Gereksiz antibiyotiğe Türk freni

Kanser çalışmalarıyla MIT tarafından ‘tıpta ve biyolojide çığır açan lider’ olarak gösterilen Dr. Naşide Gözde Durmuş, gereksiz antibiyotik kullanımını tarihe gömecek cihaz geliştirdi. Türk bilim insanının cihazı tedaviye en doğru cevap verecek antibiyotiği 1 saatte içinde belirleyebiliyor.

Gereksiz antibiyotiğe Türk freni

ABD’deki Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyokimya Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Naşide Gözde Durmuş (33), kanserin erken teşhisi için geliştirdiği test çalışmalarıyla dünyanın saygın bilim dergilerinden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü tarafından, 2015 yılında ‘tıpta ve biyolojide çığır açan’ liderlerden biri olarak seçildi. 

Başarılı araştırmalarını sürdüren Durmuş, çocukluğunda geçirdiği enfenksiyonel hastalığın tedavisinde doktorların ‘deneme yanılma’ yoluyla antibiyotik tedavisi uyguladıklarından yola çıkarak bu alanda çalışmalarını yoğunlaştırdı. Dr Durmuş o dönemde  doktorların her seferinde “bu ilacı deneyelim, geçer mi bakalım” dediğini aktardı.  

DİRENENLER HAVADA

Çalışmasında manyetik levitasyonla uçurduğu hücrelere ilaç taraması yaptığını aktaran başarılı doktor, antibiyotiklerin etki göstermesi üzerine canlılığını yitiren hücrelerin düştüğünü, antibiyotiğe direnç gösterenlerin ise havada kalmaya devam ettiğini anlattı. 

2-3 GÜN SÜRÜYORDU

Durmuş, “Bakterilerde önemli bir konu ilaç belirleme. Bakteri için hastaya bir antibiyotik verileceği zaman bakteriden kültür alınıyor, o kültür 2-3 gün hastane ortamında büyütülüyor, bu işlemle hangi antibiyotik işe yarayacak o anlamaya çalışılıyor. Benim çalışmamda ise örneklerdeki bakteri tespit edildikten bir saat sonra hangi antibiyotiğin kullanılması gerektiği belirlenecek” dedi.      

Amacının ilaç taramasını taşınabilir bir cihazla yapmak olduğunu vurgulayan Dr. Durmuş, “Geliştirdiğimiz cihaz sayesinde hangi antibiyotiğin kullanılması gerektiği bir saat içinde tespit edilecek. Biz de bu testle ilaç çalışır mı sorusuna ‘evet’ ya da ‘hayır’ cevabını verebileceğiz. Böylece doktor tedavide o ilacı kullanacak ya da kullanmayacak. Gereksiz antibiyotik kullanılmayacak” diye konuştu.

Durmuş, testlerin devam ettiğini, geliştirilecek cihazın hastaların kullanımına sunulabilmesi için ise 5-10 yıllık bir sürece ihtiyaçları olduğunu sözlerine ekledi.

KAYNAK : STAR GAZETESİ

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ