Batı tipi beslenme erken ergenlik sebebi

Kayseri Üniversitesi’nden Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, uykusuzluk, kahvaltı yapmama, abur-cubur tüketme gibi Batı tipi beslenmenin özellikle kız çocuklarda erken ergenliğe yol açtığını söyledi. Şişmanlık ve hareketsizliğin de erken ergenliğe neden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Kurtoğlu, kız çocuklarında 6-8 yaş aralığında ergenlik bulgularının görülmesi durumunda uzmana başvurulmasını tavsiye etti.

Batı tipi beslenme erken ergenlik sebebi

Kayseri Tabip Odası tarafından Geriatri Merkezi’nde düzenlenen ”Çocuklarda boy kısalığı, obezite ve erken ergenlik’ konulu seminere konuşmacı olarak katılan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Endokrin ve Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, ”Büyüme yetersizliği olan çocuklarda beslenme sorunları, geniz eti, parazitler, kansızlık yanında büyüme hormonu eksikliği de olabileceği, şüphe duyulan çocukların çocuk endokrin birimlerine yönlendirilmesi gerekir diye konuştu.
Çocuklarda giderek artan şişmanlık konusuna da dikkat çeken Prof.Dr. Kurtoğlu, gebelikte diyabet hastalığının iri bebek doğumuna yol açtığı ve ileride şişman çocuk olabileceğini ifade etti. Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, ”Bebeklere ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmesi gerekir. Beslenme hataları, abur-cubur beslenme, ailenin beslenme tarzı, uykusuzluk, kahvaltı yapmama, televizyon- bilgisayarla 2 saatten fazla meşgul olma ve hareketsizlik çocukları bekleyen büyük tehlikelerdendir. Ayrıca aşırı şişman çocuklarda tip 2 diyabet riski de unutulmamalı” ifadelerini kullandı.

Kız çocuklarında erken ergenlik kousuna da değinen Prof. Dr. Kurtoğlu, ”Özellikle kızlarda doğal beslenme yerine batı tipi beslenme, erken ergenliğe yol açıyor. Türkiyede bu sayı günden güne artıyor. Anne ve babalar çok dikkatli olmalı. Şişmanlık ve hareketsizlik, çok ciddi sorunlara yol açıyor. Kız çocuklarında 6-8 yaş civarında erken ergenlik bulguları gözlenmesi durumunda çocuk endokrin birimlerine başvurulması gerekir” diye konuştu.

Ergen çocuğa ‘Ne’ sorusu

Çocukların ne arkadaş ne de ihmal edebilecek birisi olmadığını vurgulayan Psikoterapist Uzman Psikolog Naciye Tokaç, “Onun ihtiyaçları ile ilgilendiğinizi, yardımcı olacağınızı bilmesini sağlayın, göz göze iletişim kurmaya özen gösterin, size bir şey söylerken; sıcak bir ifadeyle düşünerek yanıt verin, ondan izin almadan sırlarını kimseye söylemeyin, onu küçük düşürecek şekilde eleştirmemeye dikkat edin, ona kızdığınızda sinirleriniz yatışıncaya kadar ceza vermeyin ya da suçlayıcı sözler söylememeye çalışın” dedi.Psikolog Tokaç, “Ergenin gelişim taleplerini karşılamayan hatta engelleyen bazı olumsuz geri bildirimler değişim enerjisine belirli bir süre karşı koysa da zaman içinde değişim dinamiği başka yollarla enerjisini boşaltmaya çalışır” dedi.Türkiye’nin 2015 boşanma istatistikleri açıklandı Boşanma sürecinde çocuk davranışıBoşanmış anne babaya sahip olmak ya da boşanmış bir ailenin üyesi olmanın tek başına zararlı olmadığını belirten Tokaç, “Önemli olan; aile üyelerinin arasındaki ilişkiler ve aile hayatının kalitesidir. Çocuklarla konuşurken ebeveynler eşleriyle aralarındaki sorunlardan ve ayrılma kararından çocukların hiçbir şekilde sorumlu olmadıklarını açıkça belirtmelidir. Çocuklarınızla eşinizle ilgili konuşurken; kesinlikle eşinizi kötülemeyin ve kimseyi suçlamayın. Unutmayın ki boşansanız dahi çocuğunuzun hayatı boyunca hem annesine hem de babasına ihtiyacı olacaktır. Çocuğunuzdan bunlardan birini silip atmasını beklemeyin” diye konuştu.Teknoloji düşkünü öfkeli çocuklar Çocukla etkili iletişim kurma yöntemiUzman Psikolog Naciye Tokaç çocuklarla etkili iletişim kurmak için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı: “Onun ihtiyaçları ile ilgilendiğinizi, yardımcı olacağınızı bilmesini sağlayın, göz göze iletişim kurmaya özen gösterin, size bir şey söylerken; sıcak bir ifadeyle düşünerek yanıt verin, ondan izin almadan sırlarını kimseye söylemeyin, onu küçük düşürecek şekilde eleştirmemeye dikkat edin, ona kızdığınızda sinirleriniz yatışıncaya kadar ceza vermeyin ya da suçlayıcı sözler söylememeye çalışın, kendi duygularınızın ve hoşgörünüzün farkında olmaya çalışın, onu dinlerken sözünü kesmemeye çalışın, sözlerini tamamlamayın, ‘neden’ sorusu yerine daha çok ‘ne’ sorusunu söyleyin, onun bir sırrını öğrendiyseniz bilmezlikten gelerek onun yalan söylemesine ve ilişkinizin zedelenmesine yol açmayın, onunla konuşurken; büyüklerle konuştuğunuz ses tonu ve sözleri tercih edin, ne yaparsa yapsın onu sevdiğinizi ve kabul ettiğinizi bilsin, tutarlı olun, örnek olun, herhangi bir konuda çatışma yaşamadan önce çözüm üretmenin yollarını arayın, onu da ilgilendiren konularda onunda fikrini alın, ailenizin günlük rutinleri olsun ancak zorlayıcı olmayın sadece güven duymasını sağlayın, gerçekçi ve uygulayabileceği hedefler koyun, size itaat etmesini beklemeyin.”

Ergenlik döneminde dikkat edilmesi gereken 8 şey

Ergenlik döneminin, değişimlerin oldukça fazla olduğu bir dönem olduğunu belirten Uzman Psikolog Merve Demir, ailelerin çocuklarda ergenlik dönemine dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ