Müzekartta yeni uygulama

Tarih, sanat ve kültür meraklılarına birçok avantaj sunan Müzekart uygulamasından artık akademisyenler de indirimli olarak faydalanabilecek.

Müzekartta yeni uygulama

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın, geçen hafta Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç ile üniversitelerin tarih, edebiyat, sanat, kültür ve turizm alanındaki akademik birim yöneticileriyle YÖK’te yaptığı toplantı öncesi ikili görüşmede gündeme gelen “Müzekart” indirimine ilişkin çalışma tamamlandı.

Bakan Avcı’nın talimatıyla hayata geçirilen uygulamayla, tarih, sanat ve kültür meraklılarına birçok avantaj sunan “Müzekart” indiriminden artık öğretmen ve 18 yaş üstü öğrencilerin yanı sıra Yükseköğretim Kurumuna bağlı üniversitelerde görevli öğretim üyeleri de indirimli faydalanabilecek.

İnternetten başvurulabiliyor

Akademisyenler, yüzde 50 indirimli alacakları “Müzekart” ile diledikleri kadar müze ve ören yerini ziyaret ederek, tarihte yolculuğa çıkabilecek.

Müzekart edinmek isteyen akademisyenlerin, fotoğraflı bir kimlik belgesiyle Müzekart satış noktalarına başvurması veya internet üzerinden kartını sipariş etmek üzere “www.muze.gov.tr” ve “www.muzekart.com” adresindeki web sitesini ziyaret etmesi yeterli olacak.

Türkiye’nin en büyük müzesi açılıyor

Adana’da 1907 yılında kurulan ancak, son dönemde atıl durumdaki ‘Milli Mensucat Fabrikası’nın yerine inşa edilen müze kompleksi içinde, Arkeoloji Müzesi, Kent Müzesi, Tarım Müzesi, Sanayi Müzesi, Etnografya Müzesi, Çocuk Müzesi ve Mozaik Müzesi bulunacak. Ayrıca kompleksin içinde kafeterya, fuaye, satış birimleri, sinevizyon alanı ve açık alanı olacak. Türkiye’deki en modern ve geniş müzesi olacak olan komplekste sergileme alanı 36 bin 790 metrekareyi bulacak. Mayıs ayında açılacak Yeni Arkeoloji Müzesi’nde eserlerin teşhiri modern teknoloji kullanılarak yapılacak. Komplekste eserler, ziyaretçilerin geçmişi günümüzde yaşayabileceği şekilde sergilenecek. Tarım Müzesi’nde Adana’nın tarımsal süreci, Sanayi Müzesi’nde ise yine Türkiye’nin ilk sanayi yatırımları sergilenecek. Kent Müzesi’nde, kentin geçmişi aydınlatılacak, Etnografya Müzesi’nde de kentin kültürel birikimi gözler önüne serilecek. Çocuk Müzesi’nde de geçmişten günümüze oyuncaklar sergilenecek. Avrupa Birliği Bakanı Milletvekili Ömer Çelik’in Kültür ve Turizm Bakanlığı yaptığı dönemdeki girişimleriyle çalışmaları başlatılan müzenin, gelecek yıl Mayıs ayında açılması planlanıyor. Kentteki diğer müzelerin yeni müzeye taşınma çalışmaları sürerken, Bakan Ömer Çelik’in, “Yaşayan, yaşatan ve öğreten bir müzecilik anlayışıyla yapılıyor” dedi. İstanbul müze şehri olacak

Mahallenin eskilerini müze yaptı

Tekirdağ’ın Hayrabolu ilçesinde bir muhtar, vatandaşlardan topladığı eski araç, gereç, eşya ve giysilerle mahallesinde “mini müze” oluşturdu.Ataköy Mahallesi Muhtarı Ferit Eskin (62), folklor ögelerini gelecek nesillere aktarmak amacıyla müze oluşturma fikrini çevresindekilerle paylaştı. Desteklerle cesaretlenen Eskin, mahalleliden, sandıklarda, tavan aralarında saklanan “eskileri” toplamaya başladı. Vatandaşlardan kimisi çeyizinden iğne oyalı yazmasını, yamalı bohçasını, kimisi traktör olmadığı dönemde tarlayı sürdüğü öküzün arkasına bağladığı sabanı, orağını verdi. Müze 2 ayda oluştuMuhtarlık binasının yüz metrekarelik alanında 2 ayda oluşturulan müzenin açılışı, mahalleli tarafından törenle gerçekleştirildi. Sergilenen eşya ve ziyaretçi sayısının her geçen gün arttığı müzenin, daha büyük alana taşınması planlanıyor.Muhtar Eskin, yaptığı açıklamada, müzeyi, gelecek nesillere geçmişi anlatmak için imece usulü kurduklarını söyledi.Yeni neslin, zorlukların yaşandığı geçmişteki hayatı çok iyi bilmediğini, müzenin, geçmişle geleceği kıyas için iyi bir örnek oluşturacağını belirten Eskin, “Yeni nesil ne pulluğu biliyor ne kara sabanı. Ne dokuma tezgahları kaldı ne yayık makineleri. Onlar da haklı, bunlar geleceğe taşınmadı, şimdi teknoloji zamanı. Biz de karınca kararınca fikrimin de mahalle sakinlerince benimsenmesi sonrası böyle güzel bir müze oluşturduk.” diye konuştu.Eskin, “Müzede 70 yıllık gelinlikten geçmiş tarım aletlerine, eski kap kacağa kadar ne ararsanız var. Gelenler çok beğeniyor. Çevre illerden duydukça gelenler oluyor. Gurbetçilerimiz yıllık iznini iple çektiklerini söylüyor. Bu da bizi daha şevke getiriyor. Müzemizde 50’ye yakın eşya var, eşyalar gelmeye devam ediyor. Böyle giderse müzeyi büyütmek zorunda kalacağız.” dedi.Paris’te Parfüm Müzesi açıldı Tapınakçıların Ayasofya’daki gizli simgeleri çözüldü İstanbul’da 16 müze açılacak

Dünyanın ilk ve tek canlı tarih müzesi

Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, 30 yılın detaylarla yoğrulan emeği, onbinlerce kilometre katedilerek toplanan binlerce eser, tek tek araştırılarak oluşan yüzlerce hikaye içinde, Türkiye’nin en önemli sanayicilerinden ve aynı zamanda diorama sanatçısı Nejat Çuhadaroğlu ile ekibi tarafından özenle çalışılarak oluşturulan dioramalar ve dünyanın başka hiç bir yerinde eşi benzeri olmayan eserlerden oluşan bir sergiyi ziyaretçileriyle buluşturuyor.Selçuklu’dan Osmanlı’ya, Kurtuluş Savaşı’ndan 1. ve 2. dünya savaşlarına kadar tarihin en büyük savaşları, fetihleri ve kaderleri değiştiren anlar, askeri ekipmanlar, orijinal ve orijinaline sadık kalınarak hazırlanan kıyafetler, bayraklar, alem ve sancaklar, kılıçlar, silahlar, madalya ve nişanlar, tablolar, orijinal fotoğraflar, gravürler, gazete kupürleri ve daha binlerce eserin sergilendiği Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi, Roma İmparatorluğu döneminden 1990-1991 Körfez Savaşı’na kadar olan geniş kapsamlı bir süreci destansı bir anlatımla sergiye taşıyor. NTV’de yer alan habere göre; Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi’nden gelecek eşsiz parçalarla yapılacak bu farklı sergide, tarihsel kesitler yeniden canlandırılarak ziyaretçilere unutulmaz bir deneyim sunulacak. Tarihin sırları, unutulmaz anlar ve farklı hikayeler ile tarih tüm çarpıcılığı ile canlandırılacak.Hisart Canlı Tarih ve Diorama Müzesi Sergisi, Ocak – Mayıs 2017 tarihleri arasında, Anadolu Yakası’nda ilk defa AKS – Akasya Kültür Sanat’ta yer alacak.Bin yıllık tarih küllerinden doğuyor

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ