İslam’la terör biraraya gelmez

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe’de kabul ettiği Almanya Başbakanı Merkel’in DEAŞ’ı tanımlarken kullandığı ‘İslamist terör’ ifadesine tepki gösterdi: İslamist terörist ifadesi Müslümanları üzüyor. Böyle bir ifade kullanılamaz. Çünkü İslam ile terör biraraya gelemez. Bunu lütfen kullanmayalım.

İslam’la terör biraraya gelmez

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Almanya Başbakanı Angela Merkel’i kabul etti. Görüşmenin ardından Erdoğan’ın makamında ikili ortak açıklama yaptı. Erdoğan, Merkel ile ikili ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdiklerini belirterek, askeri, siyasi, ekonomik, ticari tüm ilişkilerle, ulusal ve bölgesel bütün terör olaylarını ele alma, bunları değerlendirme fırsatını bulduklarını aktardı. Görüşmede bölgesel konuları ve ağırlıklı olarak Suriye ve Irak’taki gelişmeleri ele aldıklarına dikkati çeken Erdoğan, şunları söyledi:

TAVİZ VERMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL

“Suriye’de bundan sonra ne gibi adımlar atabiliriz, bunları konuştuk. Mülteci sorununu ele alma imkanımız oldu, bunları ayrıca konuştuk. Tabii terörle mücadelede birlikte neler yapabiliriz, bunları da yine konuşma imkanımız oldu. Özellikle de bu konudaki kararlılığımız zaten Türkiye olarak bellidir, buradan taviz vermemiz mümkün değil. Ama uluslararası terörizmle mücadele sadece bir ülkenin halledebileceği değil, burada uluslararası bir dayanışmanın ve mutabakatın olması söz konusudur.

DAYANIŞMA BÜYÜK ÖNEM ARZEDİYOR

Kaldı ki şu anda Almanya, 3 milyona yakın soydaşımızın yaşadığı bir ülke. Bizim dayanışmamız çok büyük önem arz ediyor. Bu dayanışmayla özellike bölgedeki terörizme, iki NATO ülkesi olmak hasebiyle de koalisyon güçleri içerisindeki Almanya’nın burada bizlerle dayanışması büyük önem arz ediyor. Bu dayanışmamızı, gerek buralarda gerek Ukrayna’da nasıl örneğini verdiysek, bundan sonraki süreçte de vererek devam ettirmemizin gereğine inanıyorum.”

SÖZ KONUSU BİLE OLAMAZ

Erdoğan, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir Alman gazetecinin, Türkiye’deki anayasa değişikliği sürecine ilişkin muhalefetin “Güçlerin dağılımının zarar göreceği” yönünde endişeleri olduğunu hatırlatması üzerine Erdoğan, “En ufak bir hakikat dahi yok. Yasama, yeni sistemde yürütme ve yargı yine var. Yani burada güçler ayrılığı noktasında bunların ‘yok edilmesi’ diye bir şey söz konusu değil. Muhalefetin, şu anda bu konuyla ilgili hedef saptırmaya yönelik attığı adımlardan başka bir şey söz konusu değildir” dedi.

BÖYLE BİR İFADE KULLANILAMAZ

Bir gazetecinin Merkel’e, FETÖ üyelerinin iadesine ilişkin sorusunun ardından konuşan Erdoğan, “Özellikle bir şeyi vurgulamam lazım çünkü halkım da bu konuyu yanlış anlamış olabilir. ‘İslamist terör’ ifadesi biz Müslümanları ciddi manada üzmektedir. Böyle bir ifade kullanılamaz, doğru değildir. Çünkü İslam ile terör biraraya gelemez. Burada biz DEAŞ terör örgütünden dolayı kalkıp ‘İslamist terör’ü kullanırsak, bu üzücü olur. Bunu lütfen kullanmayalım, çünkü kullanıldığı sürece biz bunun karşısında dururuz. Sessiz kalırsak bunu kabul olur, ben şahsen bir Müslüman olarak, asla kabul edemem. Şu anda DEAŞ’a karşı verdiğimiz mücadeleyi veren bir ikinci ülke yok. Herkes işin lafında ama biz ise mücadelede kararlılığımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.

Meclis’i ziyaret eden Merkel, FETÖ’cülerin terörüyle yüzleşti.

FETÖ’cüleri bize verin

Fetullahçı Terör Örgütü’nün Almanya’dan sığınma talep eden üyelerine dikkati çeken Erdoğan, “PKK, PYD,YPG neyse Fetullahçı Terör Örgütü odur. Yani benimülkemde devlete darbe yapacak ve bu darbe yapan eğer kalkıp Almanya’ya kaçıyorsa, Almanya’da barınıyorsa ve bunlara karşı Alman yönetiminin de haklısınız Adalet Bakanları birbirleriyle ilişki kurmak suretiyle belge, bilgi bunlar gönderilebilir. Ama biz ABD’ye de 85 koli belge, bilgi gönderdik hala yargıdan çıkacak kararlar bekleniliyor. Biz aynı zamanda NATO’da beraberiz, iki dost, müttefik ülkeyiz bu konularda çok daha seri kararlar almak suretiyle inanıyorum ki ‘geciken adalet, adalet değildir’ anlayışını biz ters yüz edip bir an önce neticeye varırsak, isabetli olur diye düşünüyorum” dedi.

Bahanesi yargı

Almanya Başbakanı Merkel de “Türkiye’ye darbe teşebbüsünden sonraki ilk ziyaretim. Darbe girişimi süreci sonrası ifade özgürlüğü ve basın, medya özgürlüğünün gerekliliğini işaret ettim. “PKK dahil her türlü terörle mücadelede yakın işbirliği içinde olmamız gerektiğini konuştuk. Mültecileri entegre etmek için Türkiye’nin çabalarını takdir ediyoruz” dedi. Suriye, Irak ve mülteci konularını konuştuklarını belirten Merkel, “Mülteciler hem Türkiye hem AB için çok önemli bir konu. AB’nin vaat ettiği finans desteğinin kısa süre içinde verilmesi gerektiğini ifade ettim” diye konuştu. FETÖ üyelerinin iadesi konusundaki bir soru üzerine Merkel, “Bizim adım ve önlem almamız için elimizde kanıtların olması gerekiyor.

Mahkemeler bu kanıtları değerlendiriyor. Bazı koşullarda iadenin yapılamayacağı şeklinde Almanya’da bazı mahkeme kararları var. Adalet bakanlarımız bundan sonra da bu konularda görüşmeler yapacak. Fakat bağımsız mahkemelerin sonucuna tabii ki saygı duymalıyız. Bizim için özellikle şimdi yanlış gelişmeler olmamalı” sözleriyle, iade konusunda yargının arkasına saklandı. Merkel, DEAŞ’ı tanımlarken kullandığı ‘İslamist terör’ ifadesi için de “İslam ve İslamist kelimeleri arasında bir fark var. Bunun da farkındayız” sözleriyle kendisini savundu.

Merkel’e 6 mesaj

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan’ın kabulünde Merkel’e şu mesajlar verildi

1-PKK, FETÖ ve DHKP-C terör örgütlerinin Almanya’daki faaliyetleri ve yapılanmaları endişe verici. Örgüt faaliyetlerine göz yumulması müttefiklik ilişkisi ile bağdaşmıyor.

2-Özellikle Alman medyasında Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile ilgili gündeme gelen ajanlık ithamı asılsız. DİTİB Alman kanunlarına göre faaliyet gösteren bir kuruluş.

3-Türk-Alman ekonomik ilişkilerinde 2016 yılının ikinci yarısında başlayan iyileşmenin sürdürülmeli.

4-Almanya’da yaşayan Türk vatandaşlarının anayasa referandumunda oy verebilmeleri için gerekli kolaylığın sağlanmalı.

5-Alman makamları tarafından Türkiye’deki basın özgürlüğü ile ilgili yapılan eksik ve yanlı bilgilere dayanan açıklamalar rahatsız edici.

6-Geri kabul anlaşması neticesinde Ege Denizi’ndeki ölümlerin sona erdi. Avrupa Birliği bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirsin.

1.5 yılda 5. ziyaret

Yaklaşık 12 yıldır iktidarda olan Almanya Başbakan Angela Merkel, Türkiye’ye dokuzuncu ziyaretini gerçekleştirdi. Mülteci krizine çözüm arayan Merkel’in son bir buçuk yılda Türkiye’ye beşinci ziyareti. Merkel, 18 Ekim 2015’teki ziyaretinin en önemli gündem maddesi mülteci meselesi oldu. 15-16 Kasım 2015’te Antalya’da düzenlenen G20 zirvesine katılan Merkel, 8 Şubat 2016’da yeniden Türkiye’ye geldi. Merkel, 23 Nisan 2016’da da AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile birlikte mülteci krizini değerlendirmek üzere Gaziantep’e geldi. Merkel, dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu ile birlikte bir mülteci kampını ziyaret etti. Birleşmiş Milletler Dünya İnsani Yardım Zirvesi’ne katılmak üzere 22-23 Mayıs 2016’da İstanbul’a gelen Angela Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ