13 baraj ile Erzurum’a 168 milyon lira katkı

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, Erzurum’da inşaatı devam eden 13 baraj tamamlandığında, 280 bin dekar zirai alanın su ile buluşacağını ve sulamayla gelir artışından kaynaklı olarak ülke ekonomisine 2017 yılı birim fiyatları ile 168 milyon lira katkı sağlanacağını belirtti.

13 baraj ile Erzurum’a 168 milyon lira katkı

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu yaptığı yazılı açıklamada, 25 bin 66 kilometrekare yüz ölçümüne sahip Erzurum’un arazisinin yüzde 15,17’sinin tarımsal amaçlı olarak kullanılabilir olduğunu aktardı. Türkiye’de yıllık ortalama yağışın 643 milimetre olduğunu, yağış miktarı ve dağılımının bölgelere ve mevsimlere göre büyük farklılıklar gösterdiğini ifade eden Acu, Doğu Karadeniz dışındaki hemen her bölgede belirli dönemlerde sulama yapmanın zorunlu olduğunu vurguladı.

Optimum verim düzeyine ulaşabilmek için tarım alanlarının yaklaşık yüzde 93’ünde sulama gerektiğine işaret eden Acu, “Bu açıdan çeşitli sulama yapıları ile depolanan yüzey ve yeraltı sularının, vejetasyon mevsiminde kullanılması gerekli olmaktadır.” ifadesini kullandı.

“Erzurum’da istihdama katkı sağlıyoruz”

DSİ Genel Müdürü Acu, Erzurum’da DSİ’nin su yapılarında projenin inşası sırasında şehirdeki işsizliği gidermek adına istihdam alanları açıldığına dikkati çekerek projelerin tamamlanması ve sulama ile ürün verimi, tarımsal gelir ve yetiştirilen ürün çeşidinin artması, üretim ve gelir düzeyindeki dalgalanmaların azalması ve birim alanda kuru tarıma oranla iş gücü kullanımının artmasının hedeflendiğini bildirdi. Acu, bu kapsamda, DSİ Genel Müdürlüğünce Erzurum’a 2003’ten bugüne kadar 1 milyar 280 milyon lira yatırım yapıldığını, Erzurum şehir merkezine yıllık 70,3 milyon metreküp içme suyu sağlandığını ifade etti.

Acu, Erzurum’da 3 baraj ve 13 gölet inşa edildiğini, 358 bin dekar arazinin sulamaya açıldığını ve çiftçilere yıllık 215 milyon lira zirai gelir artışı sağlandığı ve taşkınları önlemek için de 239 derenin ıslahının tamamlandığı bilgisini paylaştı.

DSİ’nin Erzurum’daki yatırımlarının sürdüğünü belirten Acu, şöyle devam etti:

“Erzurum’da inşaatı devam eden 13 baraj var. Bu barajlar tamamlandığında, 280 bin dekar zirai alanın su ile buluşacak olup sulama ile gelir artışından kaynaklı olarak ülke ekonomisine 2017 yılı birim fiyatları ile 168 milyon lira katkı sağlanacaktır.”

Erzurum için planlama ve proje çalışmalarının da devam ettiğini ifade eden Acu, bu projelerde 18 baraj daha bulunduğunu, barajların toplam sulama alanının 755 bin dekar olacağını ve ekonomiye 453 milyon lira katkı sağlayacağını bildirdi.

Tarımsal alanlardan arzu edilen verimli, kaliteli ve ekonomik ürün alabilmenin en önemli şartlarından birinin yeterli ve zamanında sulama olduğunu aktaran Acu, “2003 yılından bugüne kadar Erzurum’da tamamlanan sulama tesisleri ile toplam 358 bin dekar zirai arazi sulamaya açılmış olup böylece çiftçilere yıllık 215 milyon lira zirai gelir artışı sağlanmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Erzurum ve ilçelerinde taşkın riskini önlemek için 239 derenin ıslah edildiğini, yapılan tesislerle Erzurum şehir merkezi, 186 meskun mahal ve 224 bin 570 dekar arazinin taşkınlardan korunduğunu vurguladı.

57 adet taşkın önleme inşaatının da devam ettiğini, böylece 63 adet yerleşim yeri ve 158 bin dekar arazinin taşkından korunacağına işaret eden Acu, planlama ve proje çalışmaları devam eden dere ıslahı ile de 50 bin dekar tarım arazisinin taşkından korunacağını kaydetti.

Topçam Barajı ile ekonomiye 60 milyon liralık katkı

Devlet Su İşleri (DSİ) 7. Bölge Müdürü Ahmet Kanık yaptığı açıklamada, Ordu’nun Mesudiye ilçesi Topçam Mahallesi’nden geçen Melet Irmağı üzerine DSİ tarafından inşa edilen barajın kil çekirdekli kaya dolgu tipinde olduğunu anımsattı. Temelden 122 metre yüksekliğinde ve 4,5 milyon metreküp dolgu hacmindeki Topçam Barajı’nın 133 milyon metreküp depolama hacmine sahip olduğunu vurgulayan Kanık, barajın 2008 tarihinde tamamlanarak su tutmaya başladığını kaydetti.Barajın enerji amaçlı ve 3 ünitede şeklinde yapıldığını vurgulayan Kanık, “7,5 kilometrelik enerji tüneli elektromekanik teçhizat montajlarının da son olarak tamamlanmasıyla 2016 yılı sonunda barajda elektrik üretimine başlamıştır” diye konuştu. Barajda elektrik üretiminin henüz 1 ünitede gerçekleştiğini ifade eden Kanık, “Buna rağmen 21 Aralık 2016 tarihinden 20 Şubat 2017 tarihine kadar barajda 16 milyon kilovatsaat enerji üretimi yapılmıştır. Ayrıca diğer iki ünitenin testleri devam etmektedir. Bu ay ya da önümüzdeki ay bu üniteler de işletmeye alınacaktır” dedi.Kanık, toplamda 410 milyon liraya mal olan Topçam Barajı’nda tam kapasiteli çalışmasıyla birlikte yıllık yaklaşık 200 milyon kilovatsaatlik elektrik üretiminin yapılacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:”3 üniteden oluşan, toplamda 60 megavat güce sahip olan Topçam Barajı yıllık toplam 198,5 milyon kilovatsaat enerji üretimi yapacaktır. Bu da tahmini 400-500 bin kişinin yaşadığı 90-100 bin arasında evin elektrik ihtiyacının buradan karşılanacağı anlamına gelmektedir. Bu baraj ülke ekonomisine ise yılda yaklaşık 60 milyon lira katkı sağlayacaktır.”Ahmet Kanık, Topçam Barajı’ndan bölgedeki HES’lerin de büyük oranda faydalanacağını sözlerine ekledi. Bölge halkı memnun Öte yandan Topçam Barajı’nın yapılmasının ardından elektrik üretimine geçmesi bölge halkını memnun etti. Mesudiye Belediye Başkanı İsa Gül de yaptığı açıklamada, Topçam Barajı’nın bölgenin elektrik ihtiyacını karşıladığı gibi Türkiye’nin her yerine buradan elektrik gidebileceğini ifade etti.Gül, ilçelerinde yapılan barajda emeğin karşılığını görmenin çok güzel olduğunu söyleyerek, “Enerji kaynaklarımızın birer birer devreye girmesi, inşallah önümüzdeki dönemde enerji konusunda dışa bağımlılığın azalmasını sağlayacaktır. Bu anlamda da mutluyuz” açıklamasında bulundu. Samsun’a 1,8 milyar liralık yatırım Adatepe Barajı’ndan ekonomiye 47 milyon liralık katkı Dünyadaki 650 iş merkezinde Türk imzası Türkiye’de su sorunu çözüldü


Samsun’a 1,8 milyar liralık yatırım

Ülke genelinde su potansiyelini inşa ettiği baraj, gölet, içmesuyu, sulama ve taşkın koruma tesisleri vasıtasıyla vatandaşların sosyoekonomik yapısını geliştirmek için kullanan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, bu doğrultuda Samsun’da da yatırımlarını hız kesmeden devam ettiriyor.İlave 301 bin 771 kişi için içme suyu temin edilecekSon 14 yılda su alanına Samsun’da yaklaşık 1,8 milyar lira yatırım yapan Bakanlık, bu süre zarfında 6 adet baraj tamamlayarak toplamda 102 milyon m3 su depolanmasını sağladı. Aynı süre içerisinde 1 adet içmesuyu tesisini hizmete alan Orman ve Su İşleri Bakanlığı, 2019 yılı sonuna kadar ise 2 adet içme suyu tesisini daha hizmete alarak, ilave 301 bin 771 kişi için yılda 22,6 milyon m3 içme suyu temin edecek.Sulamaya açılan arazilerle çiftçilere yılda 147 milyon lira zirai gelir artışı sağlandıSon 14 yılda Samsun’a sulama alanında yapılan yatırımlarla 10 adet sulama tesisi hizmete alınarak, 429 bin 440 dekar arazi sulamaya açıldı. Böylece Samsunlu çiftçilere yılda 147 milyon lira zirai gelir artışı sağlandı. 2019 yılı sonuna kadar 12 adet daha sulama tesisinin hizmete alınması planlanıyor ve ilave 372 bin 460 dekar alanın sulamaya açılması hedefleniyor. Sulamaya açılacak bu arazilerden ise bölge çiftçisinin yılda yaklaşık 197 milyon lira ilave gelir artışı elde edeceği öngörülüyor.Samsun’da 79 dere ıslah edildiSamsun’da dere ıslahı hususunda da yatırımlarını sürdüren Orman ve Su İşleri Bakanlığı, son 14 yılda 79 derenin ıslahını tamamlayarak şehir merkezi, 87 adet meskûn mahali ve 27 bin 655 dekar alanı taşkınlardan korudu. 2019 yılı sonuna kadar 43 adet dere ıslahını daha tamamlamayı hedefleyen Bakanlık, ilave 61 adet meskun mahali, 151 tesisi ve 3 bin 156 dekar alanı taşkından korumayı hedefliyor.“Sulama ile zirai gelir kuru tarıma göre kıyaslanamayacak şekilde artacak”Su alanında Samsun için ne gerekiyorsa yapacaklarını ve Samsun’a yaptıkları yatırımların hız kesmeyeceğini vurgulayan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise, “Yaptığımız bu yatırımlar ile Samsun’un sosyoekonomik yapısının geliştirilmesini ve özellikle kırsalda yaşayan vatandaşlarımızın hayat düzeyinin yükseltilmesini hedeflemekteyiz” dedi.Devam eden projelerin tamamlanması ile bölgede ekonomik ve sosyal açıdan kalkınmayı sağlayacak ana sektörün sulu tarım olacağını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Sulamanın doğrudan etkileri tarımda görülecek, dolaylı etkileri ise tarıma dayalı sanayilere yansıyacaktır. Diğer taraftan kuru tarımın yapıldığı kırsal bölgelerde, sulama projelerinin tamamlanması ile birlikte ürün deseni değişecek, kalite yükselecek ve zirai gelir kuru tarıma göre kıyaslanamayacak şekilde artacaktır” değerlendirmesinde bulundu.Adatepe Barajı’ndan ekonomiye 47 milyon liralık katkı Köylüye 55 bin lira ağaç desteği Türk ekonomisinden cesaret aldı “topraksız sera” kurdu


Adatepe Barajı’ndan ekonomiye 47 milyon liralık katkı

Proje ile Göksun Nehri üzerinde bulunan ve 95 metre yüksekliğe sahip olan Adatepe Barajı’ndan alınacak su ile 112 bin 520 dekar zirai arazi suya kavuşacak. Daha önce işe başlanan 1. kısım ile 67 bin 880 dekar, 2. kısım ile de 59 bin 460 dekar zirai araziyi suya kavuşturacak olan Bakanlık, 3. kısım ile birlikte toplamda 239 bin 860 dekar araziye su temin etmiş olacak.Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Kahramanmaraş’ı baraj, gölet ve sulama tesisleri ile donattıklarını belirterek, “Adatepe Barajı’ndan alacağımız suyu 3 kısımdan oluşan sulama projeleriyle zirai arazilere ileterek Kahramanmaraş’ın münbit topraklarını suya kavuşturacağız. İhalesini gerçekleştirdiğimiz Adatepe Sulaması 3. Kısım işi ile milli ekonomimize 47 milyon TL katkı sağlayarak 29 bin 370 kişiye ek istihdam oluşturacağız. Bu projeden Ağlıca, Akören, Alembey, Balıkçıl, Çatova, Doğan, Çıtlık, Eldelek, Evcihüyük, Hasankendi ve Küçükyapalak mahallelerimiz istifade edecek. Şimdiden Kahramanmaraş’ımıza hayırlı olsun inşallah” dedi.Türkiye’de su sorunu çözüldü Başkent’e 1 milyar 900 milyon lira yatırım Kar barajlara yaradı


Dünyadaki 650 iş merkezinde Türk imzası

Yurt dışında çok önemli projelere imza atan Türk müteahhitlik sektörü, bugüne kadar 28,5 milyar dolar tutarında 650 iş ve alışveriş merkezi projesi üstlendi.Türk Müteahhitler Birliği (TMB) yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türk firmaları 1972-2016 yıllarında 113 ülkede 335 milyar dolar tutarında 8 bin 830 proje aldı. Söz konusu projelerin yaklaşık 213 milyar dolarlık kısmını konut, toplu konut, hastane, iş merkezi, sosyo-kültürel tesis, askeri tesisler, turizm tesisleri ve stadyum gibi üst yapı projeleri oluşturdu.Anılan projelerin yaklaşık yüzde 8,5’i iş ve alışveriş merkezi projeleri olarak kayıtlara geçti. Türk müteahhitleri tarafından dünyada 28,5 milyar dolar tutarında 650 iş ve alışveriş merkezi inşa edildi. Rusya bu dönemde en fazla iş ve alışveriş merkezi projesi üstlenilen ülke olurken bunu Kazakistan, Ukrayna, Suudi Arabistan ve Libya izledi. TMB üyelerinin yurt dışında bugüne dek üstlendiği projeler arasında Rönesans’ın üstlendiği St. Petersburg-Lakhta Center, Ant Yapı tarafından üstlenilen Moscow City projesi kapsamındaki Capital City ve Oko Tower projeleri ile Enka tarafından yine Moskova’da yapılan Metropolis İş Merkezi, Eurasia projeleri öne çıktı. Yeni pazar Sahraaltı AfrikaTürkiye’nin yurt dışı müteahhitlik pazarında yüzde 35’lik paya sahip Libya, Irak ve Rusya’da son yıllarda yaşanan olumsuz gelişmelerin bu ülkelerdeki işleri durma noktasına getirmesi, müteahhitleri yeni pazar arayışına itti.Türk firmaları son dönemde, gelirleri petrol ve değerli maden ihracatına dayalı olan Sahraaltı Afrika ülkelerine yöneldi. Etiyopya, Nijerya, Sudan, Kamerun, Kongo, Gana, Mali ve Senegal Türk müteahhitler için hedef ülke konumuna geldi. Bölgede, yol, köprü, baraj, konut, okul, kongre merkezi, hastane, turizm ile doğalgaz ve enerji yatırımları öne çıkarken, uluslararası piyasalarda emtia fiyatlarında yaşanan aşırı düşüşün, bu ülkelerin ekonomilerini de olumsuz etkilediği ve öngörülen yatırım programlarının ertelenmesine neden olduğu ifade ediliyor.

KAYNAK : Yenişafak

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ