahipleri ile birlikte tekrar kuraya tabi tutulacak.

Nasıl başvuruluyor?

TOKİ, bu yıl emeklilere konut yapılması ile ilgili valiliklerden gelen talepler doğrultusunda da projeler gerçekleştirmeye devam edecek. TOKİ, ev sahibi olmak isteyen emeklilere duyuruları internet sitesinden yapıyor. www. toki.gov.tr adresindeki ‘Emeklilere Özel’ bölümünü tıklayanlar, buradan projeleri ve başvuru tarihlerini görebiliyor. Başvuru ve satış işlemleri Ziraat Bankası ve Halk Bankası aracılığı ile yürütülüyor. Başvuru esnasında emekli kimlik kartı veya emekli olduğuna ilişkin belgenin ibraz edilmesi yeterli oluyor. TOKİ’nin başvurularında dernek üyeliği şartı bulunmuyor…

ANNEYE ERKEN EMEKLİLİK

Annelerin gündeminde erken emeklilik var. Kadınlara sigortalı olmadan önce yaptığı doğumlar için de borçlanma imkanı gündemde. Böyle bir düzenleme ile kadınlar; sigortalı olmadan önceki doğumları borçlanabilecek, yaş şartını geriye çekerek erken emekli olabilecek. Geçmiş uygulamada, SSK’lılar sigortalı olduktan sonra yaptıkları doğumlar için 2 çocuğa kadar borçlanma yapılabiliyordu. Çıkarılan yasayla borçlanma imkanı genişletildi. Bağ-Kur’lulara ve memurlara da doğum borçlanması imkanı sağlandı. Borçlanma yapılabilecek çocuk sayısı da 3’e çıkarıldı. 3 çocuk için doğum borçlanması, anneye 6 yıl prim kazandırıyor. Ancak bu uygulama, sigortalı olduktan sonra yapılan doğumları kapsadığı için yaşı geriye çekmiyor. Anneler, sigortalı olmadan önceki doğumlar için borçlanma imkanı istiyor. Esnaf annelerin beklentisini, Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken gündeme taşıdı. Palandöken, “Beklentimiz, esnafın sigortalı oldukları tarihten önce yaptıkları doğumlarının da borçlanma kapsamına alınmasıdır” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kadın çalışanların her ne şekilde olursa olsun gece vardiyasında 7.5 saatten fazla çalıştırılamayacaklarını belirtti. Bir soru önergesini yanıtlayan Müezzinoğlu, işverenlerin, postalar halinde işçi çalıştırılarak yürütülen işlerde, her postada çalışan işçilerin ad ve soyadlarını kapsayan listeler ile bu işçiler için işe başlamadan önce alınan periyodik sağlık raporlarının bir nüshasını ilgili çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerine vermekle yükümlü olduğunu ifade etti..

KAYNAK : Haber7

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ