Çanakkale’deki bu yüzüğün hikayesi duygulandırdı

Tarihin en kanlı savaşlarından birisi olan Çanakkale muharebelerinde, Türk askerleri, kendilerine yardım eden gönüllü kadınlara teşekkür mahiyetinde, İngiliz silahlarının namlularını keserek yüzük yaptı. Yüzükleri alan kadınlar, bunları takıp kullanmak yerine, satarak parasını yine orduya bağışladı. O yüzüklerin satışa sunulan replikaları, bu hüzünlü hikâyeyi öğrenenleri duygulandırıyor.

Çanakkale’deki bu yüzüğün hikayesi duygulandırdı

102 yıl önceki Çanakkale savaşları, sadece cephede değil, cephe gerisinde de bir çok kahramanlığa sahne oldu. Türk askerinin gönüllü anneleri, muharebelerin gizli kahramanları arasında yer alıyor. İstanbul’un zengin ve soylu ailelerinin kadınları, cephede savaşan askerlerin yaralarını tedavi etmek, onlara psikolojik destek vermek maksadıyla bir araya gelerek, cephe gerisinde kurulan hastanelerde görev yaptı. Yaralı askerler tarafından çok sevilen gönüllü annelerin desteği, Mehmetçiğe büyük kuvvet verdi. Bu destek o kadar önemli hale geldi ki, Osmanlı devleti, gönüllü annelere bir miktar maaş bağlamayı düşündü. Ancak onlar, para almayı kabul etmedi.
Gönüllü kadınların desteğinden mahcup durumda kalan Mehmetçik, yokluk yıllarında onlar için değişik bir hediye düşündü. Ele geçirilen İngiliz tüfeklerin namluları kesilerek yüzük haline getirildi. Bu yüzükler ise, gönüllü annelere hediye edildi. Gönüllü anneler, bu hediye yüzükleri, Galata’da yabancılara satıp, parasını yine orduya bağışladı.

Çanakkale Savaşı sırasında gönüllü anneler için yapılan yüzükler.

Ziyaretçi kadınların hepsi alıyor
Harp mecmuasında yer alan bu hikaye, o dönem cephe gerisi kahramanlıklara birer örnek olarak gösteriliyor. O yüzüklerin replikaları, Gelibolu Yarımadasındaki tarihi alanda ziyaretçilere sunuluyor. Tanesi 1 TL’den satılan yüzüklerin hikâyesini öğrenenler ise bu manevî hatırayı edinmeden geçemiyor.

Yüzüklerin hikayesini anlatan Bigalı köyünün imam hatibi Mehmet Tosun, “Çanakkale, diğer savaşlar gibi değil. Herkes yek vücut olarak Çanakkale ruhuyla buraya gelmiş” dedi.
Yüzüklerin bir versiyonunu yaptıklarını belirten Tosun, “Müzemize gelen ziyaretçiler bunları görüyor, ‘Bu ne diyorlar?’ diyorum ki ‘hikayesini okuyun, sonra alın.’ Hikayeyi okuyan bilhassa kadınların yüzde 99’u bunların tanesini 1 lira alıyor. Orijinalinden yok. Sadece resimlerde görebiliyoruz, Harp mecmuasında resimlerde görebiliyoruz” diye konuştu.

Vefakar gençler 57. Alay’a yürüyecek

Gençlik ve Spor Bakanlığı’nca düzenlenen “57. Alaya Vefa” Yürüyüşü, 25 Nisan Salı günü Çanakkale’de gerçekleştirilecek. Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çanakkale’de her yıl 24-25 Nisan’da düzenlenen “57. Alaya Vefa” Yürüyüşü programına, Kosova’dan 120, Çanakkale’den 160 ve diğer 80 ilden gelecek 2 bin 880 genç katılacak. Etkinliğe katılacak gençler, 24 Nisan’da Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, hastane ve Bigalı Şehitlikleri’ni ziyaret edecek. Gençler, Kocadere Kamp Alanı’nda da çeşitli etkinliklerde yer alacak. DİĞER İLLERDE DE DÜZENLENECEKVefa Yürüyüşü’nün gerçekleşeceği 25 Nisan’da ise program, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın katılımıyla başlayacak. Sonrasında ise şehitlik ziyaretleri gerçekleştirilecek. Çanakkale dışında diğer 80 ilde de düzenlen etkinliklere 50 bin gencin katılması bekleniyor. Program, tüm illerde sabah namazıyla başlayacak.

Çanakkale Boğazı’nda görkemli tören

Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törenler kapsamında Deniz Kuvvetlerine bağlı yerli üretim resmi geçit töreni yaptı.18 Mart Şehitler Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi’nin 102. yıl dönümü nedeniyle gerçekleştirilen törenler dahilinde Türk Deniz Kuvvetlerine ait milli gemiler geçit törenine katıldı.Denizde gerçekleşen resmi geçit törenine sancak gemisi TCG Büyükada komuta etti. Eceabat açıklarında geçiş düzenine giren gemilere, Deniz Kuvvetlerinin hava unsurları eşlik etti.Şehitler anıtı önüne gelen gemiler, sahilde bulunan protokolü Çimariva (Denizci Selamı) ile selamladı. Sancak gemisi TCG Büyükada, Şehitler Anıtı önünde 21 pare saygı atışı gerçekleştirdi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ