Ege otları şifa deposu

Diyetisyen Fatma Baysal, Ege Bölgesi’nde yetişen otların şifa deposu olduğunu belirterek, C vitamini, magnezyum, çinko gibi vitamin ve minerallerce yüksek değerlere sahip bu otların birçok rahatsızlığa iyi geldiğini söyledi.

Ege otları şifa deposu

Diyetisyen Fatma Baysal, Ege Bölgesi’nde yetişen C vitamini, magnezyum, çinko gibi vitamin ve minerallerce yüksek değerlere sahip otların birçok rahatsızlığa iyi geldiğini ifade etti.
Ege Bölgesinde yetişen ve yenilen birçok ot çeşidinin bulunduğunu söyleyen Diyetisyen Fatma Baysal, ilkbahar aylarının bu otların en bol, en taze ve en lezzetli olduğu dönem olduğunu belirterek, “Sarmaşık, ebegümeci, ısırgan, hindiba, şevketi bostan, gelincik, labada, kuş otu, sinirotu, radika, deniz börülcesi, kuşkonmaz, arapsaçı, turp otu, hardal otu, yabani kuşkonmaz gibi birçok ot türü Ege Bölgesi’nde dağlardan ve tarlalardan toplanıyor. Genel olarak baktığımızda Ege otlarında C vitamini, magnezyum, çinko gibi vitamin ve minerallerin zengin, antioksidan içeriklerinin yüksek, idrar söktürücü ve sindirime yardımcı özelliklerinin güçlü olduğunu görüyoruz. Hemen yanı başımızda kendiliğinden ve hiçbir uğraş gerektirmeden yetişen bu otlar kesinlikle tavsiye edilmektedir” diye konuştu.
“Daha uzun ve sağlıklı bir yaşam, tıbbi bilimlerin üzerinde çalıştığı belki de en önemli konulardan biri” diyen Diyetisyen Fatma Baysal, “Hücre yaşlanmasını belirleyen etmenin, kromozomlarımızın telomer adı verilen kuyruklarının uzunluğu olduğu düşünülüyor. Yani bu telomerler uzadıkça hücrelerimiz daha geç yaşlanıyor. Yapılan çalışmalar da telomer uzunluğunun beslenme ile doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor. Özellikle Akdeniz diyeti ile beslenen bireylerde bu telomerlerin daha uzun olduğu görülmüştür” ifadelerini kullandı.
Baysal, Ege Bölgesi’nde bolca tüketilen ve lezzetleriyle öne çıkan bazı bitkiler ve özellikleri şöyle sıraları:
“Radika; Besleyici değeri yüksek bir ot olan radika vücuda güç ve zindelik verir. Göğsü yumuşatır ve öksürüğü keser. İdrar söktürücü özelliği bulunur.
Şevket-i bostan; Vitamin ve mineraller açısından zengin bir bitkidir. Hazmı kolaylaştırır, bağırsakları çalıştırır, idrar söktürücüdür. Safra salınımını arttırıcı ve iştah açıcı etkisi vardır.
Deniz börülcesi; Sodyum, potasyum, magnezyum, iyot, kükürt, kalsiyum, fosfor, demir, çinko, magnezyum ve bakır minerallerini bol miktarda içerir. Kalorisi düşüktür fakat doyurucu özelliği yüksektir. Bu yüzden zayıflama diyeti yapan bireylere tüketmesi önerilir.
Isırgan otu; Folik asit, A ve C vitamini, lutein, karetenoid içerir. Antioksidan açısından güçlü olması ve ödem atıcı etkisi nedeniyle zayıflama diyetlerinde kullanılır. Obeziteyi azaltıcı etkisi bulunmuştur.
Ebegümeci; Hem antimikrobiyal etkisi hem de C vitamini sayesinde enfeksiyon durumlarında bağışıklık arttırıcıdır. Diş çürüklerinin oluşmasını engellediği bilinmektedir. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.
Sarmaşık otu; Afrodizyak etkisi ile bilinir. Aynı zamanda kalp damar hastalıklarını önleyici, damar yapısını koruyucu ve damarda plaklaşma oluşumu engelleyici etkileri bulunmuştur. Kalp damar hastalıklarına iyi gelir.”

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ